Asociatia de proprietari, al carui membru sunt si eu, realizeaza venituri lunare in urma unui contract semnat cu Vodafone (gazduire antene pe terasa blocului).
Din cate stiu toti banii rezultati din acest contract sau orice alte venituri ale asociatiei ar trebui sa se duca in fondul de reparatii. Problema este ca desi acest asociatia are acest contract cu Vodafone de peste 5 ani administratorul mi-a spus ca nu exista niciun ban in fondul de reparatii si ca toti banii au fost cheltuiti pe diverse reparatii dar refuza sa-mi puna la dispozitie acte care sa dovedeasca cum au fost cheltuiti acesti bani.
Exista vreo lege in baza careia sa pot solicita accesul la aceste documente?
@shpyn, bine ca va-ti trezit macar acum dupa 5 ani...
solicitati sa vedeti contractul de inchiriere pentru a sti cat ati primit lunar, si bineinteles, este obligat sa va dovedeasca dvs si celorlalti membrii ai asociatiei ce a facut cu banii!!!
conform legii 230, solicitati presedintelui in scris ceea ce va intereseaza, daca nu colaboreaza sesizati primaria! neaparat!
Da, aveti dreptul sa stiti ce se intampla cu banii asociatiei potrivit Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia
Din ceea ce m-am documentat si eu, stiu ca banii ce se strang din inchirieri se aduna intr-un fond special care se foloseste pentru modernizari si nu pe reparatii.Ar trebui sa existe o hotarare a AG prin care sa poata fi folositi in alte scopuri adica reparatii.De mentionat ca nu se pot plati furnizorii din acesti bani.Ar trebui sa existe un registu pentru fonduri speciale iar in acesta se trec incasarile si cheltuielile aferente investitiilor.
Si daca s-au folosit pentru reparatii tot ar trebui sa existe un alt registru pentru fondul de reparatie in care la fel se trec toate incasarile si cheltuielile aferente.
Cu siguranta administratorul nu are nici un fel de registru si nu are nici o situatie clara a fiecarui fond separat.
Daca gresesc va rog sa ma corectati ( am inceput sa ma documentez mai mult de cand sunt cenzor in blocul nostru).
Suntem asociatie de scara. Avem antene pe terasa blocului , trei antene firme diferite. Una din firme plateste 500 euro/luna,+ izolatie pe terasa unde ei au antena, din care 50 euro, intretinere are ocupat si un uscator unde isi tin aparatura, acestora le-am facut contract de asociere si pe 12 m.p.(uscatorul) plateste echivalentul in lei a 50 euro/luna, cheltuieli administrative. din acesti bani se plateste curentul electric pe scara. 450 euro ii transferam intr-un fond de reparatii,o alta firma plateste 160 euro, ii depunem in totalitate in fond special, a treia firma plateste 100 euro, acesti bani platim servis lift/lunar si telefonul din dotarea liftului. Cheltuieli pe scara cum ar fi becuri, lacate reparatii usi si mici investitii se cumpara din diferentele de bani ramase din cei 100 euro. ce s-a facut pana acum din acesti bani?; s-a schimbat toata instalatia de gaze, toti locatarii au acum centrala de apartament (sa montat pe casa scarii), instalatiile de apa+ contorizare. s-a scos mizeriile de la subsol si s-a umplut cu pietris si s-a turnat beton. Toate contorizarile de apa de la magazinele de la parter si mezanin sunt la subsol inclusiv contorul principal al Apa serv. celelalte conturizari(ale locatarilor sunt in cabinele ghenelor de gunoi/paliere). S-a achiozitonat un lift modern (un miliard).Platim inca rate pana in 2015,(din antena cu 160 euro/luna). S-a tinut din scurt izolatii pe terase
deasemeni s-a facut curatenie in casa scarii, sau schimbat toate usile de la ghene(usi de interior din poliester), evident la culoarea usilor locatarilor care au usi metalice.Acum bugetul/2012, avem banii necesari pentru reabilitare termica,la care s-a adaugat (neam zbatut ca apa de maluri), si ajutor din partea statului (50 stat, 30% primaria) si este aprobat, vor incepe lucrarile in primavara. Asta inseamna ca raman ceva banuti sii vom investii in izolatie terase cu poliester(izolatie scumpa dar rezistenta). Dar noi neam despartit de asociatia mare, asa ca toti banutii /chirii, raman in scara noastra. Lunar cand se fac sedinte de comitet, noi afisam data /ora si in acelasi timp invitam si membrii din scara, au ocazia sasi spuna punctele de vedere, in acelasi timp lunar aratam ce se face cu banutii si ce ar mai trebui sa mai facem.La aceste sedinte din cand in cand invitam si vin de la primarie (un salariat coordonator asociatii), deasemeni un expert contabil(firma/chirias) sa ne dea o consultanta financiara(ce ch. se accepta sau nu consultanta gratis,este membru asociatie.)Fiind totul la vedere, nu sunt nemultumiri sau barfe la coltul blocului"".Astfel nu mai incasam fond de reparatii de la asociati inclusiv de la chiriasii de la parter/mezanin. Cred ca intr-un an de zile(de cand s-a ales alta adm.) an reusit si suntem mandrii cu asta, sa realizam colaborare si familiaritate intre toti membrii. Adevarul in totalitate si nu partial, da INCREDERE ''. Se poate explica in toate limbajele pana si ultimul membru intelege.Asociatia noastra este model pozitiv pentru toate asociatiile din oras.Nu avem restantieri.Colaboram bin cu furnizorii de servicii Locatarii nu platesc lift+telefon, nu platesc energie electrica/scara, nu platesc cheltuieli reparatii investitii. Platesc apa contorizata, gunoi/pers. si salariile care sunt; femeia de serviciu 320 lei/luna/2 ore/zi, administrator 400 lei/luna+ ch./asigurari. Acesti bani se iau din m.p/codomenii care sunt 0,30 bani/luna. Aceiasi valoare este valabila si pentru magazinele de la parter/mezanin.(adm.este membu asociatie).Fara secrete va-m expus situatia- valabila si pentru membrii nostri care la orice ora i-ati intreba stiu exact cum stam la capitolul venituri si cheltuieli.Scara are 11 etaje+ parter, mezanin(etaj).
@dorina27, este f. frumos ce faceti dvs. acolo, numai ca sunteti in mare neregula cu plata facturilor utilitatilor si serviciilor din banii proveniti din venituri. Nu aveti voie sa faceti acest lucru, potrivit disp. art. 13, Legea 230/2007, coroborat cu art. 24 (6) din HG nr. 1588/2007.
Este posibil sa aveti o hotarare a AG in acest sens, insa sumele obtinute ar trebui impozitate cu 16% - insa nu stiu cum trebuie procedat - probabil de mers la ANAF sa clarificati situatia...