avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament de la adjudecatar ce l-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament de la adjudecatar ce l-a adjudecat prin licitatie

Buna seara,

Doresc sa cumpar un apartament ce in 24.10.2016 a fost scos la vanzare prin licitatie publica cu strigare la o banca. Conform publicatiei de vanzare de pe site-ul bancii, acesta face parte din bunurile din patrimoniul SC FIRMA SRL (exemplu) - in faliment. Eu locuiesc in Bucuresti, firma respectiva a avut sediul social in alt judet, iar in acea publicatie de vanzare sunt mentionate 5 bunuri de patrimoniu ale firmei respective, terenuri si apartamente situate in Bucuresti cat si in judetul in care isi avea sediul social.
In data de 12.11.2016 am vizionat acest apartament iar actualul proprietar nu ne-a informat de cele mentionate mai sus si avem ceva nelamuriri in legatura cu aceasta achizitie si se cam grabeste cu vanzarea lui.

- In acest caz se poate ca cineva sa faca constestatie dupa ce licitatia publica cu strigare a fost incheiata? Adica proprietarul executat sau cineva de la firma falimentata?
- Daca pentru un bun de patrimoniu din cele 5 se depune contestatie, aceasta le va afecta toate 5?
- Exista un termen in care trebuie depusa contestatie de catre fostul proprietar?
- Voi recomandati sa cumparam acest apartament in aceste conditii?
- Urmeaza ca joi sa se scoata extras de carte funciare de catre notarul agentiei imobiliare care a postat anuntul de vanzare al apartamentului. DIn ce am observat, actualul proprietar cat si agentul de vanzari se cunosc - sau au mai colaborat.
- Daca imi puteti spune ce acte sunt necesare pentru aceasta tranzactie, ca sa fim pregatiti cand ne ducem la notar.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
dode86, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:12, 16 Noiembrie 2016
Acest gen de achizitii sunt oarecum sensibile pentru ca exista o multitudine de ipoteze care pot schimba cursul dorit al operatiunii de transfer al dreptului de proprietate, insa putem spune asa : in principiu, daca dvs sunteti adjudecatar de buna credinta si cel care vinde sau organizeaza licitatia respecta procedura legala, nu ar trebui sa aveti probleme. Vad ca in expunerea dvs. vorbiti de faptul ca vanzarea o face actualul proprietar, or daca tinem cont si de ce ati scris la inceputul mesajului, ca actualul proprietar este o firma care este in faliment, atunci licitatia ar trebui orgaizata de lichidatorul judiciar sau eventual de catre banca prin executor, este adevarat ca actualul proprietar persoana fizica (sau persoana juridica) se poate implica sa gaseasca un cumparator, caci este in interesul lui si deci nu este ceva suspect in asta. Deci trebuiesc clarificate anumite aspecte, de la cine cumparati sau licitati, ce act vi se intocmeste, este sau nu este o licitatie, o adjudecare, samd.

Sfatul este simplu : cu informatiile obtinute aici pe forum nu veti putea elimina riscurile unei asemenea achizitii, deci s-ar impune suportul direct al unui specialist.
Buna dimineata,

Apartamentul a fost vandut prin licitiatie publica in 24.10.2016 si a fost organizata de un lichidator judiciar in judetul in care firma respectiva a avut sediul social.
Eu doresc sa cumpar acest apartament de la adjudecatar si vreau sa stiu daca proprietarul executat silit sau firma in faliment poate depune contestatie pentru unul din cele 5 bunuri de patrimoniu (sau toate) vandute prin licitatie publica si daca are un anumit termen pana sa depuna contestatia.
Eu nu particip la astfel de licitatii.

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2016
dode86, utilizator
DA, proprietarul exectutat silit sau firma in faliment (sau eventual alta persoana) poate depune contestatie pentru unul din cele 5 (sau toate) bunuri de patrimoniu vandute prin licitatie publica si da, exista termene, insa discutia este fara relevanta daca va spun eu ca termenul este de 5 sau 15 zile si in speta sunt alte chestiuni pe care noi nu le stim. Spre exemplu, actiunea in revendicarea imobilului adjudecat in cadrul procedurii de excutare silita are termen de introducere de 3 ani. Stiu, dvs ganditi asa - Care este termenul? Deci 15 zile, aha, deci a trecut, gata pot sa cumpar.
Ce sa zic, uneori lucrurile sunt simple, alteori detaliile conteaza, doar sa ma repet, daca sunteti de buna credinta si daca extrasul de informare de carte funciara este in regula, cumparati. Dar recomandarea anterioara ramane valabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema julien_slbz julien_slbz Speta : Se solicita in 2008 constatarea nulitatii absolute a procesului-verbal de adjudecare a unei licitatii organizata de un lichidator in cadrul unui dosar ... (vezi toată discuția)
Experienta mea cu cumpararea de imobile aflate in executari silite, si cand oare vor inceta sa reprezinte practic un camp minat si foarte riscant? vioricaw vioricaw In ultimii 2 ani am participat la mai multe licitatii publice pentru apartamente scoase la vanzare in urma unor executari silite realizate de executori ... (vezi toată discuția)
Actul de adjudecare ionica99 ionica99 Am participat de curand la o licitatie pentru un apartament care a fost scos la licitatie pentru neplata datoriilor catre asociatia de proprietari in urma unei ... (vezi toată discuția)