avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Au dreptul sa desfasoare ancheta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Au dreptul sa desfasoare ancheta?

Buna Tuturor, problema pe scurt e simpla: accident de masina, vinovat celalalt sofer, mi-a iesit dauna totala pe masina, trebuie sa recuperez banii de la rca -ul lui, magicul euroins...
doar ca indivizii vor ancheta suplimentara, desi art. 36 din ordinul csa 14/2011 nu le permite acest lucru: "Asigurătorul RCA poate desfășura investigații privind producerea accidentului, în condițiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritățile publice."
Asa zice legea, eu am deja decizia de la politie deci e clar cine a fost de vina... si ei m-au informat cu nonsalanta ca totusi vor sa o faca in temeiul art.36....care ii contrazice total!!!!!!!
ce sa fac?X-(X-(
Cel mai recent răspuns: catalinastr , utilizator 14:40, 24 Februarie 2012
Bdorin a scris:

Aveti Proces-Verbal de la Politie ? Daca da atunci acest tip de document nu reprezinta o cercetare a accidentului ci o constatare a Politiei pe baza declaratiilor celor doi conducatori auto si in acest caz nu se aplica prevederile articolului mentionat de dv.


da, avem acel proces verbal...dar de ce nu reprezinta cercetari? ce anume reprezinta cercetari in acest caz? ca nu mai inteleg nimic...
Politia face cercetari numai pentru accidentele cu victime, cercetari care presupun deplasarea unui echipaj la locul accidentului, efectuarea de masuratori si fotografii, declaratii de la soferii masinilor, eventualilor pasageri, eventualilor martori, etc.
Cum nu au fost victime nu s-au facut aceste cercetari, deci PV-ul eliberat de Politie nu este o cercetare a accidentului ci o constatare a lui - in baza declaratiilor pe propia raspundere a cond. auto.
In cazul dv. partea proasta este intirzierea platii despagubirii.
"Cercetarea" cauzelor si imprejurarilor in care sa produs accidentul cred ca se va desfasura in felul urmator: se vor trimite foto la un expert tehnic auto care va intocmi o expertiza extrajudiciara care va stabili cauzele si imprjurarile accidentului.
La finalizare expertizei soc. de asigurari va va trimite un raspuns ........posibil pozitiv (vi se acorda despagubirea) sau posibil negativ........
adica ei se pot spala pe maini si sa spuna ca vai doamne nu ne pot acorda despagubiri???? pai si atunci noi cum ne putem recupera banii? nu exista alta modalitate?? nu exista cai de atac? ce pot face daca cumva refuza sa ma despagubeasca?
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
catalinastr, utilizator
Societatea de asigurari face referinta la acest articol:
Art. 36. — (1) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland o oferta de despagubire justificata, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.

(2) Daca in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.
(3) Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.
(4) Asiguratorul RCA are obligatia sa comunice in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data avizarii daunei.


In general "cercetarile" pot fi considerate ce pe latura penala.... adica daca pe numele pagubitului s-a deschis actiune de cercetare penala.... ceea ce nu cred ca este cazul aici.
Societatea de asigurari poate efectua propriile cercetari chiar daca aveti proces verbal de la politie.... de ce?!?!.... simplu.... politia intocmeste acest proces verbal in baza celor declarate de persoanele implicate in eveniment.
In prima instanta societatea de asigurari va solicita o copie conforma a declaratiilor date... asta poate dura si pana la 45 de zile... termenul de raspuns oficial este de 30 de zile de la data primirii adresei insa luand in calcul si data postei poate ajunge pana la 1 luna si jumatate.
Dupa primirea acestora... societatea de asigurari poate verifica dinamica producerii evenimentului si alte aspecte legate de acesta.... dar nu mai mult de 3 luni.
:( inteleg. asadar astept sa vad daca vor binevoi sa ne despagubeasca macar in 3 luni...si daca spun ca nu vor sa ne despagubeasca, pentru ca nu stiu ce considera dansii....ce pot face? ce cai de atac am?

Alte discuții în legătură

Dobanda conform normelor csa dextar dextar Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il ... (vezi toată discuția)
Asigurare accident rutier, vatamare corporala alextss alextss Buna ziua, sa luam un caz cum ar fi următorul. Persoana vatamata a fost victima a unui accident rutier aflandu-se in mașina șoferului vinovat ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca (obligatii asigurator) ovidiu59 ovidiu59 In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale. In procedul verbal ... (vezi toată discuția)