avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie:
In scara noastra de bloc (constructie veche) sunt 17 ap cu o suprafata de 43 mp , 8 apartamente cu suprafata de de 52 mp , 8 garsoniere cu suprafata de 23 mp si 1 ap cu o suprafata de 68 mp si cota indiviza 1,45.
La cele 17 apartamente cu suprafata de 43 mp cota parte indiviza e diferita dupa cum urmeaza:la cei din partea de nord a blocului suprafata indiviza variaza intre 1,1 si 1,2 iar la cei din partea de sud a blocului suprafata indiviza este de 0,61.
La apartamentele de 52 mp suprafata indiviza variaza intre 0,91 si 1,17 iar la garsonierele de 23 mp suprafata indiviza variaza intre 0,92 si 1,11.
Intrebarea mea ar fi cum se poate calcula corect cota parte indiviza pentru a nu mai fi diferente intre apartamentele cu aceasi suprafata?
Mentionez ca avem nevoie de aceasta lamurire deoarece dorim sa reglementam discutiile si nemultumirile aparute intre locatari la calcularea cheltuielilor si de asemenea dorim sa inaintam si dosarul pentru izolarea termica a blocului.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ioana_Morar , utilizator 22:54, 7 Decembrie 2016
Am o nelamurire... poate ma ajuta cineva si pe mine... La mine la bloc ceva este foarte putred... Exista pe fiecare scara cate 2 apartamente pe fiecare etaj (cu 3 si 4 camere) si este bloc de 4 etaje... Cele de 4 camere sunt pe coloana si au 52 mp utili fiecare apartament, dar fiecare are sume diferite la cota-parte indiviza si niciodata nu au fost sume egale la fiecare cu toate ca apartamentele sunt identice. Timp de un an de zile am platit 69 de lei, iar luna asta apare suma de 93 de lei. Eu stau la etajul 4, iar vecinii de la etajele de sub mine au sume diferite, desi toti avem aceeasi suprafata utila. Unii au 120 de lei, altii au 67 de lei, iar eu am 93. Cum este posibil ca apartamente cu aceeasi suprafata sa plateasca la CPI sume diferite?? Ce se poate face in situatia asta?
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
cristinaenache, utilizator
Diferentele intre apartamente sunt destul de mari pentru a naste semne de intrebare indreptatite.
Probabil ca administratorul foloseste in calcule cota-parte indiviza scrisa in contractul fiecarui apartament.
Se stie ca in acte cota-parte este diferita de la apartament la apartament si asta se intampla pentru ca actele au fost facute de persoane diferite, in momente diferite, cu contributii personale mai mult sau mai putin obiective.
Asadar va sugerez sa propuneti comitetului executiv sa uniformizeze in calcule aceste cote-parti indivize, facand o medie aritmetica a suprafetelor de pe aceeasi coloana si sa foloseasca aceasta cota-parte indiviza in calcule.
Nu se face nicio ilegalitate deoarece impartirea cheltuielilor, daca se respecta principiile generale ale legii, poate fi apoi adaptata in fiecare asociatie de proprietari in parte.

Totusi, diferentele sunt exagerate si trebuie sa vedeti daca nu cumva in aceste cheltuieli pe cota-parte indiviza, unii au ceva in plus fata de altii ...sau in minus.
Poate la unii in acte sunt trecute balcoanele, la altii nu.... si asta poate influenta foarte mult cota-parte indiviza.....sau garaje....sau spatii comune inchiriate....
Buna seara,
am si eu o nelamurire, ca peste tot cota parte indiva nu apare in contractul de casa, am calculat dupa exemplele date dvs, dar acum sunt in impas. Cum se repartizeaza cheltuielite pe cota parte indiviza?
De exempli: Apart. meu are o suprafata utila de 78.38 mp si mai apare cota 14/406, conform calculelor mele cota parte indiviza ar fi de 3.47% (suprafata utila totala fiind de 2255.74 mp), ce nu inteleg eu este cum se imparte intretinerea liftului de 259 lei si imi da de plata 13.39 lei, conform calculelor mele ar trebui sa fie 9 lei. Spuneti-mi, va rog mult, cum calculez cu procentul de 3.47% (eu am folosit formula 259/SUT*78.38 mp- este ok formula dupa care am calculat?).
Va multumesc
Cota-parte indiviza se calculeaza adunand toate suprafetele utile ale tuturor apartamentelor de pe scara dv. si impartind suprafata dv. utila la acest total.
Rezulta un procent care se inmulteste cu orice cheltuiala care se repartizeaza pe cota-parte indiviza si rezulta ceea ce aveti de plata.

Calculul dv. este corect 78.38 / 2255.74 = 3.47%
3.47% * 259 = 8.99 lei

Ma gandesc ca e posibil ca din aceasta suprafata utila de care stiti dv. de 2255.74 mp sa fie scosi cei de la parter si et.1 (desi n-ar trebui) si atunci, sigur, procentul dv. in acest caz ar creste.

Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
elga50, moderator





Buna ziua
Asociatia noastra are 4 scari, fiecare are o incapere cu destinatia de uscatorie.
Scara la care locuiesc a inchiriat aceasta camera.
Chiria obtinuta se foloseste de toate scarile sau numai de locatarii scarii pe care este situata incaperea?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
teo55, utilizator

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative geo-vem geo-vem Rog respectos un raspuns legal,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele care are adaugata si o masarda,dar care nu este legala ci in curs de legalitate si este ... (vezi toată discuția)
Repartitie cheltuieli pe cota parte indiviza... viorelh viorelh as vrea sa stiu un mod de calcul corect al unei cheltuieli comune pe cota parte indiviza...De ex o cota parte indiviza de 9.08...pt unul din apartamente si am ... (vezi toată discuția)