avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ROVINIETE
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ROVINIETE

Am primit o amenda pt. lipsa rovinieta dupa 6 luni de zile de la data contraventiei. Pot face contestatie? Contraventia s/a savarsit cf. pv din 31.01.2012, in data de 17.08.2011, iar eu am gasit plicul langa usa in data de 23.02.2012, cu toate ca atasat plicului era un alt pv de indeplinire a procedurilor de comunicare, semnat de agentul constatator si , cica, un martor care nu are decat prenume,. Nimeni din familia mea nu a luat act de primirea plicului cu amenda.
In afara de faptul ca nu mi-a fost inmanat personal plicul, constat ca de fapt trebuie sa platesc doua amenzi in loc de una. Una este amenda contraventionala in valoare de 250 lei si alta tariful de despagubire (a cui despagubire?), in valoare de 120 lei (adica 28 euro). De ce trebuie sa platesc doua amenzi? Ce reprezinta acea taxa de despagubire? Pot sa platesc doar amenda si sa nu platesc taxa.
Mai amintesc ca procesul verbal de constatare a contraventiei nu este semnat de nimeni, nu are decat o stampila destul de stearsa pe care citesc: Centrul de Studii Tehnice si Informatica Bucuresti. Deci? Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat pentru sprijinul dvs.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ioanasrl , utilizator 13:49, 24 Februarie 2012
Sunteti total neclar in exprimare
Initial sustineti am primit amenda pt lipsa rovinieta dupa 6 luni,ulteriot precizati data de 31.01.2012
Puteti depune contestatie impotriva PV de amenda in termen de 15 zile de la comunicare.
Problema dumneavoastra chiar daca instanta de judecata va admite transformarea santiunii in avertisment este ca veti avea de achitat "tariful de despagubire" in echivalent de 28 euro la cursul zilei. Singura dumneavoastra sansa este ca instanta sa anuleze PV altfel nu realizati decat pe jumatate
Dispozitiile legale de sanctionare sunt:
Art. 8. - (1) Fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
(2) Cuantumul amenzilor contraventionale prevazute la alin. (1) este prevazut în anexa nr. 2.
(3) Contravenientul are obligatia de a achita, pe lânga amenda contraventionala, cu titlu de tarif de despagubire, în functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, sumele stabilite potrivit anexei nr. 4.
(31) Agentul constatator va face mentiune în procesul-verbal de constatare a contraventiei si despre contravaloarea despagubirii si modul de achitare a acesteia. Despagubirea se va achita în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) si (2), în contul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România S.A. si va reveni acesteia ca venit extrabugetar.
(4) Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute de prezentul act normativ, agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal. (atentie, doar din amenda, tariful de despagubire ramane datorat integral)
Solicitati in instanta constatarea nulitatii absolute a procesului verbal de contraventie pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la completarea procesului verbal. Legea este foarte clara cand spune ca trebuie ca procesul verbal sa fie semnat olograf, semnatura electronica ne fiind valabila pentru documentele in forma fizica.

Aveti toate sansele sa obtineti nulitatea absoluta.

OG 2/2001
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc pentru interesul aratat.
Contraventia a avut loc in data de 17.08.2011, PVCC este datat 31.01.2012, iar eu am gasit plicul in fata usii - pe jos -. Plicul avea anexat PV de indeplinire a procedurilor de comunicare a PVCC din data de 31.01.2012. Pe acest pv semneaza imputernicitul CNADR, si un martor care se legitimeaza cu serie si nr. CI si cu M. Georgiana.
Intrebarea mea este urmatoarea. Daca constatarea contraventiei s-a facut electronic, agentul constatator ce a facut din data de 17.08.2011 pana in data de 31.01.2012, de ce nu a emis PVCC imediat, pentru ca in format electronic, logic, aceasta contraventie au vazut-o in timp real. Firesc ar fi fost sa primesc acest PVCC in maxim 1 saptamana de la data contraventiei, pt. a ma atentiona ca merg fara rovinieta. Poate a expirat si nu mi+am dat seama de acest lucru.
Buna,
Multumesc. Raspunsul dvs. imi place. Cred ca voi contesta acest PVCC. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc c/valoarea rovinietei daca nu o si primesc ca sa o pot folosi. De ce nu pot prezenta rovinieta pe care o am, in felul acesta demonstrand ca nu sunt un contravenient periculos, ci ca pur si simplu s-a intamplat. Poti sa uiti ca ti-a expirat, poate sa nu mearga sistemul cum mi s+a intamplat de fapt, m+am enervat si am plecat fara. Pentru ca taxa de 28 euro reprezinta c/v rovinieta pt. 1 an de zile, si acest plata acesteia ar trebui da+mi dea dreptul sa o si folosesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda lipsa rovinieta, termene de prescriptie ciocnovic ciocnovic buna,la toata lumea...am primit un plic acasa in data de 23 02 2012,prin care sunt instiintat ca in data de 17 08 2011 am circulat pe un drum european fara a ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala si despagubiri rovinieta icristil icristil Am primit un PVCC in data de 02.07.2011 intocmit in data de 10.06.2011 pentru o contraventie din data de 12.12.2011. Pot contesta PVCC pe baza acestor date? Pe ... (vezi toată discuția)
Amenzi rovineta electronica PUCU PUCU Am primit 2 procese verbale de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinetei, au fost intocmite in aceiasi data la diferenta de 30 min. de doi agenti ... (vezi toată discuția)