Am o sc care ia- venit in control ITM-ulla un punct de lucru a gasit o fata care este practicanta, sc avand contract de practica cu sc respectiva, dar cei de la itm le-a sp ca trebuie sa aibe contrcat de ucenicie, ca trebuia s ao pleteasca.Este obligatoriu sa o plateasca? Nu poate exista contract cum ca prcatica se face in mod gratuit?
Va rog ajutati-ma, fata chiar nu lucreaza la negru face prcatica si urma sa o angajeze de 01.03
Nu exista asa ceva ... ca sa fie practicant ar trebui sa aveti un contract incheiat cu o unitate de invatamant care va trimit pentru anumite perioade de timp elevi sau studenti pentru efectuare de practica.
Aseara patronii mi-au adus ce i-a aratat inspectorului de munca: o conventie incheiata intre cele doua sc(scoala si sc) nu un contract si caietul de practica al elevei, este vb despre o farmacie. exista vreun model de contract?daca ii fac un contract de colaborare sa schimb aceea conventie? ce ma sfatuiti?
Contract sau conventie sunt doua notiuni sinonime ... prin urmare, indiferent de denumirea actului incheiat intre SC si scoala din continutul acestuia trebuie sa rezulte ca unitatea de invatamant va trimite pentru anumite perioade de timp elevi pentru efectuarea practicii.
In baza acestui act , SC poate primi elevi pentru practica.
va rog ajutati-ma patronii sunt la itm acum si inspectorul insista ca acel contract nu este ok ca trebuia contract de ucenicie ca ca trebuia sa o plateasca, dati-mi va rog o baza legala ceva sa scape,
Cadrul legal il constituie Lege nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor
Art. 3. - (1) Organizatoul de practica este unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative.
(2) Partenerul de practica este o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si elevilor.
Art. 4. - (1) Practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.
.....