avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Comisia Centrala de Contestatii nu a raspuns la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Comisia Centrala de Contestatii nu a raspuns la contestatia mea impotriva deciziei de pensie

Buna ziua!
Ma numesc Cristina si va scriu in numele mamei mele. Anul trecut in luna ianuarie si-a depus dosarul in vederea pensionarii pentru limita de varsta la Casa Teritoriala de Pensii. Cum decizia nu a fost favorabila, a ales sa depuna o contestatie. Potrivit legii, aceasta trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de pensionare. A respectat acest termen, contestatia fiind depusa pe data de 14 iunie 2011 (decizia a primit-o pe data de 17.05.2011), urmand ca aceasta sa fie trimisa la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP. Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia la casa teritorială de pensii emitenta, potrivit aceleiasi legi. Insa, nici pana astazi, 4 aprilie 2012, mama mea nu a primit niciun raspuns de la Comisie. Am incercat in repetate randuri sa luam legatura telefonic cu cei de la Comisie, insa ori nu raspundeau, ori ni se spunea ca au multe dosare de rezolvat si ca sa asteptam.
Am luat legatura in scris cu casa teritoriala de pensii anuntandu-i in legatura cu aceasta situatie si ni s-a raspuns ca problema o pot rezolva doar cei de la Comisie. De asemenea, in raspuns s-a precizat ca data de trimitere a contestatiei impreuna cu dosarul la Comisie, 19.07.2011, cu toate ca aveau obligatia sa inainteze contestatia la Comisie in termen de cel mult 7 zile de la inregistrare.
Va rog sa ne sfatuiti ce putem sa facem in aceasta situatie, deoarece se pare ca atat Casa teritoriala de pensii, cat si Comisia au incalcat legea prin nerespectarea termenelor de solutionare.
Va multumesc anticipat!
actiune in instanta cu obiect contestatie decizie pensie,unde veti critica decizia de pensie pentru neregulile depistate
bafta
Puteti, de exemplu, sa va indreptati impotriva CNPP pentru refuz nejustificat de solutionare a contestatiei si sa solicitati daune. Puteti, de asemenea, sa promovati o cerere de chemare in judecata atat impotriva CNPP cat si impotriva casei teritoriale de pensii care sa aiba doua capete principale de cerere: unul impotriva CNPP pentru refuz nejustificat de solutionare a contestatiei dvs. (art. 153, lit. f din Legea nr. 263/2010), iar al doilea impotriva casei de pensii pentru contestare decizie de pensie.
Buna ziua! Ceva similar mi se intampla si mie, poate un pic mai complicat. Primesc decizie de pensionare. In termen fac cerere de recalculare. Primesc a doua decizie. O contest. Trec 200 si de zile si nu primesc nici un raspuns la contestatie. Primesc a treia decizie. O contest si pe asta. Trec 100 si de zile si nu primesc raspuns. Intre timp primesc a patra si a cincea decizie cu aceeasi data, cu pensii diferite, scris cu pixul pe ele si incercuit, pe una "1" si pe cealalta "2". Normal ca le contest si pe acestea doua, cu scandal la registratura ca sa depun numai o contestatie, eu insistam sa depun doua pentru ca erau doua decizii. Pana la urma am depus doua contestatii. Trec si la acestea doua cele 45 de zile si nimic. In instanta unii judecatori resping cererea de chemare in judecata pe motiv ca trebuia sa astept raspunsul emis de Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP. Ma intreb daca este normal sa se intample asa. Alti judecatori accepta cererea de chemare in judecata (dar acestia sunt mai putini). Din punctul meu de vedere, mi se pare normal sa fie acceptata cererea de chemare in judecata, daca acea comisie nu a adoptat o hotarare in cele 45 de zile prevazute de lege si in felul acesta sa poti merge mai departe cu procesul. Ori ceea ce se intampla in realitate si ceea ce face Casa Judeteana de Pensii mi se pare a fi o obstructionare a celor care vor sa ajunga in instanta pentru solutionarea litigiilor. De ce spun asta? Pentru ca nici nu apar hotararile adoptate de Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP si Casa Judeteana de Pensii te bombardeaza, in nestire as spune, cu alte decizii, pe care firesc trebuie sa le contesti si pe acestea. In normele metodologice de aplicare a legii nu se pomeneste nimic de calea de urmat in situatia in care nu primesti raspuns de la aceasta,celebra deja, comisie, in termenul prevazut in lege. Pana la urma cum procedam? Pentru ca exista riscul de a ne fi respinsa cererea de chemare in judecata. Era mai bine in legea anterioara, ca te puteai adresa direct instantei. Aceasta contestatie trimisa la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP, parca ar reprezenta o bariera in plus de trecut.
Raspunsul dat de colega mea de forum, dna Gabriela Pintea, specialist in domeniu, in data de 04.04.2012, este valabil si pentru dvs.
Gabriela Pintea a scris:

Puteti, de exemplu, sa va indreptati impotriva CNPP pentru refuz nejustificat de solutionare a contestatiei si sa solicitati daune. Puteti, de asemenea, sa promovati o cerere de chemare in judecata atat impotriva CNPP cat si impotriva casei teritoriale de pensii care sa aiba doua capete principale de cerere: unul impotriva CNPP pentru refuz nejustificat de solutionare a contestatiei dvs. (art. 153, lit. f din Legea nr. 263/2010), iar al doilea impotriva casei de pensii pentru contestare decizie de pensie.


Daca contesta ambele decizii, parerea mea este ca atunci va fi putin mai complicat pentru ca daca contesti o decizie a unei institutii centrale, cum este Comisia centrala de contestatii, atunci respectivul litigiu atrage competenta Curtii de Apel, ceea ce pentru unii (sau mai multi) presupune o deplasare pe o distanta mai lunga, iar pe de alta parte termenele de judecata la Curtile de Apel sunt ceva mai lungi.
Mie personal imi este mult mai la indemana sa ma deplasez la Tribunal, pentru ca orasul este mult mai aproape.

Astept si alte pareri mai optimiste, cu drag.

Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
eagle_free, utilizator

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca sau contencios administrativ? OLGAS OLGAS In baza unui certificat de handicap vizual ( de navazator) am dreptul la pensie de limita de varsta. Am depus cerere cu nr de inregistrare la casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Chemarea în judecatã a casei de pensii pentru neluarea în calcul a unei adeverinþe ioanahilaroman ioanahilaroman La inceputul lunii septembrie, soacra mea a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, in valoare de 669 lei, pentru o vechime in munca de 35 de ani ... (vezi toată discuția)
Unde pot face contestatie impotriva deciziei de respingere, la casa de pensii sau la tribunal? SERBAN MIHAI2003 SERBAN MIHAI2003 Am primit decizie de respingere la pensionare limita de varsta cu reducerea varstei datorate gr.I pe legea 19/2000 si doresc sa stiu daca fac contestatie la ... (vezi toată discuția)