avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna seara!am si eu doua intrebari si as aprecia enorm daca ati putea sa ma ajutati. daca sotul meu din motive necunoscute mie, nu doarme o noapte acasa pot invoca motiv de divort parasirea de domiciliu si astfel sa obtin in acest fel custodia totala a celor 2 copii(minori). sotul meu are o firma unde este unic actionar. eu fiind doar angajata, as dori sa stiu daca in urma divortului as avea dreptul la jumatate din firma. firma avand doar aparate foto si video si doua masini, una ce abia a iesit din leasing si cea de-a doua este in continuare in leasing mai fiind de plata 2 ani. imi cer scuze petru mesajul foarte lung... va multumesc anticipat!
Conform noului Cod Civil se merge pe custodie comuna, a parintilor si numai in cazuri exceptionale, pe custodie unica. Parerea mea este ca singura noapte nu este un motiv serios de divort si nici o justificare pentru a pleda parasirea de domiciliu.

Partajul se face ulterior divortului. Referitor la firma, aveti dreptul la o parte din dividendele pe ultimul an.
iti multumesc pt raspunsul rapid. dar daca firma este datoare? pot cere vanzarea bunurilor? cat timp este necesar sa lipseasca de acasa sa pot invoca parasirea de domiciliu?
Faptul ca a lipsit o noapte de acasa nu este motiv de divort, cu atat mai putin pentru al acuza ca a parasit locuinta familiei.

Custodia va fi exercitata un comun de ambii soti, asa cum spune si colega mea, custodia unica se acorda in situatii extraordinare.

In privinta firmei, aveti dreptul la o parte din dividende si poate unele parti sociale daca dovediti ca ati contribuit la infiintarea firmei

Nu puteti cere vanzarea bunurilor din firma pentru ca nu sunt ale sotului dvs sau ale dvs ci ale firmei pe care sotul dvs. o detine.

Putem vorbi de parasirea domiciliului conjugal atunci cand pleaca pentru cateva saptamani/luni.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
si cum pot dovedi ca am contribuit la infintarea firmei? dar daca as aduce dovezi(fotografii si martori) cum ca sotul meu ma inseala, as putea sa cer despagubire?
ideea e ca am aflat ca sotul meu ma inseala si as vrea sa plateasca cumva....

iti multumesc din suflet
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Ares-3, moderator
Puteti dovedi aportul dvs. financiar la firma prin documente.

In cazul in care divortul va avea loc din vina exclusiva a sotului iar casatoria dvs. dureaza de mai mult de 20 de ani puteti solicita o prestatie compensatorie.
Art. 390. -
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită
(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani
(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389.

Alte discuții în legătură

Divort cu minor mama iresponsabila lucaremus lucaremus Buna,sunt casatorit de 5ani avem un baietel de 3 ani sotia mai are un baiat care are 12 ani din prima casatorie. Eu am o garsoniera de 28 mp a venit la mine ... (vezi toată discuția)
Sos- divort cu minor evelina78 evelina78 Buna ziua, Sunt intr-o situatie disperata si va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt casatorita de 7 ani si o fetita de 3 ani, am aflat de curand ca ... (vezi toată discuția)
Avem 2 copii și sotia ma inseala, am dovezi și martori. ce ... Nireves1981 Nireves1981 Avem 2 copii și sotia ma inseala, am dovezi și martori. Ce șansă am să rămână copii cu mine(tatăl)? Copii au 6 și 8 ani. Menționez ca sotia căntă ... (vezi toată discuția)