De un an de zile am semnalat administratorului si presedintelui blocului spargerea unei tevi, care a umezit unul dintre peretii WC-ului de serviciu. In iunie anul trecut, fostul administrator (in luna septembrie a decedat) a venit cu o echipa de instalatori si a constatat faptul spargand zidul si ajungand la concluzia ca teava este sparta undeva intre etajele 4-5. Solutia: trebuie inlocuita spargandu-se zidul WC-ului de la vecinii de la etajul 5. De atunci insa vecinii de la etajul 5 refuza sistematic sa deschida usa pentru reparatie si remedierea acestei situatii conditionand acest lucru de reparatii pe care ar trebui sa le efectueze administratia blocului pe terasa blocului (care le cauzeaza igrasie pe tavanul din sufragerie). Schimbarea unei tevi este o operatiune a carei reparatie ar ajunge (cu zidarie cu tot la cele doua apartamente) la cel mult 1000 lei, in timp ce reparatiile terasei ar depasi 10.000 lei. Cum spartura tevii s-a marit, iar in WC-ul de serviciu exista un miros pestilential (provenit din peretele spart in dreptul tevii de apa) care se raspandeste in toata casa si cum administratorul actual, in ciuda repetatelor interpelari refuza sa dea vreo explicatie sau sa ia vreo masura, intrebarea mea este daca se poate da in judecata administratia blocului pentru neexecutarea sarcinilor ce-i revin si/sau proprietarii apartamentului de la etajul V pentru ca refuza sa coopereze si sa rezolve aceasta situatie. Sigur ca a doua intrebare ar fi daca litigiul ar avea castig de cauza in instanta in conditiile in care administratia pretinde ca nu dispune de banii necesari pentru repararea terasei.
Multumesc pentru raspunsul Dvs. la aceasta intrebare.
Semnalati in scris problema dumneavoastra presedintelui Asociatiei de Proprietari. Reparatiile care vor avea loc la nivelul apartamentului fiecarui proprietar afectat de teava sparta vor fi suportate de acestia, iar partea comuna (teava dintre etaje), trebuie sa fie suportata din fondurile proprii ale asociatiei.
In cazul in care vi se raspunde ca Asociatia nu are bani, exista fondul de reparatii.
Fondul de reparatii este suma de bani destinata partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna si are o perioada de folosire limitata.
Aceasta suma se depune la Asociatia de Proprietari, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi. Din fondul de reparatii nu se plateste intretinerea, iar din fondul de rulment nu se platesc reparatiile.
Din moment ce a fost aprobat de proprietari in cadrul Adunarii Generale, fondul de reparatii este obligatoriu si nu va putea fi folosit decat cu acordul acestei Adunari Generale a Asociatiei de Proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
Conform legii, presedintele de bloc este cel care incheie contractul cu institutiile autorizate sa execute lucrarea, iar administratorul este responsabil cu supravegherea ei. Banii necesari vor proveni ori dintr-un fond de reparatii, ori vor fi inclusi esalonat pe listele de intretinere.
Faceti sesizarea, asa cum s-a spus mai sus, catre presedintele asociatiei, daca aveti presedinte. Participati la prima sedinta a comitetului executiv, daca aveti comitet, si discutati acolo problema pe baza legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Conducerea asociatiei este obligata sa efectueze reparatiile instalatiilor comune, sa intervina la avarii, sa repare terasa... In cazul cand trebuie sparti pereti pentru remedierea avariei, tot asociatia trebuie sa suporte si aducerea peretilor la forma de dinaintea interventiei... Costurile se repartizeaza proprietarilor din scara respectiva proportional cu cota indiviza de proprietate (suprafata utila a apartamentelor).
La adunarea generala din primul trimestru al anului 2012 ati participat, ati discutat aceasta problema?
Mergeti la primaria de care apartineti, si acolo il puteti reclama atat pe administratorul imobilului cat si pe presedinte, pentru faptul ca nu isi indeplinesc atributiuniile stipulate in legea 230/2007 si HG 1588/2007. Ulterior, vor fi amendati. Si veti vedea ca vor fi mai cooperanti , si se va rezolva si problema.