avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Decizie de impunere - obligatii de plata catre FNUASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Decizie de impunere - obligatii de plata catre FNUASS

Va rog lamuriti-ma si pe mine ce sa fac?
In luna mai 2007 in urma unei conventii civile am prestat 3 ore intr-o zi/intr-o luna/intr-un an, la un angajator care mi-a platit suma de 56 lei cu retinere la sursa a impozitului in valoare de 9 lei.
Pe data de 30 ianuarie 2012 am primit o Decizie de impunere la plata privind obligatiile de plata catre FNUASS, pentru perioada 01.05.2007-27.01.2012.
Venit baza de calcul = 3120 (390x8 luni), procent calcul contributii=6.5, contributie datorata=203, scadenta 25.01.2008, perioada calcul majorari 26.01.2008-27.01.2012, valoare majorari=259.15, total debit 462.15 la venit net anual castigat de 56 lei. Mi se pare abuziv, inuman, eronat ,cum sa procedez? ce sa contest?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:26, 26 Februarie 2012
CASS se plateste asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Adica,daca venitul realizat din conventie a fost singurul pe anul respectiv,aveati obligatia sa platiti contributia ,dar la valoarea salariului minim brut in plata in acel an,respectiv 390 lei,datorita faptului ca venitul realizat de dvs. era sub acest cuantum.
Mai departe,casa v-a calculat contributia efectiva ce o aveati de platit in perioada mai-decembrie 2007,respectiv 8 luni pt. un venit de 8x390lei(sal minim brut)=3120 lei,respectiv 3120x6,5%=203lei(6,5 %era procentul pt.2007)
Cum scadenta platii era data de 25 a lunii urmatoare lunii pt. care se datora plata,respectiv 25 ianuarie 2008,din 26 ianuarie 2008 incep sa curga majorarile,pana la data emiterii deciziei de impunere,respectiv 27 ianuarie 2012.
De mentionat si ca 5 ani este termenul de prescriptie pt. creantele fiscale ,iar debitul dvs.total este alcatuit din contributia respectiva si din majorari de intarziere.
Aceasta este legislatia in materie,nu prea vad ce ati putea contesta .
Am o intrebare totusi,acum (in ianuarie)dvs. ati solicitat sa va asigurati si astfel v-au emis si decizia de impunere?
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator
Din data de 11.04.2007 pana in data de 16 mai 2008 nu am realizat nici un fel de venit, decat cei 56 lei pe care i-am realizat ocazional avand calitatea de zilier. Fapt ce reiese si din adeverinta de venit eliberata de Administraia Finantelor Publice. Nu am incheiat nici un fel de contract de asigurat cu CNAS motivat de faptul ca aveam calitatea de coasigurat fiind trecuta in deducerea sotului.
"Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrări este venit asimilat salariilor, pentru care se datorează impozit în cotă de 16%. Nu se datorează contribuţii sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar. Calculul şi reţinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectuează de către beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice.
Activitatea desfăşurată de zilieri nu conferă acestora calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate."
De la data de 01.05.207 pana la data de 31.01.2012 CNAS nu mi-a adus la cunostinta Conform Codului de procedura Fiscala prin nici o comunicare, instiintare, somatie , notificare ca datorez bani statului. Inteleg sa platesc asa cum spuneti d-stra dar de ce pentru 8 luni si nu pentru luna in care am realizat cei 56 de lei? Va multumesc
Ceea ce ati citat dvs.referitor la zilieri nu are nicio relevanta in acest caz,legea zilierilor nici nu exista in 2007, si oricum dvs.sunteti incadrata la categoria persoanelor ce au realizat venit impozabil din activitate independenta,respectiv din acel contract de colaborare-conventie civila.Aveati obligatia sa va inregistrati la casa de sanatate si in baza Declaraţiei anuale privind obligaţiile de constituire şi plata la F.N.U.A.S.S. datorate de alte persoane decât cele care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă sa va platiti contributia.
In cazul dvs. s-a considerat ca pana la sfarsitul anului fiscal 2007 nu ati mai realizat venit si de aceea,vi s-a calculat contributia nu la venitul net realizat ci la valoarea unui sal. minim brut /tara la acea data pana la finele anului,cf. legislatiei . Alta explicatie nu cred ca exista.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la casa de asigurari de sanatate ana_lov3s_u ana_lov3s_u Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum e cu contributia la casa de asigurari de sanatate. Luna trecuta am incheiat contract cu casa de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contribuþie la fnuass GBC GBC Buna seara, As dori sa ma lămuriţi asupra câtorva aspecte privind calcularea contribuţiei la FNUASS: Din cate am înţeles, contribuţia la FNUASS se ... (vezi toată discuția)
Contributie la cnas suparatul suparatul Buna ziua. In anul 2008 nu am lucrat o perioada de 2 luni.De la cnas mi-au transmis ca am de platit cotributia de6% la valoarea salarului minim pe ec. pentru ... (vezi toată discuția)