avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia de indemnizatie de somaj?

buna seara!.ma numesc claudia si am si eu o nedumerire.tatal meu are 59 ani si are o pensie de armata,anterior lucrand in armata.in prezent lucreaza la o firma de paza cu contract ,avand o vecime la acest loc de munca de 9 luni.intrebarea mea este daca face o vechime de 12 luni la locul de munca poate sa intre in somaj dupa cele 12 luni lucrate avand in vedere ca are 59 ani.va multumesc anticipat!.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:08, 23 Februarie 2012
Deoarece este deja pensionar, tatal dvs. nu mai poate intra in somaj.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

2. - Asadar avand calitatea de pensionar nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Deoarece cumuleaza pensia cu salariul, la actualul loc de munca nu trebuie sa i se mai retina contributia pentru somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie somaj anamaria81 anamaria81 Un pensionar militar este angajat ca functionar public. i se retine contributie pentru somaj? (vezi toată discuția)
Contributii somaj pensionar alina69 alina69 Buna ziua, va rog sa-mi indicati art de lege (daca mai este) care prevede pt ca un pensionar care are si contract individual de munca nu se platesc ... (vezi toată discuția)
Somaj cristina paduraru cristina paduraru vreau sa stiu daca am dreptul la somaj dupa ce am obtinut indemnizatia de maternitate pe baza formularelor internationale , am lucrat legal in strainatate (vezi toată discuția)