avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... executarea silita
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

executarea silita

Buna ziua,

am o intrebare, daca ma poate lamuri cineva: am cumparat un apartament in urma unei licitatii. Am achitat suma de bani, am inregistrat apartamentul pe numele meu, m-am ocupat de cadastru, intabulare, etc. Acum astept sa aiba loc evacuarea (incepand cu 1 martie)

Problema este ca administratorul blocului imi cere o suma de bani, suma de bani care s-a acumulat din momentul in care asociatia de proprietari a castigat in instanta dreptul de a scoate apartamentul la licitatie si pana in momentul in care apartamentul a fost achizitionat (de mine)

Am inteles ca a fost aprobata o lege noua, care spune ca nu pot fi evacuati oameni pe timpul iernii. Desi sunt proprietar de drept din luna octombrie 2011, in apartament inca locuieste fosta proprietara. Stiu ca eu sunt cea care trebuie sa plateasca intretinerea la bloc pentru aceasta perioada (chiar daca a stat altcineva acolo), insa as vrea sa-mi spuneti va rog daca legat sunt obligata sa platesc si acea suma pe care mi-o cere administratorul blocului

Mi s-ar parea normal ca acea suma s-o achite fostul proprietar, din banii ce-i revin de pe urma vanzarii apartamentului. De ce trebuie sa platesc eu, care sunt proprietar de doar cateva luni?

Cum sa procedez mai departe? Administratorul imi trimite tpot felul de citatii, prin care ma ameninta ca ma da in judecata

Va rog, daca aveti timp, explicati-mi si mie care este realitatea, ce spune legea


Multumesc tare mult
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:11, 23 Februarie 2012
Pentru perioada de care vorbiti, as. prop. trebuie sa se indrepte impotriva fostului proprietar. Este treaba lor cum o vor face. Sa stiti ca acelasi lucru ni s-a intamplat si noua si am fost nevoiti sa actionam in instanta, din nou fosta proprietara.
Pentru perioada de cand sunteti proprietara, aveti vre-o intelegere cu fostul proprietar?
In mod normal executorul judecatoresc trebuia sa-si faca treaba pana la sfarsit, adica evacuarea fizica din apartament a fostului proprietar. Cine a permis ramanerea in apartamentul dvs.? Daca aveti o intelegere, atunci este altceva...

In final va sfatuiesc sa nu dati atentie amenintarilor administratorului, ca nu are nici-o baza legala sa va cheme in instanta, dar daca vrea, lasati-l in pace. Instanta ii va respinge actiunea ca nefondata...
Nu stiu daca este vre-o dispozitie ca pe timp de iarna sa nu poti evacua pe cineva de pe proprietatea ta. Asteptati sa se incalzeasca bine (+35 grade) si nu o sa puteti sa-l evacuati in soarele torid... Consultati un avocat si obligati-l sa-si achite datoriile acum, cat il mai ”aveti la mana” si mai are ceva bani...
Multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs. Executorul judecatoresc se ocupa intr-adevar de executarea fostei proprietare din apartament. Nu am facut nicio intelegere cu nimeni, ni s-a spus ca pana la 1 martie fosta proprietara are dreptul sa stea acolo si, mai mult, trebuie sa-i platim fatoriile la intretinere. (se pare ca asta spune noul cod civil - eu n-am gasit legea exacta)

O ultima intrebare: ok, eu am achitat banii pe apartament. acum, ce dovada am eu ca banii ajung la fostul proprietar? primesc ceva la mana, un act, ceva?

Va multumesc din nou pentru suportul oferit
O zi cat mai usoara!
Banii achitati de dumneavoastra au fost incasati de executor.
Executorul a facut apoi repartizarea acestei sume tuturor creditorilor: asociatie, primarie, fisc, cheltuieli de judecata si diferenta a fost repartizata fostului proprietar.
La aceasta repartizare trebuia sa participe si asociatia de proprietari care trebuia sa depuna la executor ultimele liste de plata si sa solicite executorului plata acestora. Executorul ar fi trebuit sa retina in contul sau suma solicitata de asociatie si sa dea fostului proprietar mai putini bani. Aceste ultime sume solicitate de asociatie, armana in contul executorului maxim 3 ani, perioada in acre asociatia, actionand in instanta, va aduce executorului o hotarare definitiva pentru aceasta suma. Atunci se vireaza asociatiei acele sume. Noul cumparator nu are obligatii fata de sumele datorate de fostul proprietar pana la data executarii silite.
Acum, asociatia trebuie sa actioneze in instanta, daca nu a facut-o deja. Explicati-le si indrumati-i sa faca acest lucru. Mergeti si la executor si discutati sa vedeti daca asociatia a solicitat retinerea datoriei atunci cand s-a facut repartizarea sumei incasate din vanzare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc datoriile fostului proprietar? eleodor-popescu eleodor-popescu Am achizitionat un apartament la licitatie. Am aflat ca fostul proprietar are la intretinere datorii. Trebuie sa-i platesc datoriile? Se face o noua fisa cu ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere pentru un apartament cumparat prin licitatie adriene adriene Buna ziua, Anul trecut in Octombrie am cumparat un apartament prin licitatie publica. Actul de adjudecare este datat in Octombrie 2016, insa am putut intra in ... (vezi toată discuția)
Plata datorie intretinere a fostului proprietar, posibilitate de recuperare Ovidiu Mihai Ovidiu Mihai Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit in luna mai 2013. Executorul mi-a comunicat ca acesta este liber de sarcini conf. art. 518 ... (vezi toată discuția)