avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bani blocati de Asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bani blocati de Asociatia de proprietari

Buna ziua.
Pe blocul in care locuiesc se afla o antena de telefonie mobila. Primim chirie pentru asta. Banii intra in contul Asociatiei de proprietari.
In timp, de cand exista, cu banii din chirie s-au facut imbunatatiri, amenajari, investitii in bloc. Acum nu mai sunt cheltuieli asa mari. Si banii se aduna. S-a propus plata consumului din acesti bani sau sa ni se dea cash. Raspunsul a venit cu "Nu avem voie". Fara explicatii ce nu au voie si de ce. Incepem sa banuim ca banii merg in alta parte.
Cum putem obtine acei bani? Aceste Asociatii au un for unde pot fi reclamate si sa cerem control? Cu adunarea generala nu rezolvam nimic, majoritatea fiind batrani, altii sunt chiriasi.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:23, 8 Aprilie 2022
Incasarile si investitiile se raporteaza in bugetul de venituri si cheltuiele al asociatiei de proprietari.
Cereti asociatiei in scris sa va comunice ce s-a facut cu banii stransi din chirie.
Puteti sesiza primaria in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Exista compartiment in primarie care are in vedere asociatiile de proprietari.
O investitie utila membrilor asociatiei ar putea fi reabilitarea termica a blocului sau amenajare locala pentru sortarea deseurilor/ statie subterana de colectare deseuri pe baza de card pentru plata, etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca v-ati adresat conducerii asociatiei de proprietari si v-au raspuns cu Nu avem voie - fara alte explicatii, pot sa va garantez ca acestia sunt lipsiti de tact si vor scandal sau altceva...
Raspunsul este atat de simplu:
Legea 196 / 2018:
CAPITOLUL VII
Veniturile şi cheltuielile asociaţiei de proprietari
SECŢIUNEA 1
Veniturile asociaţiei de proprietari
Art. 70. - (1) Toate veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune,
inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparţin asociaţiei de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparaţii al
asociaţiei de proprietari şi nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri,
precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport
afişat la avizierul asociaţiei, şi se evidenţiază în registrul unic de venituri şi
cheltuieli al asociaţiei de proprietari.


Puteau sa va arate partea de legislatie si , in prima instanta va lamureati, dar partea mai grea urmeaza: avem bani si nu stim ce sa facem cu ei... Vedeti ca este greu, dar mai multe minti puse la contributie (daca sunt intrebate), ar putea gasi loc de cheltuiala gospodareasca si cu folos.
Asadar, provocati conducerea as. prop. la discutii, aratati-le cateva "obiective" ce s-ar putea imbunatati pe-acolo, prin asociatia dvs.
Si dvs. aveti dreptate , dar suspiciunile dispar daca conducerea as. prop. isi face datoria sa va informeaza, asa cum zice legea, adica semestrial.
Mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OPentru corecta si completa dv informare studiati temeinic disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Legiuitorul a prevazut ca sumele obtinute din inchirierea partii comune de condominiu se depoziteaza in fondul de reparatii care se utilizeaza strict pentru intretinere si reparatii parti comune de constructii si de instalatii din condominiu si care nu se restituie proprietarior
@POPA GHEORGHE
Nu ma pot loga numai pentru ca nu am confirmat mail-ul?!
In cei 20 de ani de cand este antena, am separat gazele, am inlocuit toate tevile (si in apartamente), aductiunea de apa, igienizare subsol, modificare ghena gunoi, reabilitat lift si evident izolarea termica a blocului. Numai foita de aur pe casa scarii nu am pus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator

@ynocentta
Se fac reparatii din acei bani. Dar ce reparatii pot costa 400 € pe luna? Desi e posibil ca sa se fi reinnoit contractul cu o suma mai mare si noi sa nu mai stim. Am reinoit totul, nimic nu mai este defect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Un proprietar, persoana fizica, are dreptul legal sa instaleze ... Campaign Campaign Un proprietar, persoana fizica, are dreptul legal sa instaleze o camera de supraveghere langa usa sa care sa vizualizeze intreg palierul, respectiv toate ... (vezi toată discuția)
Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)
Venituri asociatie de proprietari Shpyn Shpyn Buna ziua, Asociatia de proprietari, al carui membru sunt si eu, realizeaza venituri lunare in urma unui contract semnat cu Vodafone (gazduire antene pe ... (vezi toată discuția)