avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere prin restructurare dupa 1,5 luni de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere prin restructurare dupa 1,5 luni de la angajare

Buna seara. Doresc sa expun o situatie care mie mi se pare ilegala.
Dupa ce am participat la un interviu la un institut de proiectare am fost contactata pentru angajare.
La insistentele mele numeroase de a mi se spune daca au contracte si nu vor fi probleme de incarcare, mi s-a raspuns de fiecare data in termeni asiguratori, foarte elogiosi ca nu sunt probleme de acest fel. Prin urmare, parasesc locul meu de munca de 27 de ani, unde aveam o pozitie la un nivel suficient de inalt si ma angajez la noua societate. Dupa doua saptamani a inceput un proces de disponibilizare a pensionarilor, studentilor si a unor salariati care chipurile nu aveau o atitudine corespunzatoare. La o noua intrebare a mea despre situatia care a aparut, dupa ce la angajare mi-au spus ca la ei sunt bineveniti si pensionarii capabili, raspunsul a fost sa stau linistita ca nu sunt probleme. Am stat "linistita "pana la data de 6 nov. cand, impreuna cu alti 30 de angajati, am fost instiintati ca suntem in preaviz de disponibilizare, singurul criteriu fiind probabil"ultimul venit, primul plecat"
Mentionez ca in tot acest timp am participat la cursul de Modelara plana navala si ca nici nu am apucat sa-l termin, nicidecum sa demonstrez capacitatile mele de munca. Justificarea conducerii a fost criza mondiala. Culmea este ca in preambulul deciziei de concediere se motiveaza pierderi in cursul lui 2007 si prima jumatate a lui 2008. Atunci, ma intreb eu, cum de nu s-a stiut de asta acum 1,5 luni, la angajare? Nu cumva angajarea noastra s-a facut doar pentru a mai primi niste fonduri pentru formare profesionala? Este legal sa disponibilizezi pe cineva dupa 1,5 luni daca acesta nu s-a facut vinovat de nimic? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 17 Decembrie 2008
Legea 53/2003:
Art.61: "Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
lit. c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
lit. d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat;
...
Art.64: (1) "In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art.61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat in temeiul art. 56 lit. f) (reocuparea postului de catre o persoana concediata nelegal), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) "In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii."
(3) "Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1) pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit."
(4) "In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului."
(5) "In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz."
Dar, din cate am inteles eu din cele spuse de dumneavoastra, este vorba de concediere colectiva, care nu tine de persoana salariatului.:sorry:
Art. 65 (1) "Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia."
(2) "Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba cauza reala si serioasa."
Art. 66: "Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva."
Art.67: "Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege di de contractul de munca aplicabil."
Art.68: (1) "Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 zile calendaristice, dispusa din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) "La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri."
Art. 69 (1) "In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati."
(2) "In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului/reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati."
(3) " Obligatiile prevazute la alin. (1) si (2) se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului."
Art. 70 "Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a notificarii prevazute la art. 69 alin. (2) inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca la aceeasi data la care a comunicat-o sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor."...In continuare este o intreaga procedura pe care sunt sigura ca angajatorul dumneavoastra nu a respectat-o.
Va mai prezint doar "doua" idei si imi inchei "povestioara":
a) angajatorul are obligatia de a incheia contract colectiv de munca la nivel de societate daca are cel putin 21 de salariati.
b) trebuie sa se aleaga reprezentantii salariatilor.
c) chiar daca momentan nu exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate, se va aplica contractul colectiv de munca unic la nivel de tara pe anii 2007-2010 sau cel la nivel de ramura.
S-ar putea aplica niste amenzi frumusele in cazul nerespectarii procedurii concedierii.=D>


Concedierea poate fi legala, dar nu stiu cat e morala, mai ales in cazul dv! Dar, cine, in afaceri mai tine cont de morala?
Verificati daca prin decizia de concediere angajatorul indeplineste conditiile cerute de lege (art necesare sunt citate mai sus). Ar trebui, mai intai, sa va ofere posibilitatea de a alege, eventual, un alt loc de munca, in aceeasi unitate – desi e putin probabil sa fie vreunul disponibil. Si, nu in ultimul rand, ar trebui sa ofere tuturor celor disponibilizati, echivalentul a cel putin unui salariu... (cf contractului colectiv de munca la nivel national, dar si cf celui la nivel de unitate...)
@ Roxana Carstian
1. Nu este obligatorie incheierea unui contract colectiv de munca la societatile cu peste 21 de salariaţi. Art.3 alin.1 din Legea nr.130/1996 republicata prevede ca, negocierea colectiva este obligatorie, la nivel de unitate. Iar in art.247 din Codul muncii se dispune ca, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
2. Nu este raspundere contraventionala in cazul nerespectarii procedurii de concediere, in situatia in care concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută. Nulitatea concedierii, determinată de nerespectarea procedurii prevăzute de lege, este una absolută neputând fi confirmată nici expres şi nici tacit.

Multumesc pentru raspunsuri
m-ar interesa si pe mine la cate salari compesatori are dreptu un angajat de 3 luni in cazu restructurari ????? multumesc anticipat pt raspuns

Alte discuții în legătură

Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva buna ziua, va rog sa ma ajutati cu suport ... AdinaNicoleta1707 AdinaNicoleta1707 Concediere colectiva Buna ziua, doresc sa ma ajutati cu suport pentru urmatoarea situatie. Lucrez de 8 ani la o companie privata care are peste 300 angajati ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva cflori2002 cflori2002 Buna ziua Am si eu o intrebare: O societate cu 17 salariati cati salariati poate concedia sa nu se incadreze in concediere colectiva (vezi toată discuția)