avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar, persoana fizica, are dreptul legal sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar, persoana fizica, are dreptul legal sa instaleze ...

Un proprietar, persoana fizica, are dreptul legal sa instaleze o camera de supraveghere langa usa sa care sa vizualizeze intreg palierul, respectiv toate intrarile in apartamentele vecinilor, scarile de acces la etaj, ghena de gunoi, usa liftului, fara a avea acceptul proprietarilor de pe etajul respectiv? In ce conditii o poate face legal si daca necesita aprobarea vreunei institutii. Un vecin a instalat si eu nu sunt de acord. Ce actiuni legale pot intreprinde pentru ca acesta sa remedieze situatia, respectiv sa o dezinstaleze ?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 21:20, 11 Noiembrie 2024
Buna ziua

Depinde unde a pus camera.

Daca este instalata pe perete atunci i se aplica si prevederile legii 196/2018.

Daca este instalata pe usa (de exemplu un vizor electronic) atunci depinde de situatie. Vizorul electronic de exemplu este acceptat. Si camerele de supraveghere ar putea fi acceptate in anumite situatii.

Peretii sunt proprietare comuna, chiar daca sunt cei care despart apartamentul de holul blocului.

Articolul 35 din legea 196/2018
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Articolul 39 din legea 196/2018
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartament de teava de scurgere a terasei unui vecin, teava care serveste doar terasa lui Rares Pop Rares Pop Buna ziua! Ma confrunt cu o inundatie la un apartament, la etajul doi, care provine de la o teava de scurgere de la terasa apartamentului de la etajul 4. Teava ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc inundatii repetate- responsabilitate reparatii tavan? Irina.0 Irina.0 Buna ziua, in urma inundațiilor repetate din cauza terasei blocului ce nu era reparata si a infundarii tevii pluviale, administratia blocului nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului andreiSRR andreiSRR Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului. Ce conditii ar trebui sa indeplineasca proprietarul unui apartament intr-un bloc care ar dori sa-si ... (vezi toată discuția)