avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formare profesionala

Buna ziua,

Am scolarizat cativa soferi de ctg.B pentru a obtine ctg.C si E, pe banii societatii. In Codul muncii scrie doar ca le pot face un act aditional la contractul de munca, in care sa specific acest lucru, insa pe mine - ca angajator - m-ar avantaja sa introduc cateva clauze legate de stabilitatea acestor angajati in firma. Are cineva un astfel de act aditional sau vreun contract de fidelitate? Ma gandesc la ceva de genul "daca paraseste firma in mai putin de 2 ani de la data respectiva, se obliga sa-si achite x% din cheltuielile facute de angajator cu scoala de soferi". Ce ma sfatuiti? Multumesc, anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ice68 , utilizator 00:17, 13 Noiembrie 2008
Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Potrivit art. 195 (alin. 1) din Codul Muncii, este instituita o perioada minima in care salariatii care beneficiaza de programele de formare profesionala nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca. Aceasta perioada minima are o durata de 3 ani, ceea ce inseamna ca prin actul aditional avand ca obiect formarea profesionala se poate stabili si o durata mai mare.
In legatura cu durata acestei interdictii, consider ca, daca in urma negocierii dintre salariat si angajator, acesta din urma este de acord cu reducerea acestei perioade sub limita termenului de 3 ani, o astfel de clauza este pe deplin valabila, ea fiind in avantajul salariatului. Potrivit art. 195 (alin. 1) din Codul Muncii, „salariatii care beneficiaza de un curs sau de un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 (alin. 2) lit. b si alin. 3, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala". De asemenea, conform art. 195 (alin. 3) din Codul Muncii, „nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. 1 determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca".

Multumesc mult; ca de obicei, raspuns rapid si exact! Toate cele bune!:thumbup:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formare profesionala......... r0nn r0nn Buna ziua, Acum 9 luni de zile m-am angajat la o firma, aceasta firma m-a trimis la un stagiu de pregatire in afara tarii. Stagiu de pregatire a durat 15 ... (vezi toată discuția)
Concediu formare profesionala cu cim pe perioada determinata timcyke timcyke M-ar interesa daca pot sa solicit concediu de formare profesionala daca am cim pe perioada determinata, avand in vedere prevederea Codului muncii ca angajatul ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)