avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Proces cu Primaria pentru titlul de proprietate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Proces cu Primaria pentru titlul de proprietate

Buna ziua,
Vin cu o intrebare, legata de o problema mai complicata, pe care nu o cunosc nici f bine. E legata de bunica mea, imobilizata la pat de 10 ani, si ai carei copii nu au timp/ reusurse/ posibilitati sa se ocupe, sa mearga la procese, tribunal. O sa incerc sa scriu cat mai scurt posibil:

Ea impreuna cu bunicul meu aveau de la tatal acestuia o suprafata de pamant de 5400 de mp, pe care o lucrau. (era pe numele strabunicului); se afla in alta localitate, Gr, situata la 10 km fata de cea unde locuiau ei (TG N).

Bunicul meu a decedat, iar inca din 1988 au facut demers la Primaria Gr sa li se dea titlul de proprietate. Cum nu au primit niciun raspuns, au mai mers frati de-ai mamei, copiii bunicii, sa ceara titlul d eproprietate. Nu au cerut numar de inregistrare, abia mai tarziu, dupa 2005 cred, au un nr de cerere si de inregistrare.
Dupa Revolutie, deja vecinii lotului respectiv de pamant au inceput sa isi ridice diferite constructii (case) pe acesta.
Intre timp, bunica a vandut, cu act de vanzare-cumparare de mana (au venit cei interesati la ea acasa, sa solicite vanzarea) la 2 sau 3 din cei care isi construisera deja acolo.
2 persoane din cele care au cumparat, X si Y, fiind vecini, s-au certat, in privinta suprafetei de pamant (asta la cativa ani dupa ce au cumparat, caci unul X, vroia sa se mai extinda). A avut loc un proces intre acestia, (X e o persoana care a avut de-a lungul anilor f multe procese, cu diferite persoane) si atunci a castigat Y. Y a solicitat Primariei Gr, ca si proba in procesul cu X, titlul de proprietate pe suprafata de pamant cumparata de el, care este de 540 mp. A obtinut acest titlu, dar era pe numele bunicii mele, nu pe al lui.
Dupa vreo cateva luni, intalnindu-se intamplator cu un frate de-al mamei, Y l-a anuntat ca a venit titlul de proprietate la Primaria Gr. Atunci au mers 2 frati de-ai mamei sa il ridice, multumiti ca dupa atatia ani le-a venit un raspuns. Dar... cand au vazut suprafata inscrisa, de 540 mp in loc de 5400 mp, i-au spus primarului ca refuza sa il ridice, pt ca nu este corect;
deja trecusera cateva luni de cand acesta fusese emis.
Cum acum X vroia mai mult pamant decat cel pe care il cumparase, venind cu diferite motive (ca l-a avut mostenire, ca a dat alt pamant in loc) a intentat proces impotriva bunicii, proces pe care X l-a pierdut, caci a mintit.
Atunci, bunica a intentat proces Prefecturii N, pentru a cere titlul de proprietate pt. suprafata de pamant care mai era diferenta, 1300 mp (dar si pentru a avea si ceilalti cumparatori un document, in caz ca X le mai intenteaza proces). Iar daca suprafata de pamant este deja locuita de alte persoane, sa li se dea alta portiune de teren intravilan.
La primul termen nu au avut avocat, a mers mama mea, dar neavand imputernicire de la bunica, nu a putut vorbi, in schimb X a venit ca intervenient in proces. Atunci mama a spus sa se incheie procesul, au platit cheltuieli de judecata si pt X, si au deschis alt proces impotriva Prefecturii N, de aceasta data cu avocat.
Dupa mai multe termene, X mereu intervenient, se pare ca or sa piarda procesul, sensinta cred ca se da pe 28 luna aceasta, motivatia fiind ca nu au depus la timp contestatie la titlul primit. Totusi, cei de la Primaria Gr nu le-au trimis acasa nicio instiintare privind primirea titlului, mai mult, au dat o copie a acestuia celuilat cumparator, Y... (si X si Y au rude in Primaria Gr, familia bunicii nu locuieste si nu are relatii acolo...).

Intrebarea mea este: este posibil ca, dupa ce a cheltuit mai bine de 25-30 milioane de lei vechi, dupa mai bine de un an de procese, ea avand o pensie de invalid, si fiind tintuita la pat de 10 ani, si pe deasupra si nevinovata si chinuita de aceste procese, ca bunica sa piarda procesul? Ce e de facut, ca sa nu piarda? Nu cumva avocata pe care au luat-o nu este competenta?
Daca are solutie sa castige, cum poate gasi un avocat competent in Neamt? (eventual Bacau).
Eu sunt indignata de cate ori o sun la telefon si o gasesc mereu necajita pe bunica (din pacate sunt in alta tara si nu pot face nimic de aici decat s-o incurajez).

Va multumesc mult pt. rabdarea de a citi,
Toate cele bune!
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
danaiancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 12:40, 28 Februarie 2012
1. intelgerile "de mana" incheiate de bunicul nu transmit dreptul de proprietate: o sa va treziti cu persoanele respective ca va actioneaza in instanta pentru pronuntarea unor hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare; si cat timp TP-ul este emis pentru 540mp, acest lucru nu va fi posibil (sa speram ca nici unul dintre cetateni nu se apuca sa va ceara despagubiri);
2. nu ati precizat ce fel de actiune s-a introdus in instanta; singura legata de o perioada determinata de timp este cea prin care se solicita nulitatea relativa a TP-ului (in 3 ani de la emitere), dar acest tip de actiune nu-si are nici un rost aici;
3. trebuie solicitata instantei (daca nu cumva comisia judeteana de fond funciar efectueaza aceste corectii si pe cale administrativa - unele judete o fac) modificarea TP-ului, in sensul inscrierii suprafetei corecte, cu delimitarea vecinilor si parcelelor; in acest sens trebuie sa obtineti de la primarie si sa prezentati instantei dovada faptului ca bunicii au avut 5400 mp si nu 540 m (extras registru agriciol 1959-1963, cerere de intrare in CAP, etc). Actiunea in modificarea TP-ului se introduce contra comisiai locale si judetene de ff, in baza legii 18/1991.
Trebuie sa mergeti la Directia taxe si impozite si sa solicitati date referitoate la rol. De asemeni trebuie sa solicitati de la primarie copie dupa rolul agricol. Toate datele solicitate sa cuprinda perioada anilor 1970-perezent.
Cu aceste copii, deschideti actiune in justitie, impotriva primarului si a Consiliului local. Cu aceasta ocazie, dezbateti si succesiunea
Bunica avea in primul rand dreptul la ajutor public judiciar conf OG 51/2008, in sensul ca facand cerere in fata instantei unde avea procesul loc cu dovada ca are pensie mica, sunt bareme in lege, (500 lei), putea fi scutita de taxa de timbru, onorariu de expert, onorariul avocatului se putea achita din aceste fonduri de la stat.
Contestatia la titlul de proprietate se face de la momentul cand se semneaza de primirea lui nu de cand s-a emis.
1.S-a ridicat pana la urma titlul de proprietate, nu se intelege?. Si nu l-ati contestat in termenul legal?.
2.Totusi eu cred ca s-a emis titlu doar ptr ce s-a solicitat in procesul dintre X, Y.
3.Cererea pe care ati facut-o mie imi rezulta nesolutionata,
Sau se poate pune problema unei erori materiale.
Primaria zice ca a solutionat cererea?
4.Si au ramas 1300mp din 5400mp dupa ce s-a emis titlu pentru 540?

Nu au semnat pentru primirea titlului de proprietate de 540 mp, acesta ramanand la arhiva Primariei Gr.
Din toata suprafata de 5400 mp, atat au mai ramas liberi, 540, in sensul ca nu s-a construit nimic pe ei de catre terti.
Daca lui X si lui Y i-au vandut, ceilalti si-au ridicat constructii pe terenul respectiv, prin diferite mijloace... ba chiar o a treia persoana are deja titlu de proprietate pe o parte din terenul respectiv, pe care doar el stie cum l-a obtinut.
Oricum, bunica a cerut in istanta doar recunoasterea a inca 1300 mp, pe langa cei 540 (a scazut suprafetele vandute lui X si Y si pe cea al celui de-al treilea care deja are titlu de proprietate, ca nu are rost sa mearga sa se judece sau sa faca un alt proces cu el... a zis ca sa ramana asa...). Nu a cerut demolarea cladirilor celorlalti care ocupa terenul, doar sa ii dea Primaria Gr .un alt teren intravilan, sau pretul aferent celor 1300 mp.
Este posibil?

Va multumesc.
Faceti pasii cu Directia de impozite si solicitati la primariecopie dupa rolul agricol in perioada 1970-2012.
Dupa ce primiti datele solicitate se poate vedea care este starea actuala a proprietatii in raport cu anul 1970,
Pana atunci fiecare ne....dam cu parerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

drept de proprietate - speta 1 SANTIER SANTIER Buna ziua! Va supun dezbaterii urmatoarea problema: 1. In PV (process verbal) de punere in posesie in cazul vecinului X este stipulate S = 1320 mp. , ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare si titlu de proprietate pe aceeasi suprafat de teren /proprietari diferiti MonicaH. MonicaH. Buna ziua, Am urmatoarea speta: titlu de proprietate emis in anul 2009 in baza unei sentinte judecatoresti - titular X contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Mai este valabil un titlu de proprietate daca exista o sentinta judecatoreasca Mihaela Fodor Mihaela Fodor Buna ziua As dori niste raspunsuri la o situatie existenta. O persoana D-na X are un titlu de proprietate eliberat conform Legii 18/1991, efectuand niste ... (vezi toată discuția)