avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea problemei, model notificari?

Nu am avut rabdare si timp sa citesc toate postarile referitoare la acest subiect (sunt 402 pagini).
Pe scurt...noi si vecina de deasupra avem peretele din bucatarie ud de la scurgerea comuna a apei de la bucatarie. Problema s-a verificat si este de la vecinul de la ultimul etaj. Vrem sa schimbam toata coloana, dar acest vecin nu este de acord pe motiv ca la el nu curge nimic (normal ca doar apa nu curge in sus :) ).
Din cate am citit pe net, pe diverse forumuri s-ar aplica L230/2007 cu normele ei de aplicare.

Ca o paranteza, ca administrator al firmei pe care o conduc am avut un proces cu un debitor rau platnic. Deci cam stiu cum functioneaza de bine legea in Romanica, din pacate mori cu dreptatea in mana; asta pe langa faptul ca pierzi timp si bani.
Deci n-as vrea sa ajungem la tribunal. Tot din aceasta experienta stiu ca sunt niste pasi de urmat, iar logica mea imi spune ca acesti pasi ar fii urmatorii:

1. discutii pe cale amiabila cu vecinul (in cazul meu nu au fost foarte amiabile si s-au terminat cu un categoric NU, el nu-si sparge in casa nimik pt ca pe el nu-l afecteaza)

2. notificarea lui in scris asupra problemei si cererea de a lua masuri (asta mai mult ca sa-l sperii....DACA se sperie..ca poate e -mi.se.rupist- si nu-l intereseaza)

3. notificarea Asociatiei de Proprietari (ei cf L230/2007 ar putea sa-l oblige pe proprietar sa efectueze reparatiile respective deoarece afecteaza si pe altii...dar din cate am citit pe net, acestia refuza sa se implice, din mai multe motive)

4. plangere la politie (pt proprietar pt tulburarea bunei convietuiri :)...sau nu stiu exact ce motiv) si plangere la Primarie (pt Asociatia de Proprietari ca nu-si exercita obligatiile stabilite prin lege)....DAR la cum merg lucrurile in Romanica, s-ar putea sa fie apa de ploaie...

5. Proces (bani aruncati si nu esti sigur ca ii mai recuperezi, timp pierdut si cum spuneam, poti muri cu decizia definitiva si irevocabila in mana).

Acestea fiind spuse, rugamintea mea este urmatoarea:

ma ajuta cineva cu un model (formular) de notificare catre Proprietar si asociatia de proprietari.

as prefera un model de la un jurist/avocat cu trimiteri la legi si articole.
ADICA sa fie o notificare BETON, de speriat (mai mult...sper) pt a nu avea portite de scapare in caz ca se ajunge la proces.

stiu ca aceasta informatie ar tb platita, dar pt chestia asta ar tb sa-i dau avocatei 1000 de lei, chiar daca nu ajung la proces, ceea ce nu.mi prea convine, plus faptul ca mai dau 200 lei benzina ca sa ma deplasez in localitatea unde este pb, plus ca tb sa lipsesc de la lucru...

In speranta ca acest site, avocatnet.ro chiar a fost facut sa ajute...va multumesc anticipat tuturor pt raspunsurile pertinente si la obiect.

o zi buna tuturor
Cel mai recent răspuns: Un-Om , utilizator 21:01, 21 August 2014
Ar mai fi o varianta, daca aveti asigurare (daca nu,e bine sa o faceti), instiintati asiguratorul, el ar trebui sa rezolve situatia in ce priveste reparatiile stricaciunilor, si apoi el va merge in instanta impotriva asociatiei si a celui vinovat de pagube.
Dupa un proces pierdut, vecinul de sus va dori singur sa schimbe teava pentru a nu mai plati data viitoare cheltuielile de judecata.

Inca o posibilitate este sa "blufati" in momentul cand faceti sesizarea catre asociatie, anuntandu-i ca aveti asigurare si ca asociatia va avea proces cu asiguratorul daca nu remediaza problema.

In mod normal, daca faceti sesizarea si nu se rezolva, puteti sa anuntati cu incredere la serviciul specializat de la Primarie, ei se ocupa destul de serios de orice sesizare.
Fiind vorba de reparatii/inlocuire pe teava comuna, este o activitate si cheltuiala ce trebuie facuta de catre asociatie, este obligatia comitetului executiv, pentru neindeplinirea careaia se pot lua amenzi mari (Art 56 din L 230/2007), puteti trece si asta in sesizare.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
IIC, utilizator
Multumesc pentru raspuns...DA stiu si de varianta cu asigurarea, dar noi ne-am apucat de renovat apartamentul...adica il putem considera la GRI acum, deoarece am scos TOT din el, am schimbat geamurile, instalatia electrica, iar peretii sunt tinciuti (pregatiti pt a fii zugraviti), etc. (si din pacate avem acum cheltuieli cu nunta, deci apartamentul pica pe planul doi)
Nu am mai facut nimik din cauza problemei cu vecinul pt ca nu cred ca are rost sa arunc cu banii si peretele sa fie mereu ud.
DECI nu pot asigura un apartament in stadiul in care se afla acum...(stiu asta pt ca am vb deja cu o cunostiinta ce se ocupa de asigurari).

Oricum, asta ar fii ultima varianta la care as fii apelat, deoarece din cate am inteles de la cunostinta asta, primesc banii o data sa imi repar (adica sa zugravesc peste pata existenta), apoi sa astept sa mi se ude noua zugraveala ca sa pot apela iar la asigurare...si tot asa de vreo 2-3 ori, apoi probabil ii vor suna la usa vecinului...

Dar totusi, cu un model de notificare ma ajuta cineva :) pls
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este cel mai simplu si normal intr-o asociatie de proprietari: faceti o sesizare scrisa 9in doua exemplare) catre presedintele asociatiei de proprietari in acre aratati ca se infiltreaza umezeala, apa..., in apartamentul dumneavoastra si solicitati sa se efectueze reparatiile.
Nu trebuie sa notificati vecinul de mai sus. Acesta poate are dreptate, poate are instralatiile in regula, poate defectiunea este in planseu...
De aceea exista asociatie de proprietari, presedinte, comitet, administrator. Acestia pot constata singuri necazul sau chemand un instalator vor vedea unde trebuie reparat, inlocuit...
Cand primiti raspuns, in functie de rezultate sau raspunsul presedintelui asociatiei, reveniti pe forum si vedem pasii uramatori.
Pana la avocat si instanta aveti asociatia, care, conform legii, trebuie sa rezolve aceste probleme.
Multumesc pt raspuns. Cum ajung pe acasa ma mobilizez sa rezolv problema. Dar totusi, VA ROG FRUMOS ajutati-ma si cu o formulare a acestei notificari. Nu vreau sa sune a amenintare gen... ,,daca nu faceti / reparati etc ajungem in instanta...,,
M-am interesat la asociatia de proprietari (doamna de acolo e foarte cumsecade) si mi s-a spus ca proprietarii au hotarat sa nu se mai cotizeze la fondul de rulment si ca orice problema la partile comune se va repara pe cheltuiala proprietarilor...Deci...trebuie sa ma iau la lupte cu scumpul si binevoitorul meu vecin...

Alte discuții în legătură

Cine si cum raspunde juridic de inlocuirea unei tevi de apa (sparte) intr-un bloc de proprietari ? Maria Burs Maria Burs Buna dimineata ! De un an de zile am semnalat administratorului si presedintelui blocului spargerea unei tevi, care a umezit unul dintre peretii WC-ului de ... (vezi toată discuția)
Cum reusesc sa-i determin pe ceilalati locatari sa contribuie la izolarea acoperisului de pe4 bloc? bentia cristina diana bentia cristina diana De 18 ani ma lupt inutil sa-i determin pe ceilalti locatari din bloc ca este necesara izolarea pe acoperis deoarece ploua in apartament; am schimbat 4 contoare ... (vezi toată discuția)
Teava pluviala tamararoro tamararoro Am o problema cu teava pluviala, eu stau la etajul III din IV si mie imi apare pata de apa in tavan si mai nou, imi inunda holul, caci se prelinge pe teava si ... (vezi toată discuția)