Buna seara,
In situatia in care partea civila intr-un proces penal nu doreste sa dea declaratii in fata instantei si familia acesteia declara agentului insarcinat cu inmanarea citatiei ca persoana respectiva nu se mai afla in tara (cu toate ca se afla) cum va proceda instanta? Va lua act de declaratia familiei si va "sari" peste audierea partii civile sau va solicita un act care sa ateste faptul ca persoana in cauza nu se mai afla in tara (ca de exemplu: o declaratie in acest sens data de partea civila la un notar din statul unde pretinde ca se afla).
Multumesc.
1.In mod normal imstanta poate solicita pe calea unei adrese oficiale relatii de la organele de politie cu privire la situatia si domiciliul partii civile. , urmand a dispune ca aceasta sa fie din nou citata .
2.Partea civila , se poate deplasa la instanta , pentru a-si sustine declaratia data in faza de urmarire penala si pentru a solicita despagubirile civile.
3.Partea civila se poate adresa cu o cerere ( trimisa prin posta recomandata cu confirmare primire) instantei de judecata , prin care sa isi manifeste pozitia , in sensul aratarii situatie la care va refereati , dar mai ales pentru a mentiona ca isi mentine declaratiile date la urmarirea penala .
La aceasta se pot atasa diferite dovezi ale valorii pretentiilor civile solicitate sau prin cererea depusa se poate arata ca nu (mai ) solicita despagubiri civile de la autorul /autorii faptei.
Buna ziua. Va ma adresez o intrebare, daca-mi permiteti, neprezentarea partii civile la proces si mentinerea acuzatiilor/pretentiilor formulate in cursul urmaririi penale prin intermediul unei scrisori recomandate, nu poate constitui motiv de recurs? Se poate invoca nerespectarea dreptului la aparare al inculpatului avand in vedere faptul ca instanta nu a constatat nemijlocit atitudinea sincera/nesincera a partii civile si avocatii/inculpatul/instanta/procurorul nu i-au putut adresa intrebari?
Atata timp cat partea civila a avut o pozitie la urmarirea penala , pe care si-o mentine prin scrisoare recomandata , eventual printr-o declaratie notariala , nu exista motiv de atac.
Pozitia partii civile a fost exprimata in mod legal.
Partea civila , trebuie sa fie legal citata si daca exista dovezile de citare si mai exista si pozitia expresa a acesteia , nu este nimnic ilegal in aceasta.
Numai daca exista pozitii divergente in legatura cu starea de fapt ( cu stabilirea incadrarii juridice) , care ar rezulta din declaratiile partilor si materialul probatoriu administrat , se poate insista in audierea partii civile.
Este greu de discutat situatii ipotetice , in lipsa cunoasterii materialului probatoriu aflat la dosarul cauzei , iar "pronosticurile" se folosesc in sport.
Talharie
coriandru
Buna ziua,
Acum ceva vreme mi s-a furat poseta cu tot ce aveam in ea. Pentru ca am opus rezistenta iar indivizii m-au impins si am cazut mi s-a spus ca este ... (vezi toată discuția)