avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie fara autorizatie

pariniti mei au un teren in proprietate ( cu titlu de prorietate ) pe care in urma cu 16 ani ( adik prin 1992 ) au ridicat o constructie insa fara autorizatie dar la care in tot acest timp au platit impozitele aferente iar in 2004 au intocmit si un cadastru.
acum ei doresc sa vanda acest teren cu constructie cu tot. se poate ? constructia este recunoscuta? sau ce e de facut ca sa poata vinde constructia?
multumiri anticipate celor care ma pot sfatui !
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 20:58, 25 Aprilie 2009
Dobandirea dreptului de proprietate asupra unei constructii edificate nu este conditionata de obtinerea autorizatiei de construire .
Sanctiunile pentru construirea fara autorizatie este de natura contraventionala ( cap 3 L. 50/1991 ) - art. 26 , insa constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se prescrie conf . art. 31 in 2 ani de la savarsirea faptei .
L.50/1991, art.37(5): Construcţiile executate fără autorizaţie ... nu pot fi întabulate în cartea funciară.


Prin urmare, veţi putea vinde terenul ca proprietate tabulară, iar construcţia ca proprietate extratabulară.

Liviu S.Bordaş
Doresc si eu un raspuns sau chiar o sursa de rezolvare .Acum 4 ani am construit o casa ,firma respectiva de constructie mi-a garantat verbal ca ei se ocupa de actele la primarie sarcina mea in prima faza sa scot certificatul de urbanism,lucru care l-am facut,in fine casa sa construit,contractul cu firma de constructie nu sa facut,la modul ca ma amanat si ce pot spune ca totul a iesti bine in termeni reali ,dar acum dupa atatia ani eu nu am intrat in posesia actelor pentru a putea sa legalizez constructia care se afla pe proprietatea mea.firma sa desfintat si eu nu reusesc sa scot chiar si de la arhitecta planurile si tot ce este necesar sa stiu si eu despre constructia mea.
Cum pot intra in legalitate,deoarece la fisc nu pot plati ca nu am receptia si tot asa..nu doresc sa o vand ,dar doresc tot ce este legal si logic sa finalizez si acest hop.
Va multumesc .
constructia nu poate fi inscrisa in cf conf. L50/91 ;)dar poate fi notata fctie de oficiul de cadastru local

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diverse probleme legate de o constructie fara autorizatie biliargiul biliargiul In primul rand buna ziua. In al doilea rand as dori consilierea dumneavoastra in urmatoarea situatie.Locuiesc intr-o casa construita de tatal meu fara ... (vezi toată discuția)
Constructie neautorizata galus galus Am construit o cladire,fara autorizatie,in urma cu 2,5ani pe un teren extravilan proprietate personala,imi spuneti si mie,va rog frumos,cum pot sa intru in ... (vezi toată discuția)
Refuz intabulare pt. constructie fara autorizatie - accesiune ? loki loki in urma cu cativa ani am cumparat un teren, pe care se incepuse o constructie, fara ca proprietarii sa fi avut autorizatie de constructie. in contractul de ... (vezi toată discuția)