avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incompatibilitate concediu crestere copil cu functiile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incompatibilitate concediu crestere copil cu functiile de asociat unic si administrator?

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie- de pe data de 8 august 2011 sunt in somaj pana in aprilie 2012. In luna noiembrie am ramas insarcinata avand data posibila a nasterii 15 august 2012. Stiind ca somajul este considerat stagiu de cotizare - aveam doua optiuni, fie imi prelungeam somajul cu ajutorul concediilor medicale, fie hotaram scoaterea de sub suspendare a firmei mele si ma angajam acolo (in conditiile in care voi incepe un mic business de familie). Am ales sa reiau activitatea firmei la care sunt actionar si administrator unic (firma nu a avut niciodata activitate) de la data de 5 martie, iar contractul meu de munca sa inceapa undeva la data de 1 aprilie (firma va fi microintreprindere si de asta aveam nevoie oricum de un angajat) . Ieri discutam cu o cunostinta de-a mea si mi-a spus ca nu pot beneficia de concediu ingrijire copil atat timp cat eu sunt asociat unic si administrator la firma, chiar daca nu obtin dividende. Este adevarat ? Eu nu vad logica, pt ca practic eu nu am niciun venit de pe urma firmei!
Va mai rog sa imi atrageti atentia daca am facut vreo greseala si nu as avea continuitate pe ultimile 12 luni pentru a nu periclita concediul de ingrijire copil.
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 30 Septembrie 2019
1. Daca dvs. personal nu aveti nici un venit nu vad de ce sa nu beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor...:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?

Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.


tudorvaleriu a scris:

Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.




Multumesc mult de raspuns! Nu inteleg insa ce este aceasta indemnizatie lunara a asociatului unic- m-am uitat pe statutul firmei si nu e mentionata nicaieri. Nu am depus niciodata vreo declaratie de asigurari sociale. Trebuia?
Multumesc inca o data pentru rabdare :)
Indemnizaţia lunară a asociatului unic = suma de bani pe care o primeste asociatul unic in baza unei hotarari a sa ... veniturile reprezentând indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale, se supun impozitului pe venit, fiind incluse în categoria veniturilor asimilate salariilor.

Problema expusa de dvs se refera la cu totul altceva si nicdecum la aceasta indemnizatie ... problema este daca sunteti asociat unic si nu realizati venituri va afecteaza plata indemnizatiei pentru CCC?
Din textul de lege reiese clar ca numai obtinerea de venituri supuse impozitului pe venit afecteaza plata indemnizatiei pentru CCC si nu obtinerea sau detinerea calitatii de asociat unic fara venituri.
Caut un raspuns la urmatoarea speta - asociat unic si admistrator la un SRL nu realizeaza venituri din indemnizatia de administrator insa realizeaza venituri salariale din 4 contracte de munca partiale. Trebuie modificat statutul firmei pentru a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
cdmitica, utilizator
1. Pentru acordarea CCC si a indemnizatiei aferente se iau in calcul cele 4 CIM.

2. Cititi raspunsul meu de mai sus.

Alte discuții în legătură

Pot sa infiintez firma daca sunt in ccc Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, doresc sa infiintez firma si sa fiu asociat unic (intreprinzator debutant), sunt in concediu de crestere al copilului.imi afecteaza indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+pfa dia24 dia24 Buna ziua, M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru administrator de firma Dorobat Nicoleta Carmen Dorobat Nicoleta Carmen Buna ziua, Am o intrebare care cred ca a mai fost pusa dar ma intereseaza din punct de vedere legal o opinie avizata in ceea ce priveste concediu pentru ... (vezi toată discuția)