avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcere din concediu pt. crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcere din concediu pt. crestere copil

In luna Martie ar trebui sa-mi reiau activitatea dupa 2 ani de concediu crestere copil. Avand in vedere si faptul ca nu doresc sa ma intorc la acelasi loc de munca as dori sa ma consiliati in urmatoarele probleme:
1. Care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a incheia treaba cu vechea firma si documentele necesare pt a fi in ordine?
2. Legea imi permite sa-mi dau demisia din prima zi sau doar anunt vechea firma ca nu doresc reluarea activitatii? Care e procedura?
3. Exista vreo autoritate/ institutie (ITM, primarie...) care trebuie anuntata de reinceperea serviciului pt a sista plata indemnizatiei de crestere copil sau asta se face automat, incepand cu data nasterii copilului (dupa 2 ani)?
4. Pentru trecerea de la alocatia de stat pt copiii pana la 2 ani la cea pt copiii peste 2 ani trebuie depuse acte in acest sens? Daca da, aveti informatii despre actele necesare si unde/ in cat timp se depun?
5. Vechea firma imi face incetarea suspendarii pt CCC si apoi incetare contract prin demisie?
6. Este posibil ca angajatorul sa-mi faca probleme, sa-mi impuna sa stau in preaviz?

Astept cu interes raspunsuri pertinente de la persoane care ma pot ajuta!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:23, 26 Februarie 2012
1. Se depune doar cerere de reluare a activitatii .

2. Legea permite sa solicitat incetarea raportului de munca fie prin demisie, fie cu acodul partilor incepand cu prima zi in care ati revenit la munca ... in acest sens, depuneti doar cererea de incetare a raportului de munca.

3. Incetarea platii indemnizatiei pentru CCC opereaza ope legis, fara a mai fi necesara anuntarea AJPIS...
OUG nr.148/2005 prevede :
Art. 11. - Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.

4.In privinta trecerii de la alocatia de stat pentru copii de 200 lei la cea de 42 de lei aceasta
se va face automat.

5. Pe baza cererii de reluare a activitatii angajatorul va emite o decizie de incetare a suspendarii si de reluare a activității.

6. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
In cazul dvs, exista si posibilitatea de a demisiona fara preaviz in cazul in care angajatorul renunta in totalitate la preaviz.
Daca soliciati incetarea cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - in acest caz nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in timpul cic monicast monicast Sunt in cic pana in luna septembrie 2010. As vrea ca pana atunci sa-mi deschid o firma, impreuna cu 2 asociati, eu fiind cel de-al treilea. Firma unde sunt ... (vezi toată discuția)
Suspendare concediu crestere copil ana_maria78 ana_maria78 buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema si anume....momentan sunt in concediu de crestere copil de 8 luni dar intentionez sa-mi deschid o firma....cum ... (vezi toată discuția)
Demisie din concediu de crestere copil dobrealina23 dobrealina23 Eu sunt in concediu de crestere copil incepand cu 1.01.2014. Din 1.03.2014 doresc sa ma angajez la o alta firma. Cum procedez cu firma la care sunt in prezent? ... (vezi toată discuția)