avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract v/c cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract v/c cu uzufruct viager

Buna ziua,
Permiteti va rog o intrebare referitor la un contract de v/c cu uzufruct viager. Doi batrani pe care ulterior am descoperit ca o cunosteau pe soacra mea ne-au rugat sa ne faca acte pe casa la tara cu 2 camere (foarte mici, cu bucataria din chirpici) si terenul aferent; asta s-a intamplat in septembrie 2010. Am acceptat, dar nu am vrut sa facem actele imediat deoarece am vrut sa ne cunoasca si dansii si invers. Insa anul trecut de fiecare data cand mergeam la ei ne intrebau ce avem de gand cu acele acte si cand dorim sa mergem sa le incheiem. Asa ca in august 2011 am mers la notar cu amandoi si am incheiat contractul de v/c cu uzufruct viager. Deci o sa va explic despre ce este vorba:
1. mamaia (noi asa vb cu dansa) are 66 ani si nu a fost casatorita legal cu tataia (63 ani) dar au trait in concubinaj impreuna 26 ani; nu au avut copii;
2. primul sot al lui mamaia a decedat; au avut impreuna o fata, dar a decedat si fata;
3. mamaia mai are 2 frati si nepoti (dupa frati);
4. in contract noi am specificat un pret de vanzare care este foarte mic fata de pretul pietii;
5. de fiecare data cand mergeam pe la ei le cumparam alimente, diverse….;
6. in contract au fost trecuti amandoi pentru ca asa au dorit, numai ca vanzator a fost trecuta doar mamaia ca proprietar;
7. de fiecare data cand mergeam pe la ei le cumparam alimente, diverse….;
8. luna trecuta, in ianuarie 2011 tataia a murit (ciroza); pomana, locul de veci, preotul etc. le-am achitat noi; tataia nu avea pensie, doar ajutor social; la 6 sapt din nou am achitat tot noi pomana (toate chitantele sunt trecute pe numele nostru);
Numai ca vecinii lui mamaia dupa ce am facut contractul au inceput sa comenteze (asa ne-a spus ea), ca nu trebuia sa faca contract de v/c, ca daca noi nu am achitat suma care este trecuta in contract acel contract este nul si noi am vrut sa o pacalim etc., etc….; pe ea nu prea o intereseaza toate aceste lucruri, dar poate pe parcurs neamurile ei sa o influenteze sa semneze vreun act ca noi nu am platit pretul din contract si vom avea probleme pe viitor; a facut oarecum o remarca: sa facem alt act pentru ca noi nu i-am dat nici un ban asa cum scrie in contract, si dupa moartea ei sa nu avem probleme cu fratii si nepotii ei si acestia sa ceara anularea contractului; a spus ca a vorbit ea cu cineva si asa a sfatuit-o sa ne zica.
Va intreb daca este posibil acest lucru; ce sfat ne dati si ce ar trebui sa facem noi in acest caz deoarece am facut unele cheltuieli si hop….deodata se va trezi cineva si isi va cere drepturile in instanta dupa moartea ei. Suntem foarte speriati ce va urma pe viitor. Va multumesc si felicitari pentru toate raspunsurile pe care le acordati persoanelor de pe acest site.
Cel mai recent răspuns: utilizatorDan , utilizator 23:19, 26 Februarie 2012
Cred ca era mai bine sa fi incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager, pentru ca, de fapt, asta e adevarata natura a contractului incheiat intre d-voastra. Notarul nu v-a consiliat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme contract v/c ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua, Am incheiat un contract de v/c cu uzufruct viager cu o batrana care a dorit foarte mult sa ne lase noua casa batraneasca si terenul situate la ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare cu uzufruct se poate ataca? tina_cris27 tina_cris27 suntem 3 fratii si parintii mei doresc sa imi treaca mie garsoniera lor prin contract de vanzare-cumparare cu uzufruct (adica sa stea in casa lor pana la ... (vezi toată discuția)
Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)