avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare de drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare de drept

am si eu o nelamurire .daca fratelui meu i s-a daat o condamnare de 8 luni cu suspendare,pentru alcoolemie,cat timp are cazier? si care este diferenta intre reabilitare la cerere si reabilitare de drept.... Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:52, 21 Februarie 2012
Se reabilitează de drept după trecerea celor 8 luni plus termenul de încercare stabilit de instanţă. Reabilitarea de drept se operează in cazier pe cale administrativă de poliţie, in schimb reabilitarea judecătorească se solicită de către condamnat instanţei de judecată şi trebuiesc îndeplinite mai multe condiţii, loc de muncă, prejudiciu acoperit, executarea pedepsei plus un termen format din jumătate de pedeapsă şi un termen fix stabilit de codul penal.
Teoretic fratele dvs. beneficiaza de reabilitare de drept.
Practic, veti constata asta dupa ce veti scoate un cazier judiciar-in cazul dvs.peste 3 ani.
mai repede de 3 ani nu se poate? adica daca dupa cele 8 luni scoate cazierul in acesta se specifica ca este sub invinuire? este considerat un infractor .Va multumesc
In cazierul fratelui dvs. condamnarea va figura pe perioada termenului de incercare.
In cazul pedepselor cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, termenul de incercare se compune din pedepsa aplicata, in cazul acestuia de 8 luni, la care se adauga un interval de timp de 2 ani prev de art.82 c.pen. deci total 2 ani 8 luni.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca pe perioada acestui termen, fratele dvs. nu va savarsi o alta infractiune si nici nu se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei dupa expirarea acestuia va fi reabilitat de drept.
Daca insa dupa expirarea termenului mai sus aratat, pedeapsa aplicata mai figureaza in cazier, atunci va fi necesar sa se adreseze instantei de judecata pentru a se constata intervenirea reabilitarii de drept.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
misu400 a scris:

mai repede de 3 ani nu se poate? adica daca dupa cele 8 luni scoate cazierul in acesta se specifica ca este sub invinuire? este considerat un infractor .Va multumesc

Nu se poate.
Nu este considerat infractor neaparat...dar este o persoana condamnata in sensul legii penale...
Adica are cazier.
Din moment ce s-a pronuntat o pedeapsa cu suspendare inseamna ca se poate reintegra social, ca instanta i-a acordat aceasta sansa deoarece nu exista un risc dovedit de a comite noi infractiuni si de aceea a fost condamnat dar lasat in stare de libertate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare pedeapsa cu suspendare ovidiuuliean ovidiuuliean buna ziua. as dori un raspuns la intrebarea : se reabiliteaza de la sine cazierul judiciar in cazul unei pedepse cu suspendare sau trebuie inceputa o actiune ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar- termen/procedura moritsu moritsu Va rog sa ma ajutati cu niste pareri ! \\" instanta condamna pe inculpat pentru savarsirea infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui ... (vezi toată discuția)
Daca primesc o pedeapsa cu suspendare pentru o infractiune raman cu cazier? eu45ani eu45ani daca primesc o pedeapsa cu suspendare ptr. o infractiune ptr. conducere sub influenta alcoolului raman cu cazier ptr. totdeauna sau se prescrie dupa un anumit ... (vezi toată discuția)