Buna ziua, lucrez in cadrul unei banci din oct 2008, la inceput in functia de casier, din anul 2009 luna iunie am fost avansata in fuctia de ofiter credite, in februarie 2010 am ramas insarcinata si am intrat (din cauza unor probleme medicale) in luna iulie 2010 in concediu medical(1luna)+concediu prenatal(pana la nasteresi postnatal(dupa nastere)-acele 126 de zile existente prin lege, mentionez ca eu ma-m incadrat in concediul de crestere copil 2 ani, din moment ce copilul s-a nascut in sept 2010.
Acum in luna februarie 2012 am facut cerere de reintoarcere la servici(perioada de 2 ani nu a fost finalizata) cu data de 1 martie, mi-a fost acceptata, am fost trimisa pentru vizita medicala, doar ca am fost anuntata ca voi reveni pe postul de casier.
Intrebarea mea este daca este legal acest lucru, in conditiile in care postul de ofiter credite nu a fost desfiintat si in organigrama bancii figureaza 4 ofiteri (in prezent in banca sunt 3).
Va multumesc mul!
potrivit dispozitiilor art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 predeve ca, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Asadar, legea prevedere ca revenirea se face la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent ceea ce inseamna ca veti reveni pe ostul detinut la data intrarii in CCC sau daca acest lucru nu este posibil pe un post echivalent cu acela.
La revenirea din CCC (perioada de suspendare a CIM) trebuie sa reveniti pe acelasi post pe care l-ati avut la plecare.
Codul muncii: ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncã poate interveni de drept, prin acordul pãrţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre pãrţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncã are ca efect suspendarea prestãrii muncii de cãtre salariat şi a plãţii drepturilor de naturã salarialã de cãtre angajator.
(3) Pe durata suspendãrii pot continua sã existe alte drepturi şi obligaţii ale pãrţilor decât cele prevãzute la alin. (2), dacã acestea sunt prevãzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncã aplicabil, prin contracte individuale de muncã sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendãrii contractului individual de muncã din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendãrii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultã din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare datã când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauzã de încetare de drept a contractului individual de muncã, cauza de încetare de drept prevaleazã.
(6) În cazul suspendãrii contractului individual de muncã se suspendã toate termenele care au legãturã cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncã, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncã înceteazã de drept.