avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuiesc in chirie si am probleme cu proprietarii, ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuiesc in chirie si am probleme cu proprietarii, ce demersuri pot sa fac ?

Imi cer scuze pentru lungimea textului, dar doar asa poate fi inteleasa problema in toata complexitatea sau simplitatea ei.

Am inchiriat un aparatament cu o camera prin intermediul unei agentii, in octombrie 2011, am semnat un contract redactat la agentia respectiva atat eu cat si proprietarii.
Acestia au spus ca ei platesc toate utilitatile iar eu sa le inmanez banii cand imi prezinta factura, chipurile sa fie siguri ca nu ii las cu datorii. Am fost de accord, mai putin cu plata telefonului, au spus ca nu pot si nu vor sa renunte la telefon si prin urmare abonamentul la telefon il platesc ei iar telefonul il vor incuia intr-un dulap de pe hol in care mai au ei niste lucruri.

Nici nu a trecut bine o luna ca in noiembrie cand au venit sa le achit chiria si datoriile mi-au prezentat o factura pentru telefon+tv+ net de 180 lei, televizorul + internetul costa 45 lei, deci ramane 135 lei pentru telefon, un abonament de telefon fix nu costa 135 lei ! La acest telefon s-a vorbit, eu nu am putut vorbi la el pentru ca este incuiat tot timpul in acel dulap cea ce inseamna ca proprietarii au intrat in lipsa mea in apartament fara permisiunea mea si au vorbit la telefon. Din discutiile cu ei am inteles ca au o fiica in strainatate. Abonamentul telefonului este cu optiune pentru retele internationale, deci eu presupun ca au intrat si au vorbit cu fata lor, ulterior incercand sa-mi impinga mie costurile pe gat chiar daca am convenit ca telefonul nu il platesc eu, nici nu am acces la el. Le-am platit doar 45 lei, televizorul si internetul, nu au mai pomenit de acea factura de atunci.

Ulterior nu s-au mai prezentat cu factura, stiind ca abonamentul este fix nu am avut obiectii, ulterior mi-am dat seama de greseala, pentru ca in facturi scrie unitatile folosite de la telefon. Astfel puteam sa determin lunile in care au intrat iar in apartament in lipsa mea, fara permisiunea mea. Spun asta pentru ca am gasit par lung de la proprietara in bucatarie, pe aragaz, chiar si infipt in buretele meu din baie ! Ei cand vin, vin tot timpul amandoi, atat sotul cat si sotia. Faptul ca am gasit par pe aragaz si in buretele meu din baie inseamna ca oamenii astia au petrecut aici mai mult decat 5 minute daca am presupune ca au venit doar pentru a verifica apartamentul !

Ce ma indeamna sa cred asta ? De multe ori ma sunau sub diverse motive si apoi din vorba in vorba ma intrebau daca plec acasa, evident suspect, cea ce m-a determinat sa le zic intr-o zi ca in weekend ma duc acasa. Nu m-am dus, am ramas in apartamen, iar spre NEsurpriza mea, la ora 7 dimineata aud cheie in usa, proprietarii amandoi incercau sa intre in apartament, cand le-am deschis au ramas surprinsi.
Aveau o cutie cu o pisica si un gemantan mare, nu stiu ce era cu pisica, dar scuza lor a fost ca venisera pana la veterinar si s-au gandit sa lase putin geamantanul la mine daca tot nu sunt acasa, m-au intrebat daca sunt de acord, le-am zis ca da, si au plecat, in urma lor am deschis geamantanul si era plin cu mancare, 2 prosoape, sapun etc.

Alta data cand chiar am plecat acasa am desfacut un strat subtire dintr-un servetel, m-am semnat de 4 ori pe el si l-am lipit de usa pe dinauntru cand am iesit, ca un sigiliu care sa se rupa cand deschide cineva usa, dar in acelas timp daca usa este deschisa doar un pic incet sa se observe daca este rupt sau nu. Am pus si multe alte semne prin casa. Cand m-am intors sigiliul era rupt, semnele toate date peste cap si iar PAR pe aragaz! I-am sunat si mi-au spus ca au intrat sa ia apometrele, si ca m-au sunat sa imi ceara voie dar din greseala au sunat un taximetrist. Sunt niste oameni de nimic, nici nu sunt in stare sa minta, imi cer scuze dar nimic nu ii descrie mai bine decat "hoti ordinari".

Problemele nu se termina aici, au venit cu o factura de la intretinere pe care scria luna septembrie + octombrie si mi-au zis ca trebuie sa dau si eu niste bani pentru ca mi-au platit si din luna mea, va spun sincer ca raman tampit cand ii aud ... Cum sa plateasca ei luna din care eu am inceput sa stau in ap, daca nici macar nu s-a afisat la avizier ? Si se vedea clar diferenta de scris de pe chitanta, "+ octombrie" a fost adaugat de ea.

In alta luna mi-a cerut 50 si ceva de lei, cica a crescut abonamentul la tv+net, i-am spus ca abonamentul este fix si nu creste de pe o luna pe alta, iar daca chiar a crescut sa imi arate factura, a spus ca nu o are la ea si poate s-a inselat si s-a multumit cu 45 lei cat e cu adevarat abonamentul.

In ianuarie ma trezesc ca nu mai merge televizorul, nu mai era semnal, totul merge perfect, doar ca nu este semnal, si in plus apare si pe ecran un mesaj clar care spune "nu sunteti abonat la acest serviciu". I-am sunat pe proprietari si le-am spus ca nu am semnal la televizor, a venit a doua zi proprietarul si a inceput sa joace un teatru ieftin. S-a plimbat in jurul la toate firele, a pornit si a oprit televizorul ala de 10 ori, a injurat compania de tot atatea ori, cand evident singura problema era ca "abonamentul a fost inchis". Desigur el stia asta, doar a jucat teatru. Dovada, a doua zi in posta gasesc factura, iar in ea nu mai aparea absolut nici un abonament la televizor.

Ceva s-a intamplat, ori nu l-au platit si a fost taiat, ori l-au inchis ei. Cam de pe 20 ianuarie eu nu mai am televizor. Cand am gasit factura i-am sunat si i-am intrebat cine si de ce mi-a inchis televizorul ? Stiti ce mi-au spus ?

"Ca televizorul nu este inchis, e o problema de la zapada, iar pe factura nu scrie televizorul pentru ca s-a modificat, acum vin facturile separate iar de la televizor probabil inca nu a ajuns ... "

Deci oamenii astia nu sunt in toate mintile, toate sunt de la aceasi firma, iar pana acum au venit toate pe aceasi factura, nu se schimba asa peste noapte ...dar se pare ca in mintea lor da.

Dupa ceva timp iar au venit la mine cu niste facturi care au zis ca sunt de la televizor, niste facturi care aratau a fi facute in graba pe calculator si apoi xeroxate, pentru ca nu am vazut nicaieri numele firmei de la care am utilitatiele, si nu scria nicaieri in ce consta sumele alea, iar la adresa, era aresa lor de acasa, nicidecum adresa apartamentului. Le-am spus ca astea sunt facturile lor de acasa si eu nu le platesc, evident ca nu sunt nebun sa le platesc eu ce consuma ei ACASA LA EI ! S-au enervat si au zis : "Nu platesti, atunci stai fara ele"

Ieri m-au sunat sa stabilim cand sa vina sa le platesc chiria si tv+net. Iar au inceput cu altceva, acum mi-au spus ca nu le-am dat banii pe net+tv pe luna decembrie. Eu le-am achitat tot ce trebuia sa achit lunar, in plus le-am platit si penalizarile la intretinere. Ce nu le-am platit sunt datoriile rezultate in urma mintii lor bolnave! Sunt niste oameni care nu se gandesc decat sa fure, nu conteaza cat de stupida e scuza lor, pur si simplu vin in fata mea fara nici o rusine sau urma de bun simt si imi cer bani aiurea. Daca nu le dau luna viitoare vin cu altceva ...

Eu sunt student in ultimul an, nu a calcat nimeni in apartamentul asta, nu am deranjat nici un vecin, sunt genul de om retras, am de invatat, am si licenta, nu mai suport si oamenii astia pe cap.

Sa imi spuneti va rog daca pot actiona legal cumva impotriva lor, din cate vad oamenii astia nu au de gand sa se opreasca. Eu nu pot sa ma pregatesc pentru facultate, nici macar sa traiesc in conditiile astea, nu pot sa ma duc acasa, mi-e greata sa ma ating si de mancarea mea din cauza lor.

I-am inregistrat audio de cateva ori. Poate imi va fi de folos.

Dupa cum vad eu lucrurile ...
1) Au incalcat contractul prin disconfortul nejustificat pe care mi l-au produs
2) Au incalcat contractul pentru ca mi-au inchis televizorul (care era prevazut ca conditie in care am inchiriat apartamentul)
3) Au incalcat contractul pentru ca au intrat fara voia mea, in lipsa mea in apartament. Nu poate fi facuta plangere sau ceva pentru "violare de domiciliu" ?
4) Fals, facturile si chitantele false sau modificate
5) Inselaciune ?

Alta intrebare. Statul sau fiscul se poate ocupa de ei pentru evaziune fiscala sau venituri nedeclarate ? Pentru ca chiria pe care le-o platesc reprezinta un venit si nu le opreste nimeni impozit din ei. Nu vreau sa le fac rau, vreau doar sa o termine, sa am macar cu ce sa ii amenint, ca nu imi pot continua facultatea in conditiile astea de stres si disconfort.



Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 20:57, 24 Februarie 2012
Inteleg cu ce va confruntati, o multime de neghiobi pe lumea asta. Nu pot sa inteleg ce poate sa faca respectiva doamna de gasiti tot timpul par pe aragaz.

1. Daca contractul nu a fost inregistrat la AFP comit evaziune fiscala si puteti depune o plangere in acest sens la AFP sau la politie. Puteti folosi de asemenea aceasta situatie in beneficiul dvs .
2. In privinta abonamentului TV
Art. 1.790. -
(1) Locatorul garantează contra tuturor viciilor lucrului care împiedică sau micșorează folosirea lui, chiar dacă nu le-a cunoscut la încheierea contractului și fără a ține seama dacă ele existau dinainte ori au survenit în cursul locațiunii
Art. 1.791. -
(1) Dacă locatorul nu înlătură viciile în cel mai scurt termen, locatarul are dreptul la o scădere proporțională a chiriei. În cazul în care viciile sunt atât de grave încât, dacă le-ar fi cunoscut, locatarul nu ar fi luat bunul în locațiune, el poate rezilia contractul, în condițiile legiile existau dinainte ori au survenit în cursul locațiunii

3. În privinta „vizitelor” inopinate ale proprietarilor puteti depune plangere pentru tulburare de posesie daca aveti dovezi.


1-Incercati sa va precizati punctul de vedere cu diplomatie vis--a -vis de locatori,in sensul comunicari ca nu sunteti de acord cu vizite necomunicate anterior
2-Eventual demers al dvs catre autoritatea fiscala nu ar avea drept efect decat inrautatirea raporturilor dvs fata de locatorii
3-Platile utilitatilor le achitati conform clauze reciproc negociate in contractul asumat
@alex_munteanu
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la vizite, nu le pot demonstra decat daca urmatoarea data cand se intampla, sa chem politia, sa le spun ca cineva a patruns in apartament, sa culeaga ei parul si sa imi spuna cine a fost. Sa ia in consemn ca nu am acces la telefon, iar apoi in baza unui desfasurator de la firma respectiva sa demonstrez ca in data in care s-a patruns in ap. s-au efectuat convorbiri telefonice, iar eu cum nu am acces nu poate rezulta decat un singur lucru. Altfel nu vad cum as putea demonstra asa ceva.

Nici eu nu imi pot imagina ce se intampla cu "capul ei", chiar nu cred ca si-l smulge din cap cu singurul scop de a ma scoate pe mine din minti, probabil sufera de o "naparlire" vulgara.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
dlcatalin, utilizator
@inocentta
Multumesc pentru raspuns.
1. Eu intotdeauna le-am vorbit frumos, nu are nici un rost, un om normal nu vine cu factura lui de acasa sa imi spuna ca ii a mea, chiar daca ii arat de 4 ori ca e adresa lui acolo.
2. Mai am cateva luni pana termin facultatea, intentia mea este sa raman aici, pentru ca nu am bani sa ma mut, dar daca situatia degenereaza ... nu mai am ce pierde.
3. Eu le-am platit tot cinstit, dar din ce reiese din primul post, onestitatea si corectitudinea in ochii lor nu este decat o "prada usoara". Imi pare rau ca nu i-am inregistrat de fiecare data cand am vorbit cu ei, felul in care se incurca in minciuni, unul in minciuna altuia, ba chiar si unul in propriile lui minciuni este pur si simplu ... rar !
Am citit cu interes tot textul, dar inca nu sunt lamurita daca e ras sau de plans, referitor la atitudinea proprietarilor.
Eu va sfatuiesc sa le explicati cu calm si rabdare acestora ca nu mai acceptati sa intre in apartament decat in prezenta Dvs. si anuntat fiind din timp. Nici cititul apometrelor, nici verificarea starii in care se afla imobilul nu sunt motive sa intre acolo in lipsa Dvs. sau si mai rau sa dea buzna peste Dvs. Aveti dreptul la intimitate si la viata privata chiar daca stati cu chirie! De asemenea, consemnati intr-un proces verbal toate sumele pe care le achitati: chirie pentru perioada x, intretinere luna y, factura cablu tv/ internet/ lumina din data ...... si pastrati un exemplar semnat de proprietari.

Nu pot sa inteleg ce poate sa faca respectiva doamna de gasiti tot timpul par pe aragaz.


Va spun eu, oamenii aia se instaleaza in apartament, cand chiriasul e plecat, ca sa mai reduca consumul de apa/ gaze/ lumina la ei acasa! Altfel de ce ar veni la 7 dimineata cu pisica si un geamantan cu mancare si 2 prosoape? Nimeni nu-si duce mata la veterinar la 7 dimineata! Credeam ca citisem tot in materie de conflicte intre proprietari si chiriasi, si totusi asta este una noua.



Alte discuții în legătură

Problema orange UnUtilizatorOarecare UnUtilizatorOarecare Buna seara, am creat u abonament orange de TV si internet, pe contract am doar abonamentul de TV si 1 internet, mi s-au montat 2 routere si le-am folosit, la ... (vezi toată discuția)
Neintelegere chirias/proprietar Madalincik Madalincik Buna seara! Am inchiriat un apartament si am avut mai multe probleme pe parcurs. Inchirierea a fost legala cu contractul la fisc. La inceput, s-a spart o ... (vezi toată discuția)
Contract reziliat dar factura emisa in continuare Agamoic Agamoic Din 2008 sunt client telekom am avut serviciile de telefonie mobila doua abonamente, fix, internet si televiziune.În octombrie 2017 am inchiriat un apartament ... (vezi toată discuția)