avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intarziata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intarziata

Exista taxe suplimentare la notar daca nu s-a facut succesiunea in termen de 6 luni? Au trecut 10 ani de la moartea proprietarului. Proprietarul actual este sotia defunctului; aceasta are un fiu (ambii sunt de buna credinta, nu exista nici o disputa cu privire la proprietatea imobilului). Ma intereseaza ce taxe trebuie achitate la notar, avand in vedere ca au trecut 10 ani.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: clara112 , utilizator 20:04, 10 Noiembrie 2008
Se va plati :
- taxa judiciara de timbru
- onorariu notar
- timbru judiciar
- un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
In cazul in care succesiune se deschidea in termen de 6 luni ati fi beneficiat de o scutire, dar in acest caz sunt alte taxe si depinde si la ce notar mergeti pentru ca au onorarii diferite. Consultati mai multe cabinete notariale si alegeti pe cel care este convenabil...
- un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Este vb de impozitul anual ? Daca sotia defunctului a achitat impozitul are vreo relevanta? Sau nu are nici o legatura cu impozitul anual?:">#-o
Nu este vorba despre impozitul pe cladiri sau pe terenuri, ci cel instituit de Codul fiscal pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire - art.77 ind.1 alin.3

masa succesorala = patrimoniul unei persoane decedate ce formeaza obiectul impartirii unei succesiuni.
Nu 6 luni e termenul, ci 2 ani... Daca faceati imparteala in 2 ani aveati scutirea de impozit pe succesiune...
Asa, il achitati, din pacate...

Silvia, mostenirea s-a deschis prin moarte, chiar daca e dificil de explicat unui user fara studii juridice, noi stim, nu? Ca nu se poate deschide succesiunea mai tarziu decat in acelasi timp cu moartea celui ce o lasa, nu? Omul vorbea despre procedura succesorala si nu de deschiderea succesiunii...

Alte discuții în legătură

Formalitati mostenire cocos44 cocos44 Sunt unicul copil al mamei mele care a decedat de curand;mama este proprietara unica a unui apartament. Va rog sa-mi spuneti care sunt formalitatile ... (vezi toată discuția)
Calculul taxei notariale pt mostenire astip astip Am mostenit 5000 de metrii patrati de teren intravilan, de la tatal meu decedat acum 4 luni. E inca teren viran undeva la marginea orasului. Cu titlu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sora mea a murit, iar eu sunt unic mostenitor. cât ... silvia159 silvia159 Buna ziua! Sora mea a murit, iar eu sunt unic mostenitor. Cât timp am scutire la plata impozitului pe apartamentul pe care încă nu am făcut succesiunea. ... (vezi toată discuția)