avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere prin restructurare dupa 1,5 luni de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere prin restructurare dupa 1,5 luni de la angajare

Buna seara. Doresc sa expun o situatie care mie mi se pare ilegala.
Dupa ce am participat la un interviu la un institut de proiectare am fost contactata pentru angajare.
La insistentele mele numeroase de a mi se spune daca au contracte si nu vor fi probleme de incarcare, mi s-a raspuns de fiecare data in termeni asiguratori, foarte elogiosi ca nu sunt probleme de acest fel. Prin urmare, parasesc locul meu de munca de 27 de ani, unde aveam o pozitie la un nivel suficient de inalt si ma angajez la noua societate. Dupa doua saptamani a inceput un proces de disponibilizare a pensionarilor, studentilor si a unor salariati care chipurile nu aveau o atitudine corespunzatoare. La o noua intrebare a mea despre situatia care a aparut, dupa ce la angajare mi-au spus ca la ei sunt bineveniti si pensionarii capabili, raspunsul a fost sa stau linistita ca nu sunt probleme. Am stat "linistita "pana la data de 6 nov. cand, impreuna cu alti 30 de angajati, am fost instiintati ca suntem in preaviz de disponibilizare, singurul criteriu fiind probabil"ultimul venit, primul plecat"
Mentionez ca in tot acest timp am participat la cursul de Modelara plana navala si ca nici nu am apucat sa-l termin, nicidecum sa demonstrez capacitatile mele de munca. Justificarea conducerii a fost criza mondiala. Culmea este ca in preambulul deciziei de concediere se motiveaza pierderi in cursul lui 2007 si prima jumatate a lui 2008. Atunci, ma intreb eu, cum de nu s-a stiut de asta acum 1,5 luni, la angajare? Nu cumva angajarea noastra s-a facut doar pentru a mai primi niste fonduri pentru formare profesionala? Este legal sa disponibilizezi pe cineva dupa 1,5 luni daca acesta nu s-a facut vinovat de nimic? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 17 Decembrie 2008
anto.anto88 a scris:

m-ar interesa si pe mine la cate salari compesatori are dreptu un angajat de 3 luni in cazu restructurari ????? multumesc anticipat pt raspuns


Potrivit art.78 alin.1 din CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
In ce situatie as avea castig de cauza intr-un proces pentru daune morale intentat intreprinderii angajatoare in situatia in care am fost disponibilizata din motive ce nu tin de persoana mea?
Pentru prejudiciul material suferit de salariat din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul, acesta este obligat să îl despăgubească pe salariat.
De asemenea, Codul muncii îl obligă pe angajator la plăţi (despăgubiri) în cazul răspunderii patrimoniale, în cazul anulării concedierii efectuate în mod netemeinic şi nelegal.
Dar pentru prejudiciul moral efectuat asupra angajatului pe care il disponibilizezi dupa 1,5 luni din motive care nu tin de persoana sa, asa cum ar fi: atribuirea statutului de somer, statul in picioare doua zile( la propriu) de 8:30 la 16:00 si plecat cu dosarul in sacosa pentru ca s-a terminat programul, apostrofarea suportata din partea agentului de paza care spune celor de la rand " nu-i nimic, si-asa luati banii astia degeaba", la un nou loc de munca sa ti se spuna " nu sunteti in postura de a va putea negocia salariul", etc. angajatorul nu ar trebui sa raspunda? Ca din cauza lipsei sale de profesionalism sunt pusa intr-o postura mizerabila? Credeti ca as avea vreun castig de cauza daca as actiona angajatorul in instanta? In ce conditii pot face acest lucru?
Cam de greu de apreciat, daca instanta va da castig de cauza in aceste conditii ... dar, incercarea moarte n-are.:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva buna ziua, va rog sa ma ajutati cu suport ... AdinaNicoleta1707 AdinaNicoleta1707 Concediere colectiva Buna ziua, doresc sa ma ajutati cu suport pentru urmatoarea situatie. Lucrez de 8 ani la o companie privata care are peste 300 angajati ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva cflori2002 cflori2002 Buna ziua Am si eu o intrebare: O societate cu 17 salariati cati salariati poate concedia sa nu se incadreze in concediere colectiva (vezi toată discuția)