Bun gasit
Am si eu o speta si nu prea am rezolvare.
In urma cu un an dir. econ. al firmei la care lucrez a intrat in CIC. Toate documentele inregistrate la firma de la cerere pana la decizia de suspendare CIM pentru CIC au fost facute pentru perioada de 2 ani si asa le-a dus si la AJPS. Insa cererea pe care dir econ. a depus-o la aceasta institutie a fost facuta pentru o per de 1 an, timp in care a si primit indemnizatia pentru crestrea copilului. In momentul de fata si-a incheiat CIC si ar vrea sa se intoarca la serv. Cum ar trebui sa procedam ca si soc. dat fiind faptul ca in REVISAL-ul nostru el figureaza in CIC 2 ani si la insitutiile statului a figurat 1 an si a si incheiat perioada CIC.Mentionez ca nu a prezentat firmei nici un document gen: cerere de incetare a suspendarii, decizia de incetare a CIC, etc, doar o scrisoare de intentie prin care ar vrea sa se intoarca. Soc. a cerut instituiei in cauza copii de pe deciziile lui si asa am descoperit neregulile din dosarul lui. Sper ca m-am facut inteleasa ca de 2 sapt. numai asta se discuta in cadrul societatii la care lucrez
Se face cerere de reluare a activitatii , angajatorul emite o decizie de incetare a suspendarii actvitatii si de reluare a activitatii .. in revisal , data incetarii suspendarii = data cand copilulul a implinit varsta de 1 an, iar activitatea efectiva o va relua in ziua urmatoare a acestei date.
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
Mentionez ca dir. nostru nu a plecat in cele mai bune conditii de la firma, incercand chiar si un santaj de plata la negru ( a anuntat azi ca de maine intra in CIC si ar vrea totusi sa ramana sa lucreze la negru). Noi vrem sa stim daca il putem sanctiona cumva pentru faptul ca si-a intocmit astfel documentele ( la noi 2 ani la AJPS 1 an). Administratorii nu si-l doresc inapoi. A lasat vraiste contabilitatea (in apr 2011 cand a plecat nu avea incheiiat anul 2010 in sensul ca nu avea toate doc pe luna dec 2010 introduse) si de atunci muncesc 3 contabili sa repare. Stim ca suntem obligati sa-l primim, insa exista vreo posibilitate sa nu o facem???
Cat priveste deruta generala ca persoana a plecat de la firma in cic de 2 ani, si a ajuns la AJ in cic de 1 an, asta nu trebuie sa puna probleme angajatorului pentru ca:
1. si daca ar fi luat indemnizatie pe 2 ani, persoana putea reveni oricand la serviciu inainte de cei 2 ani, printr-o simpla cerere
2. chiar si cic de 1 an se putea intrerupe din initiativa exclusiva a salariatei oricand inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului.
3. dupa cic de 1 an cu indemnizatie, parintele ar fi putut sa mai ramana inca 1 an in concediu fara plata, la care angajatorul nu se putea opune.
Cu alte cuvinte, pe drumul dintre firma si agentia de prestatii, parintele se poate razgandi cu privira la durata cic, fara consecinte pentru el la serviciu.
Mai mult, in cazul mamelor, se pot gandi si raz-razgandi de o suta de ori in perioada de concediu medical postnatal, de minm 42 de zile.
Dvs. trebuie sa incetati suspendarea, pe baza cererii angajatului, si sa il primiti la lucru. Decizia o veti emite tocami dvs., nu aveti alta optiune. Succes.
Nu aveti cum sa-l sanctionati ... pentru 1 an de zile a primit indemnizatie, iar pentru celalalt an este in CCC fara indemnizatie ... seamana mai mult a CFP...
Nu prea aveti sanse de refuz si nici de concediere pe o perioada cu pana la 6 luni de la data revenirii definitive la serviciu.
Reintoarcere din ccc
in momentul de fata sunt in concediu pt cresterea copilului timp de 2 ani.as dori sa stiu daca ma pot intoarce mai repede la munca.adica atunci cand copilul va ... (vezi toată discuția)