avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Probleme contract amenajari interioare si exterioare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Probleme contract amenajari interioare si exterioare

Buna ziua,

Am angajat o firma de amenajari interioare si exterioare pentru indeplinirea urmatoarelor obiective (scriu din anexa la contract):


1) Decupaj planseu si executare gol scara conform cotelor de gabarit si a proiectului de scara (planseu intre parter si etaj, mentiunea mea)
2) Ramforsare structura planseu interioara cu grinzi din lemn lamelar (stalpi)
3) Ramforsare exterioara sustinere balcon cu grinzi din lemn lamelar (stalpi)
4) Asamblare scara pe vanguri cu panouri de stejar
- vang panou stejar grosime 40mm
- treapta stejar 40mm
-contratreapta stejar 18mm
-plinta din lemn stejar in cota de 50x18mm
-montaj elemente componente ale scarii
-grund+bait
-lac parchet 2 straturi


Acum redau din contract punctele esentiale si problematice:

OBIECTUL CONTRACTULUI:
Art.1. Prestatorul se obliga sa presteze catre beneficiar urmatoarele servicii:
- conform anexa nr. 152 / 02.02.2012 si a proiectului de executie aprobat de catre Beneficiar

TERMENUL DE PREDARE/EXECUTARE:
Art.3. Termenul de livrare si executie si montare este de 30 zile calendaristice de la data primirii avansului de 25% pentru executare gol scara, durata de executie si montaj fiind de 21 zile calendaristice.

MODALITATE PLATA:
-25% avans la executare gol scara, o a doua transa de 25% la inceperea lucrarilor de ramforsare gol scara, ramforsre balcom si montare scara, restul de 50% urmand a fi achitat la terminarea lucrarilor de montaj, odata cu semnarea procesului de predare-primire.

OBLIGATIILE PARTILOR:

Obligatiile prestatorului:
-Conf. Anexei 152/02.02.2012 si a proiectului de executie aprobat de catre Beneficiar
-Sa respecte termenul de montare si livrare
-Garantie 24 luni
-sa respecte termenul de executie, in caz contrar beneficiarul fiind autorizat sa perceapa penalitati de intarziere de 0.2% pe zi de intarziere, calculate la valoarea contractului, incepand cu data convenita a finalizarii lucrarilor de montaj si pana la data efectivaa a finalizarii acesteia si asemnarii procesului de predare-primire

Obligatiile beneficiarului:
-sa achite obligatiile fata de prestator cfm contract, in caz de neplata a serviciilor la termen prestatorul fiind autorizat sa perceapa penalitati de intarziere de 0.2% pe zi intarziere, calculate la valorarea serviciilor neachitate, incepand cu data convenita a platii si pana la data efectuarii acesteia

CALCULATIA:
Calculatia a fost efectuata pornindu-se de la necesarul masurat si aprobat de beneficiar. Daca modificarile sunt in sensul creserii cantitative , se va proceda la extinderea termenul de executie. Pentru toate operatiunile necuprinse in acest contract se vor intocmi acte aditionale ce se vor deconta separat sub acoperirea prevederilor contractuale sau in termeni schimbati daca este cazul. (atentie la acest punct)


Am terminat cu contractul, acum prezint situatia si incep prin a mentiona ca motivul contractarii lucrarilor a fost renuntarea la vechea scara (in prezent demolata) care nu prezenta nici un fel de siguranta in exploatare pentru copil. Era prea abrupta, trepte prea inalte (mult peste normele admise) si avea balustrade neprotejate de stalpi de protectie (copilul putea sa cada pe sub balustrada).

Primul lucru nerespectat de prestator (firma) a fost livrarea unui proiect de executie pe care eu sa il aprob (proiect la care face trimtere contractul). Din cauza acestui fapt au decurs majoritatea neintelegerilor. Prestatorul are o schita 2D facuta de mine, fara nici o titulatura (exemplu: "proiect" sau "schita") si care nu este semnata de mine (e semnata si stampilata doar de el) cu scara vazuta de deasupra si care stabileste dimensiunile treptelor, inaltimea lor e mentionat intr-un text alaturat desenului si e mentionata dimensiunea golului de scara. O schita 2D nu mentioneaza (nu are cum) pozitionare balustradelor, a stapilor de protectie, distanta dintrre stalpi etc. Firma, in etapa de negociere, mi-a prezentat cu titlu exemplificativ proiecte facute pentru alte lucrari, proiecte3D facute de arhitect in care poti vedea produsul finit in fiecare detaliu inainte de constructie (deci poti contabiliza fiecare detaliu, de la forma vangurilor pana la numarul exact de stalpi). Se pare ca domnul administrator a decis sa faca economie caci arhitectul se plateste. Din cauza asta, pe parcursul executie, aveam tot felul de propuneri traznite. Ba sa renuntam la o balustrada (ba stanga, ba dreapta) "ca asa e frumos", ba sa renuntam la balustrada de sus (cea de protectie impotiva caderii in golul scarii, mentionez ca distanta intre planseu etaj pana la parter este de 3 metri) deoarece pe un mail cu un desen facut de mine si trimis de mine in perioada de tatonare, observase el ca in viitor va trece pe acolo un perete (perete care in prezent NU exista, lucru constatat de el cand a venit pentru masuratori). In final a construit scara cu toate balustradele, cu stalpi (baustrii) protectie cadere copii (asta inseamna stalpi care sa nu permita trecerea unui copil printre ei) iar balustrada de sus (cea mai periculoasa zona, protectie impotriva caderii in gol scara) e facuta cu stalpi rari, i-am facut demonstratia practica cu fata mea de 4 ani si jumatate care s-a asezat in fund intre doi stalpi fara nici o dificultate. Mentionez ca aspectul "protectie copil" este doar o intelegere verbala pe care o pot confirma doar martori din familie care au asistat la discutie.

Al doilea lucru nerespectat de firma de constructii este plinta din lemn stejar, mentionata clar in anexa la contract dar pe care "a uitat" sa o puna.

Alte mentiuni: in cursul lucrarilor constructorul a deteriorat parchetul de la parter (a lasat sa cada cele 2 grinzi taiate pentru executie gol scara de la inaltime de 3 metri rezultatul fiind 2 gauri consistente in parchet. L-am rugat sa remedieze si a spus ca nu poate deoarece trebuie desfacut tot parchetul. La etaj, tot in cursul operatiunii de executie gol scara, in loc sa taie parchetul la cota golului de scara, a preferat sa il jupoaie, deteriorarea extinzandu-se in unele locuri cu mai mult de un metru fata de golul propriuzis al scarii. Intrebat de ce a procedat asa, a zis ca "sunteti in renovare si oricum urmeaza sa schimbati si parchetul" adica alti bani, alta distractie (neplanificata) deoarce parchetul era in stare buna si nu necesita schimbare. In cursul executiei au aparut si alte deteriorari neremediate de constructor si care nu mai merita mentionate (inclusiv in curte).

Al treilea aspect: la ramforsare exterioara balcon (structura in U intors sau "Pi") si care necesita 3 stalpi (2 verticali unul orizontal) care sustin buza balconului din lemn, domnul constructor a pretins suma suplimentara si a incasat contravaloarea pentru 1 stalp din cei 3. Nu a prezentat document achizitie (factura sau chitanta) si nici el nu a emis factura sau chitanta, pur si simplu a bagat banii in buzunar. Mentionez ca in anexa la contract termenul folosit pt. ramforsare exterioara este "grinzi (stalpi)" fara precizarea numarului acestora.

Urmarea:
Cand domnul constructor a considerat ca a terminat lucrarea, a cerut restul de 50% din valoarea contactului si a mai cerut sume suplimentare pentru ceea ce el considera o balustrada suplimentara (cea de protectie cadere in golul scarii). Din cauza faptului ca lipseste proiectul aprobat de beneficiar (presupun ca "aprobat" insemna semnat) nu se poate stabili daca scara trebuia sa aiba balustrade (ironic, nu?), balustrii si stalpi care, din pacate, nu sunt mentionati nicaieri in contract sau anexa.
Pretentiile mele erau doua: operatiune relativ simpla adica indesirea stalpilor de la balustrada de la etaj (protectie contra cadere gol scara) sa nu cada copilul accidental si montarea plintei de lemn mentionata in anexa. Din acest motiv i-am propus plata a 40% din suma (adica 90% din valoarea totala a contractului) urmand sa achit restul de 10% la data remedierii lipsurilor mentionate si a semnarii procesului de receptie lucrare. Nu aveam nici o pretentie la repararea stricaciunilor produse in cursul executiei (de exemplu parchetul). In acest moment, realmente am deschis portile iadului, constructorul mai ca nu s-a tavalit pe jos, a urlat, a amenintat ca suna la politie si a facut circ (a simulat, iesit in strada, ca vorbeste la telefon cu politia sau poate chiar a vorbit, desi e o prostie, politia nu vine sa-mi numere stalpii). M-a facut (citez) "tepar ca toti bucurestenii" si a inceput sa ma santajeze ca demonteaza scara si pleca si ca, citez, "prin autoritatea mea de persoana juridica urmeaza sa va percep 11 milioane (1100RON) pentru un stalp si dvs nu aveti ce face" (adica de peste 20 de ori valoarea pretinsa si incasata fara factura). Nu m-am lasat impresionat, l-am anuntat ca daca tot vorbeste de procese verbale, de politie si de dare in judecata, o sa ii opresc tot cei 50% ramasi neachitati si o sa ii dau daor la finalizarea lucrarii, exact cum scrie in contract, la semnare proces predare lucrare. Iar daca vrea sa ajungem in instanta, macar sa ne judecam pe sume mai consistente. Pus in fata acestei alternatie, a amenintat ca ramane baricadat in casa pana isi ia toti banii, moment in care l-am anuntat ca rabdarea mea e pe sfarsite si urmeaza sa-l poftesc afara de pe proprietate. Pana la urma a cedat conditiilor mele, a emis chitanta pentru 40% la valoare contract (deci am platit 90% din valoare contractului 25%+25%+40%) urmand ca restul de 10% sa fie achitat la finalizarea completa a lucarii (plinta lemn clar mentionata in anexa si absenta in fapt si indesire stalpi).

A doua zi, cand faceam curatenie in urma muncitorilor, am descoperit ca si-a uitat o sacosa cu tuburi (adezivi, materiale) si l-am sunat sa-l intreb daca e vorba despre niste reziduri care pot fi aruncate sau sa i le pastrez obiectele pentru cand va reveni la lucrare. Mi-a respins apelul fara a mai reveni cu un telefon, motiv care ma face sa cred ca nu isi va respecta intelegerea si va urma o cale neamiabila de solutionare.

Intrebare: cine considerati ca are dreptate (am procedat corect?) si cine credeti ca va castiga un eventual proces? Care ar fi pasii de urmat din partea mea? Punere in intarziere, reclamatie la Protectia Consumatorului (eu sunt persoana fizica), angajare avocat?

O ultima mentiune: lucrarile s-au efectuat fara autorizatie depusa sau aprobata de primarie (da, stiu :( ), influienteaza acest aspect in cazul dezbatut?

Multumesc pentru rabdarea celor care vor citi acest text mult prea lung si sper ca voi primi si cateva raspunsuri.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
dcgdcgdcg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dimofte Sarolta , utilizator 15:29, 6 Martie 2012
Din cele relatate de dvs. executantul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract sau le-a indeplinit in mod defectuos.
Daca el promoveaza o actiune in instanta va trebuie sa dovedeasca ca si-a indeplinit aceste obligatii, iar dvs. sa dovediti contrariul. Totul se va decide pe probele administrate.
Oricum i-ati achitat mai mult decat scrie in contract, ultimii 50% trebuiau achitat la finalul lucrarii, odata cu semnarea procesului verbal de predare - primire. Ori in conditiile in care ati achitat 40% din aceasta transa finala nu prea se dovedeste reaua-credinta din partea dvs. ...
Inca nici un semn de viata de la administrator-ul firmei, exista probabilitatea sa nu-i "renteze" un drum in Bucuresti pentru un rest de plata, mai ales daca a gasit lucrari mai mari in alte regiuni ale tarii. Trebuie sa fac anumite formalitati pentru a il pune in intarziere?
Oricum de urmarit termenul de executie lucrare 30 zile de la data chitantei avans plus 21 zile executie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie referitoare protejarea constructiilor invecinate cezarserv cezarserv Buna ziua. As dori sa stiu ce legi sau HG legifereaza obligativitatea unui constructor/antreprenor sa imprejmuiasca cu plase de protectie o constructie in ... (vezi toată discuția)
Constructie noua in curs de intabulare largut largut Buna ziua, avem o problema cred si sper ca ma puteti ajuta. In 2010 am inceput constructia unei case de vacanta P+M din lemn,care trebuia finalizata in 4 ... (vezi toată discuția)
Finisaje interioare prost executate de constructor. pot reține diferența de preț pe care o mai am de achitat, pentru refacerea lucrărilor executate greșit? Alex623 Alex623 Buna ziua, am nevoie de un sfat: Am construit de curand o casa, termenul dat de constructor 210 zile trebuia finalizat in nov 2017, eu am reusit sa locuiesc ... (vezi toată discuția)