avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna ziua,
Am o intrebare legat de un divort: doua persoane pot divorta in romania daca ele sunt casatorite in germania? sotia este romanca si sotul german. si la primaria unde domiciliaza sotia este inregistrata aceasta casatorie. si cam cat costa cu aproximatie acest proces.
Cel mai recent răspuns: offsetman , utilizator 00:00, 25 Februarie 2012
Da, pot divorta in Romania , insa:
1.-avand in vedere ca aceasta casatorie este incheiata in Germania, este necesar a se proceda ma intai la transcrierea certificatului de casatorie in registrele de stare civila romanesti, prin aceasta obtinandu-se practic o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate.,
2.- apoi este necesar ca reclamantul sa locuiasca in Romania minim 1 an inainte de introducerea actiunii de divort.
Daca cei doi soti sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, pot divorta prin acord la primul termen de judecata, fara a mai fi necesara administrarea de probatorii.
Daca cei doi soti au domiciliul in România iar casatoria a fost transcrisa in registrele de stare civila române, da, pot divorta. Sotii daca sunt de acord amandoi cu divortul pot depune cererea ori la starea civila (tarifele sunt stabilite de fiecare primarie in parte) sau la notar (undeva la 600 lei)
sotul locuieste in germania, ei sunt acum separati, iara mama cu copilul, minor se afla in romania, sotul renunta la custodia copilului, nu au nimic de impartit, cu alte cuvinte, divortul va fi amiabil
Da, deci casatoria poate fi desfacuta in Romania cu conditiile mai sus aratate si doar la instanta, pentru ca doar reclamanta locuieste in tara.
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul de un cetatean turc nuran nuran Vreau sa divortez de sotul meu este cetatean Turc si sintem despartiti in fapt de aproape 9 luni : unde trebuie sa intentez divortul si cat va dura? Cu ... (vezi toată discuția)
Divort andrei sav andrei sav sunt casatorit de un an de zile in mexic .nu locuiesc acolo ,am domiciliul in Romania.Asi dori sa stiu cum pot divorta fara sa ma deplasez in Mexic.Ce acte ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)