avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... prescriptia
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

prescriptia

Am fost concediata, am ramas fara bani si nu puteam sa platesc taxele la asociatia de proprietari. Am solicitat sa ma actioneze in judecata, fiind o situatie deosebita. Nu au vrut, dar tot au calculat penalitati, ajungand: taxe pentru utilitati 4000,00 lei si 1000,00 lei majorari. Am fost ajutata de diversi oameni sa achit taxele si sunt ajutata ajutata in continuare, deoarece la noi un proces dureaza si in situatia mea este de 2 ani. Va rog sa-mi comunicati cand se prescriu penalitatile, fiindca din noul cod civil nu am priceput nimic. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Ionut Lupu , Consilier juridic 07:43, 29 Februarie 2012
Prescriptia se refera doar la dreptul de actiune in instanta si nu la anularea datoriilor.
Iar cel care vrea sa beneficieze de prescriptie trebuie sa invoce aceasta in instanta, singura care hotaraste daca actioneaza sau nu prescriptia.
Asadar in relatia directa dintre asociatia de proprietari si un restantier, nu se poate decat discuta, dar prescriptia se invoca in instanta si numai daca cel interesat solicita acest lucru in intampinarea depusa la primul termen.
Poate nu sunt destul de explicit si pentru a fi lamuriti va invit sa cautati in noul Cod Civil, din care redau doar doua articole:

Invocarea prescriptiei de partea interesata
Art. 2.512
(1) Prescriptia poate fi opusa numai de cel in folosul caruia curge, personal sau prin reprezentant, si fara a fi tinut sa produca vreun titlu contrar ori sa fi fost de buna-credinta.
(2) Organul de jurisdictie competent nu poate aplica prescriptia din oficiu.
(3) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile chiar daca invocarea prescriptiei ar fi in interesul statului sau al unitatilor sale administrativ-teritoriale.

Momentul pana la care se poate invoca prescriptia
Art. 2.513
Prescriptia poate fi opusa numai in prima instanta, prin intampinare sau, in lipsa invocarii, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate.
1- Reveniti cu o descriere ampla la situatiei dvs prin a ne spune nr de dosar pt a vedea ce fel de actiune este si toate cele
2- Daca ati inceput sa platiti si aveti un proces puteti plati cate putin la fiecare infatisare si cere mereu instantei recalcularea sumei in urma plati, se evita astfel o hotarare cu prima suma. Apoi cereti judecatorului anularea penalitatilor deoarece este un accesoriu la cererea principala. Sustineti si nu lasati judecatorul sa decida ci legea.
3- Succes si angajati un avocat ieftin merita sa castigati, nu lasati in voie procesul, cat ulterior veti plati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata la zi in cazul unei sume prescriptibile alecsya alecsya Buna ziua.Sunt Intr-un proces cu asociatia de proprietari pentru prescrierea unui debit de peste 8 ani,in perioada in care eu as dori sa achit la zi factura ... (vezi toată discuția)
Exista legi care prevad anularea datoriilor dupa o anumita perioada ? cri781 cri781 As vrea sa stiu daca datoriile fata de asociatia de proprietari se anuleaza dupa o anumita perioada ? (de exemplu 5 ani) Sau daca acestea pot continua la ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere timpuriu timpuriu restantele la intretinere mai vechi de trei ani se mai platesc ,valoarea restantelor se pot negocia cu asociati ptr diminuarea acestora (vezi toată discuția)