avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitatea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitatea copilului

Buna seara,
am nevoie de o clarificare in ceea ce priveste urmatoarea situatie:
Sunt despartita de sot de 6 luni de zile, nu suntem inca divortati ( una din cauze este faptul ca nu se afla in tara si faptul ca am avut promisiunea ca va veni si vom divorta de comun acord la primarie sau un notar.)
In momentul de fata sunt cu o persoana cu care urmeaza sa avem un copil eu fiind insarcinata in luna 4. Clar nu vom divorta inainte sa se nasca copilul si nu stiu exact procedura prin care pe certificatul de nastere al copilului se poate trece tatal biologic si nu sotul.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:11, 23 Februarie 2012
Nu se poate trece tatal biologic. Legea este clara, tatal copilului este sotul mamei, chiar daca doar din punct de vedere legal.
Art. 414. -
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputință ca soțul mamei să fie tatăl copilului.

Tatal biologic, dvs. sau sotul pot cere in instanta schimbarea acestui fapt dupa ce se emite certificatul de nastere.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
In procedura de divort se va tine cont de minor, adica daca copilul se va naste pana la pronuntarea divortului se judeca ca fiind divort cu minori?
Da, atunci va trebui sa divortati urmand procedura divortului cu minori. Puteti divorta la notar, chiar daca aveti copil.
La notar nu stiu daca se mai pune problema ptr ca nu mai am incredere ca va veni in tara.
Daca depun cererea la judecatorie iar paratul nu se prezinta la nicio infatisare care este perioada maxima in care se poate pronunta divortul? Stiu faptul ca se poate pronunta divortul si in lipsa, dar cat poate dura un astfel de proces?
Amandoi aveam domiciliul in Brasov, am locuit o perioada(foarte scurta) in Belgia, avem carte de identitate ca si rezidenti in Belgia iar acum eu locuiesc in Sf Gheorghe, sotul fiind in Belgia si acum. Ca si concluzie: domiciliul comun a fost mai intai Brasov, apoi Belgia(6 luni), iar acum eu locuiesc in Sf Gheorghe(viza de flotant); pot depune cererea la judecatoria Sf Gheorghe?
Si o ultima intrebare: Daca depun cererea de divort acum, eu fiind insarcinata, voi depune cererea pentru un divort cu minori chiar daca copilul nu este inca nascut?
Din punctul meu de vedere, puteti depune cererea de divort la actualul domiciliu al dvs (conf. art. 607 CPC) dar procesul va taragana pana cand se va face dovada citarii corecte a paratului.

Consider ca trebuie depusa cerere de divort cu minori

Alte discuții în legătură

Buna ziua, avem o situație dificila in care mama mea și a refăcut ... Annamaria2306 Annamaria2306 Buna ziua, Avem o situație dificila in care mama mea și a refăcut viața împreuna cu altcineva și in 2020 aceasta a născut. Menționez ca mama mea nu ... (vezi toată discuția)
Actiune in tagada paternitatii - instanta competenta Irina S. Irina S. Ce instanta este competenta intr-o actiune in tagada paternitatii introdusa de tatal biologic (cu domiciliul legal in Romania si rezidenta in Germania), in ... (vezi toată discuția)
Sunt in proces de divort, dar insarcinata cu altcineva. copilul pe ce nume va fi trecut? Mariaana28 Mariaana28 Buna seara! Sunt in proces de divort cu un cetatean arab. Am avut prea multa incredere in el, a fost greseala mea, s-a dovedit doar ca acesta dorea sa obtina ... (vezi toată discuția)