avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributia la casa de asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributia la casa de asigurari de sanatate

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum e cu contributia la casa de asigurari de sanatate.
Luna trecuta am incheiat contract cu casa de asigurari de sanatate ca sa imi platesc eu contributia. Iar pe la sfarsitul lunii trecute am fost sa imi achit contributia si mi-au zis ca am o datorie in 2008 de aprox. 400 lei. Nu inteleg de unde vine aceasta datorie. Situatia mea din 2008 e urmatoarea:
-am fost studenta pana la 30 iunie 2008 si in acest timp am avut si un contract de mandat cu un venit de 150 lei
-apoi 3 luni nu am avut nici un venit si nici nu am fost asigurata medical
-iar de la 1 octombrie 2008 am fost in somaj si de la aceasta data am realizat si un venit de 306 lei in urma unei conventii civile.
Daca in 2008 am realizat un venit de 456 lei (in tot anul), cum sa platesc aproape tot venitul? As intelege sa platesc cele 3 luni si contributia la venitul realizat...dar nu 400 lei!Mi s-a zis ca daca venitul realizat este mai mic decat salariul minim brut, contributia se calculeaza la salariul minim brut, in limita a 12 salarii.Cum se poate asa ceva daca eu in tot anul am realizat 456 lei? Asa este?
De unde a rezultat acea datorie? Cum s-a calculat?

Cel mai recent răspuns: ana_lov3s_u , utilizator 16:18, 10 Noiembrie 2009
E un pic cam greu sa va putem spune noi exact cum au calculat domnii/doamnele de la Cass pe baza celor expuse de dvs.
Ce este sigur, este faptul ca atata in perioada cand ati avut contractul de mandat cat si conventa civila erati obligatia dvs sa platiti si la CASS. Posibil sa vi se fi aplicat si penalizari ceva, atfel nu-mi explic suma rezultata.

Cel mai indicat ar fi sa va adresati in scris, conducerii CASS, prin care sa solicitati sa vi se explice in amanunt, cum vi s-a facut calculul acestei restante pe care o aveti. Veti primi raspuns in termen de 30 zile si in functie de raspuns, hotarati dupa ce faceti daca mai aveti nelamuriri.
Suma vi se poate parea mare,dar de obicei penalitatile si dobanzile sunt mai mari decat debitul restant. Nu cred ca s-a gresit, au un program informatic care va calculeaza in baza deciziei de impunere.
Casa de asigurari de sanatate va retine sumele restante pe ultmii 5 ani conform codului de procedura fiscala plus penalitati si dobanzi de la acea data pana in prezent.
Ordinul CNAS 716/2007
ART. 29
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Codul de procedură fiscală, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă.
Termenul de prescriptie fiscala este de 5 ani, iar obligatii fiscale accesorii de plata inseamna dobanzi si penalitati de intarziere.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
Casa de sanatate ar trebui sa va dea detalii privind cuantumul datoriei si provenienta lui.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
Cei de la casa de asigurari de sanatate mi-au zis ca daca venitul realizat este mai mic decat salariul minim brut, contributia se calculeaza la salariul minim brut, in limita a 12 salarii. Asa mi-au explicat ei datoria. Dar daca in tot anul eu nu am realizat nici macar un salariu...cum se poate sa imi calculeze contributia a 12 salarii? Si cei 400 lei sunt fara majorari de intarziere si doar pe 2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv ivanov cristina ivanov cristina Buna seara Intrebarile sunt pentru un PFA Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit ... (vezi toată discuția)
Penalitati cas pensionari DarieDaniel DarieDaniel Buna ziua, Lamuriti-ma intr-o problema : Tatal meu are pensie sub 1000 lei, in ultimii ani a avut un venit de 60 ron / AN (mi-a inchiriat apartamentul pt ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate pentru salariat cu contract de munca cu timp partial trandafir2 trandafir2 Un salariat cu contract individual de munca cu timp partial (de exemplu 1 ora/luna), al carui singur venit este cel din salariu, beneficiaza sau nu de ... (vezi toată discuția)