avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Taxa de timbru judiciar somatie de plata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Taxa de timbru judiciar somatie de plata

Pentru inaintarea unui dosar (somatie de plata) la Tribunalul Giurgiu (domiciliul debitorului) unde trebuie achitata taxa de timbru judiciar, in conditiile in care creditorul are sediul in Bucuresti?

Este corect daca se achita taxa de timbru judiciar prin OP in contul :
Cont IBAN : RO61 TREZ 3212 1070 203X XXXX deschis la Trezoreria Municipiului Giurgiu
Cod fiscal : 4852455
Beneficiar Primăria Municipiului Giurgiu ?

Valoarea taxei de timbru judiciar a ramas tot 120 Ron si pentru anul 2012?
























Cel mai recent răspuns: vas1955 , utilizator 16:57, 22 Februarie 2012
Procedura somatiei de plata ofera pentru creditor posibilitatea cea mai rapida si mai economica de a-si recupera creanta.
Daca in ceea ce priveste taxa judiciara de timbru cuantumul acesteia este fixat prin Legea 146/1997, pentru anul 2006 fiind stabilit la 39 RON, referitor la timbrul judiciar practica instantelor nu este unitara.
Valoarea timbrului judiciar variaza in functie de opinia instantei unde este depusa sau judecata cererea avand ca obiect somatia de plata, intre 0,30 RON si 5 RON.
Teoriile pe care se bazeaza instantele de judecata in determinarea valorii timbrului judiciar sunt in numar de doua:
(i). Cea dintai este intemeiata pe dispozitiile art. 3 alin. 1 din OG 32/1995 modificata, care prevede ca cererea de chemare in judecata, atunci cand se solicita solutionarea in fond a cauzei, se timbreaza cu 0,3 RON. Acest alineat are caracter general si se refera la orice fel cerere de chemare in judecata, indiferent de obiect. In aceste conditii, este astfel inclusa si somatia de plata.
(ii). Cea de a doua teorie se refera la dispozitiile art. 3 alin. 2 din OG 32/1995 modificata care nu reprezinta nimic altceva decat exceptia de la alineatul 1 al articolului 3. Alineatul 2 se refera la cererile de chemare in judecata evaluabile in bani si stabileste un cuantum variabil al valorii timbrului judiciar in functie de intinderea obiectului actiunii. Avand in vedere ca somatia de plata se refera intotdeauna la o pretentie baneasca pare pertinenta dispozitia instantei ca timbrul judiciar sa aiba o valoare corespunzatoare cuantumului pretentiilor creditoarei.

Pana la stabilirea unei practici unitare in materia stabilirii cuantumului timbrului judiciar in cazul somatiei de plata, vom lasa la aprecierea instantei de judecata valoarea acestuia.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ar fi corect ??? julien_slbz julien_slbz Pt somatia de plata se achita taxa de 39 lei...asta e clar... Dar pt timbrul judiciar ?? se aplica art. 3 alin 1 sau art. 3 alin 2 din OG 32/95 ? Intreb ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru si timbru judiciar Andrei T Andrei T pentru cererea de somatia de plata adresata instantei taxa de timbru este de 39 lei si timbrul judiciar de 5 lei??? se platesc la trezorerie, dar in contul ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru - somatie de plata...va rooooog mult! dumitrapetruta dumitrapetruta cum se plateste sau se calculeaza taxa de timbru.....este fixa sau este la valoare#-o! in legislatie unde pot sa caut in afara de 5/2001 sau 146/1997.... ca ... (vezi toată discuția)