avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calomnia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calomnia

Buna seara,

Am si eu o intrebare legata de calomnie.
Am inteles ca aceasta nu mai intra sub incidenta penala, ci se afla sub incidenta Codului Civil. In aceste conditii m-ar interesa care sunt sansele intr-un astfel de proces si care sunt foloasele ce se pot obtine in cazul unei sentinte favorabile? De asemenea ma intereseaza daca mesajele primite pe mobil pot constitui proba in instanta, deoarece concret la aceasta ma refer: primesc in mod constant asfel de mesaje de la o persoana cunoscuta, pe care intentionez sa o dau in judecata pentru a pune capat acestor mizerii.
Va multumesc.





Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:15, 26 Februarie 2012
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011 a fost publicata decizia nr. 8 din 18 octombrie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 8/2010) privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la consecintele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi asupra activitatii dispozitiilor art. 205, 206 si 207 din Codul penal.
Inalta Curte a retinut existenta practicii neunitare la nivelul instantelor, a admis recursul in interesul legii, pronuntand urmatoarea solutie
“ Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in sensul ca:
Normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare”

Pentru insulta si calomnie ,in situati in care puteti proba in conditiile legii ca au fost aduse prejudicii de imagine,de reputatie de onoare,va puteti adesa instantei civile cu o actiune in pretentii formulata in baza art 70 si urmatoarele din Noul cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia ... (vezi toată discuția)
Calomnie si test poligraf cml cml Calomnia este scoasa din codul penal? In ce conditii putem cere testul cu poligraful? Martorii ori faptuitorul nu pot refuza aceasta proba? (vezi toată discuția)
Calomnie sttela71 sttela71 va intreb daca este normal ca revolutionarii sa fie facuti pomanagii, cersetori, in ziare si la tv. Am documente de la revolutie care contesta faptul ca sunt ... (vezi toată discuția)