avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt in proces de divort, dar insarcinata cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt in proces de divort, dar insarcinata cu altcineva. Copilul pe ce nume va fi trecut?

Buna seara! Sunt in proces de divort cu un cetatean arab. Am avut prea multa incredere in el, a fost greseala mea, s-a dovedit doar ca acesta dorea sa obtina viza in Romania prin mine. In acest moment, sunt insarcinata cu un alt baiat, insa nu stiu pe ce nume va vi trecut copilul. Nu vreau sa fie trecut pe numele sotului meu, ci a iubitului. Ma puteti ajuta cu un raspuns? Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:06, 26 Decembrie 2014
Filiatia fata de tata se stabileste prin efectul prezumtiei de paternitate, prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz.
Tatal poate recunoaste numai copilul conceput si nascut in afara casatoriei.
Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca.
Conform art. 425 NCC actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
Daca tatal biologic recunoaste copilul,atunci acesta va fi trecut in actul de nastere al copilului
Ultima modificare: Joi, 25 Decembrie 2014
ynocentta, utilizator
Va fi al sotului dvs. Va asteapta un proces de tagada de paternitate, abia apoi tatal il poate recunoste pe copil. Daca procesul de tagada e pornit de catre iubit, paternitatea va fi stabilita in acelasi proces.
@ynocentta
[...]actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei[...]


Copilul este conceput in timpul casatoriei, dar este rodul unei relatii extraconjugale, deci....
Si nici nu cred sa se termine prea repede divortul, arabul va taragana lucrurile cat va putea, fara cetatenie ajunge iar de unde a plecat, la coada camilei.
@mariana
Solutiile, pt. ca sunt doua, date de @g-jane2, sunt ambele corecte.
Este si o alta varianta, posibila daca divortul se pronunta inainte de nasterea copilului.
In aceasta situatie tatal biologic da in fata notarului o declaratie de recunoastere a paternitatii, declaratie care va fi apoi depusa la primarie, la starea civila.
Mai departe va explica functionarii ce si cum.
Spun asta deoarece se pare ca in fiecare primarie functionarii implementeaza legea dupa bunul lor plac si mai ales dupa cum vor ei sa o interpreteze.
Am avut un caz si noi pe forum, a avut norocul ca divortul sa se pronunte inainte, isi schimbase deja numele cand a nascut si mai departe.. nu stiu cum a trecut neobservat la starea civila faptul ca era vb de un copil conceput in timpul casatoriei. Poate a omis sa spuna ca e divortata si la starea civila nu ajunsese inca hotararea de divort, nu stiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nasterii la starea civila cool123 cool123 buna ziua, am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu nasterea de la iubit SilviaMoldo SilviaMoldo Daca iubitul meu m a dat in judecata pentru stabilirea paternitatii baietelului nostru eu ii mai pot cere jumatate din cheltuielile de nastere sau daune? (vezi toată discuția)
Recunoastere nou nascut din afara casatoriei capucino capucino BUna seara,sapt trecuta o prietena a nascut un bebe anterior pronuntarii actiunii de divort de sot . Problema este ca bebe nu este copilul sotului prietenei ... (vezi toată discuția)