avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta grupe de munca pentru persoane decedate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta grupe de munca pentru persoane decedate

Tatal meu, pensionar militar, a decedat. Mama, 83 de ani, este benficiara pensiei de urmas. In procesul revizuirii pensiei militare, mama a primit o decizie in care grupele de munca in care tatal meu a lucrat, dupa activitatea militara, nu sunt evidentiate corespunzator. Am solicitat o adeverinta de la fostul loc de munca al tatalui meu si mi s-a spus ca nu mi se poate elibera deoarece tatal meu a murit si ei nu elibereaza adeverinte la persoane decedate. Cat de legal este refuzul lor?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:47, 2 Martie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta.

HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
@ana_cer

Persoana la care face referire art. 126, alin. (1) din HG nr. 257/2011 si care a lucrat in grupa de munca este decedata. :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta am inteles ca persoana este decedata.
Dar daca e vorba de calculul pensiei de urmas, care se calculeaza cu veniturile si conditiile de munca in care a lucrat decedatul, atunci nu ar trebui eliberata adeverinta? Sau grupa de munca nu intra in calculul pensiei de urmas?
Scuze, dar nu inteleg de ce nu se poate elibera adeverinta.

Aici situatia este putin diferita. Subiectul este despre revizuirea prevazuta de OUG nr. 1/2011, deci dispozitiile HG nr. 257/2011 nu sunt aplicabile in speta.

Revenind la discutie, la modul general recunosc ca da, am vazut adeverinte emise pe numele unor persoane decedate pentru recalcularea drepturilor de pensie de urmas. Deci este vorba despre recalculare, nu despre stabilire de drepturi. Este adevarat ca aceste situatii nu constituie o regula, am vazut foarte putine asemenea adeverinte.

Mintea mea a fost si a ramas fracturata logic de aceasta situatie din urmatorul motiv: capacitatea civila a persoanei fizice. Aceasta sintagma desemneaza aptitudinea generala si abstracta a persoanelor fizice de a avea drepturi si obligatii civile, precum si de a-si exercita drepturile civile si de a-si asuma obligatii civile, savarsind acte civile. Drepturile si obligatiile sunt cuprinse in actele normative in vigoare, prin urmare numai o persoana in viata le poate exercita, respectiv asuma. Nu stiu daca m-am facut inteleasa, insa sunt convinsa ca refuzul vine, de fapt, de la un jurist si inteleg foarte bine motivul.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc de precizari, m-am lamurit cat de cat (e mai greu nefiind specializata in domeniul juridic).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta activitate grupa i de munca nevalorificata la recalcularea pensiei natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine ..... daca se incadreaza s-au nu in grupa si care este motivul respingerii si cum trebuie intocmita adeverinta ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie prin adaugare grupa de munca 05Vali63 05Vali63 Tatal meu a iesit la pensie in 1986. Acuim am descoperit ca activitatea desfasurata timp de peste 20 ani (1960 - 1986) - Director Statiune Mecanizare a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime pentru pensie Giulia123 Giulia123 Am urmatoarea situatie: Pentru a iesi la pensie iti trebuie diverse acte de la firmele care ai lucrat privind diverse sporuri si grupa. (in trecut cand se ... (vezi toată discuția)