avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... nul sau nu?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

nul sau nu?

Buna seara.
Doresc sa va aduc urmatoarea speta:
firma x,in luna octombrie 2008,vinde 2 autoturisme din patrimoniu,unei persoane fizice si un imobil din patrimoniu unei alte societati.Sa presupunem,ca un furnizor care are de recuperat o suma mai mare de 10.000 roni,incepe in luna noiembrie 2008,executarea silita ,sau cere declararea starii de faliment a firmei x .Sunt nule contractele de vanzare cumparare?Eu,ca si cumparator de buna credinta,risc ceva?Ma refer si ca societate si ca persoana fizica.Exista vreun cod de lege prin care initiatorul executarii silite sau a falimentului sa-mi poata lua aceste bunuri cumparate de la firma x?Mentionez ca nu am nici o legatura de rudenie sau de alt fel cu administratorii firmei x.Contractele sun incheiate legal,la notar si intabulate( pt. imobil) si cele pentru autoturisme legal inregistrate la primarie,politie,etc.
Imi cer scuze daca nu folosesc bine termenii juridici.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: crifera , utilizator 00:18, 4 Decembrie 2008
Daca faptele s-au petrecut cum spuneti, nu ar trebui sa va temeti. Societatea de la care ati cumparat bunurile poate justifica vanzarea prin dorinta de a... face rost de bani sa-si achite datoriile. Ce au facut, mai apoi, cu banii, nu mai e problema dv. Doar sa nu fie o vanzare fictiva care s-ar putea dovedi.
Sper ca vor urma si... indrumarile juridice!
Ar fi culmea sa reusim sa dam ... indrumari juridice si in procedura falimentului pe baza datelor din trei fraze chioare...

Putem sa-i spunem niste povesti toretice (nu prea frumoase).
Intervalul de timp de dinaintea procedurii insolventei e numit in doctrina si jurisprudenta "perioada suspecta" (care se intinde pe 120 zile, un an sau 3 ani) tocmai datorita potentialului ridicat de frauda in dauna creditorilor.
Mai mult, legea ataseaza acestei perioade o prezumtie de frauda...
Asta inseamna ca debitorul in procedura insolventei trebuie sa faca el dovada caracterului nefraudulos al actului.
E mult de povestit si excede unui forum.
Multumesc pentru raspuns,dar,eu sunt de partea cealalta a baricadei.Vreau sa stiu cum ma pot apara eu,ca si cumparator de buna credinta.Stiu ca firma x a vandut aceste bunuri pentru a obtine lichiditati.Ce vina am eu daca aceasta firma le foloseste fraudulos.Asta vreau eu sa aflu.In cazul in care devin nule contractele de vanzare,cum mai imi recuperez eu banii dati?Unde se mai gaseste principiul de garantare a proprietatii?
Gata?Nimeni nu mai are nici o idee?
daca lichidatorul judiciar sau creditorii vor solicita anularea contractelor dvs va trebui sa aratati ca ati cumparat bunurile la pretul de piata ca ati achitat in intregime toti banii, fiind de buna credinta. in aceste conditii este greu sa fie desfiintate. daca totusi ar fi anulate atunci veti putea fi inscris la masa credala cu sumele platite, pentru recuperarea lor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea insolventei si vanzarea unui imobil intre persoana juridica si persoana fizica luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua, Ma poate lamuri si pe mine cineva ce este cu legea insolventei si cu bunurile de patrimoniu si ce se intampla daca dupa ce am cumparat un ... (vezi toată discuția)
Mai pot face ceva??? Andrei T Andrei T am si eu o problema in legatura cu executarea silita. am solicitat executarea silita impotriva unei societati debitoare. singurele bunuri pe care le detinea ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament de la adjudecatar ce l-a adjudecat prin licitatie dode86 dode86 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament ce in 24.10.2016 a fost scos la vanzare prin licitatie publica cu strigare la o banca. Conform publicatiei de ... (vezi toată discuția)