avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului

buna ,am doua intrebari
1.se poate acorda somajul imediat dupa terminarea Concediului de crestere a copilului ?
2.sunt obligata sa merg personal pt semnarea actelor la sediul social al firmei distanta fiind cca 400 km sau mi se pot trimite actele prin posta,exista vreo prevedere legala?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:07, 22 Februarie 2012
Buna,

pentru pct1. cel mai bine e sa intrebi la agentia de somaj de care apartii. Daca nici ei nu au raspunsurile, atunci cine? :D
pct2.ar trebui sa fie suficient daca le trimiti si prin fax sau scanate cumva, iar apoi printate color de catre ei...e cam aiurea sa bati un asa drum lung doar pt cateva semnaturi.
1. In perioada in care sunteti in CCC dvs. aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat, adica sunteti tot salariata acelui angajator dar nu prestati munca si nu primiti salariu.

2. Pe postul dvs. poate fi angajata alta persoana cu CIM pe perioada determinata pana se termina CCC al dvs.

3. Indemnizatia pentru CCC o primiti pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani. Incepand cu urmatoarea zi trebuie sa va reluati activitatea.

4. - Cu cateva zile inainte faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul este obligat sa va reprimeasca pe acelasi post prevazut in CIM.

5. - Daca postul a fost sau este desfiintat atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii si puteti sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

6. - Asadar nu puteti intra in somaj imediat, in prima zi de dupa terminarea CCC, trebuie sa respectati prevederile Codului muncii si dvs. si angajatorul.
- Angajatorul poate renunta la prezenta dvs. la serviciu pe perioada preavizului dar trebuie sa va ponteze si sa va plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc - obligatii angajator takytaky1 takytaky1 momentan sunt in perioada in care primesc indemnizatie de crestere copil,pe 1 aprilie face 2 ani ,pe 2 trebuie sa merg la lucru dar unde am lucrat nu au nici ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca dupa concediul de crestere a copilului kmi20 kmi20 Am lucrat intr-un laborator de analize particular ca si biolog,am ramas in concediu de crestere a copilului pana la 3 ani.Acum dupa ce am facut cererea de ... (vezi toată discuția)
Buna. Rebeka38 Rebeka38 Am o intrebare la dumneavoastra eu sant in concediu crestere copil si as vrea sa va intreb dupa ce termin CCC pot sa intru in somaj? (vezi toată discuția)