avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program lucru

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu aceasta speta:
intr-o societate, un departament va avea urmatorul program de lucru de luni pana sambata o zi da una nu, 12 ore/zi (pana in acest moment programnul este de 8 ore/zi, de luni pana vineri)
am urmatoarele intrebari:
- ce este peste 8 ore insemna ore suplimentare, care se vor plati ca atare?
- cum se va trece in pontaj acest departament, se va face pontaj separat si stat separat avand in vedere ca restul departamentelor avand program de 8 ore/zi-
-trebuie facut act aditional de modificare program lucru
-in stat cum vor aparea, se vor plati la ore (ele au in acet moment salariu fix brut)

va rog sa ma ajutati cu raspunsuri pentru ca nu am mai lucrat pana acum cu acest gen de program si vreau sa fac actele si statele corecte,
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:33, 27 Februarie 2012
ELENA2009

1. ce este peste 40 de ore/saptam se considera ore suplim conf art 120 alin 1 CM
2.depinde de modul de organizare al societatii. Puteti opta pentru o varianta sau pentru cealalta. Nu exista prevedere legala in acest sens.
3. se intocmeste act aditional privind munca in ture, iar modul concret de stabilire a programului de lucru va fi prevazut in Reg Intern, adus la cunostinta angajatilor si afisat la sediul societatii, conf art 115-117 CM.
4.orele suplimentare se vor compensa cu timp liber platit sau spor la salariu (minim 75%), iar cele lucrate in week-end cu un spor la salariu stabilit de comun acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
avand in vedere ca acest program de o zi da una nu , inseamna munca in ture 12/36, ce este peste 8 ore pe zi nu se considera ore suplimnetare si norma de lucru.
se va modifica salariul in salariu tariaf pe ora iar la sfarsitul lunii se va plati conform pontajului , cate orea a lucrat in luna respectiva( salariul net va fi diferit in functie de turele din luna).

ziua de sambata nu se plateste cu spor pentru ca face parte din programul de lucru.


e corect ceea ce zic?
@ ELENA2009

Nu. Nu se stabileste salariul lunar, ca un salariu tarifar orar, ci un salariu fix/luna. Orele suplimentare se calculeaza conf pct. 1 de mai sus. Zilele de sambata si duminica intotdeauna se platesc cu spor, chiar si in cazul muncii in ture.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare poate fi facultativa in cazul anumitor societati? serban19 serban19 Buna ziua , As dori sa aflu parera unui cunoscator despre codul muncii. Am un contract de munca pe perioada nederminata in care este specificat clar ca ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)