Tatal meu, pensionar militar, a decedat. Mama, 83 de ani, este benficiara pensiei de urmas. In procesul revizuirii pensiei militare, mama a primit o decizie in care grupele de munca in care tatal meu a lucrat, dupa activitatea militara, nu sunt evidentiate corespunzator. Am solicitat o adeverinta de la fostul loc de munca al tatalui meu si mi s-a spus ca nu mi se poate elibera deoarece tatal meu a murit si ei nu elibereaza adeverinte la persoane decedate. Cat de legal este refuzul lor?
Multumesc anticipat !
ana-cer
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta.
HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ana-cer
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Asta am inteles ca persoana este decedata.
Dar daca e vorba de calculul pensiei de urmas, care se calculeaza cu veniturile si conditiile de munca in care a lucrat decedatul, atunci nu ar trebui eliberata adeverinta? Sau grupa de munca nu intra in calculul pensiei de urmas?
Scuze, dar nu inteleg de ce nu se poate elibera adeverinta.
Aici situatia este putin diferita. Subiectul este despre revizuirea prevazuta de OUG nr. 1/2011, deci dispozitiile HG nr. 257/2011 nu sunt aplicabile in speta.
Revenind la discutie, la modul general recunosc ca da, am vazut adeverinte emise pe numele unor persoane decedate pentru recalcularea drepturilor de pensie de urmas. Deci este vorba despre recalculare, nu despre stabilire de drepturi. Este adevarat ca aceste situatii nu constituie o regula, am vazut foarte putine asemenea adeverinte.
Mintea mea a fost si a ramas fracturata logic de aceasta situatie din urmatorul motiv: capacitatea civila a persoanei fizice. Aceasta sintagma desemneaza aptitudinea generala si abstracta a persoanelor fizice de a avea drepturi si obligatii civile, precum si de a-si exercita drepturile civile si de a-si asuma obligatii civile, savarsind acte civile. Drepturile si obligatiile sunt cuprinse in actele normative in vigoare, prin urmare numai o persoana in viata le poate exercita, respectiv asuma. Nu stiu daca m-am facut inteleasa, insa sunt convinsa ca refuzul vine, de fapt, de la un jurist si inteleg foarte bine motivul.