avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cerere urgentare solutionare dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cerere urgentare solutionare dosar penal

Buna ziua,

Scriu acest fir pentru a emite urmatoarea intrebare al carei raspuns ar putea fi de un mare ajutor atat mie, cat si altor cititori aflati in situatii similare:
- Care este formatul general al unei cereri adresate persoanei competente din cadrul Parchetului, cerere formulata in tentativa de a urgenta primirea unei rezolutii in cazul cercetarii dosarelor penale avansate cu propunerea NUP?
Am inteles ca aceasta se poate numi si petitie, desi termenul imi pare inoportun. (motivatia venind din sursa [ link extern ] / )
Prin formatul cererii inteleg:
Domnule FUNCTIE NUME,
corp cerere.
INCHEIERE STANDARD
sau
Catre INSTITUTIA X.. etc.
Mentionez ca, in pofida aspectului superficial al chestiunii, aceste informatii atat de banale fac diferenta intre a merge la Parchet si a primi o invitatie de revenire in alta zi sau a iti fi acceptata atunci cererea/petitia. Parchetul are un program destul de haotic si dezorganizat cand vine vorba de eficienta, si nu este neaparat vina lucratorilor cat a celor care au indatorirea de a analiza logic, statistic, economic si matematic acest model de functionare total asincrona si patologica a mai sus mentionatei institutii.
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: PetricaIonescu , utilizator 20:19, 2 Iulie 2024
cererea nu este una tip , deoarece parchetul nu este o institutie administrativa. este o cerere ce se adreseaza procurorului sef ( sau prim-procurorului) parchetului respectiv cu solictarea motivata de a se dispune urgentarea solutionariii dosarului respectiv. trebuie intemeiata in fapt si in drept ca orice cerere adresata unui organism jurisdictional.
Voi include aici un exemplar generic imediat ce formularea imi va fi acceptata la parchet. Consider ca va fi util celor care doresc o procedura simplificata prin exemplificare (nebenficiind de suficiente cunostinte tehnice din acest domeniu juridic).
Multumiri pt raspuns!
Desi nu este o cerere tip, sau asa s-ar putea intui, experienta (mea), arata exact ceea ce banuiam! In Romania TOTUL se face prin TIPIZATE. Exempli gratia:
Domnule Prim Procuror,

Subsemnatul... in calitate de... in... va rog a binevoi... .
Mentionez ca... IN FAPT....
IN DREPT.. (citat articole, paragrafe, etc.)
IN CONSECINTA/AVAND IN VEDERE CELE EXPUSE..

Domnului Prim Procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria X.

(In fapt: puteti relata doar un rezumat relevant din punct de vedere juridic a ceea ce reprezinta scopul investigatiilor, in drept: mentionati cu o scurta argumentare pe baza caror fapte legislative doriti sa intemeiati cererea).
Nu este foarte foarte simplu, dar cam asa arata o astfel de cerere.
PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI ...
Dosar Penal Nr. ......
DOMNULE PRIM PROCUROR,

Subsemnatul .....domiciliat in ... .in calitate de invinuit/inculpat sau cercetat în dosarul .............in temeiul art. 275 si 277 din Cod Procedura penala. raportat la art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) si la art. 20, 21 din Constituţia României, formulez:
CERERE DE URGENTARE A PRONUNTARII SI DE COMUNICARE A SOLUTIEI DIN DOSARUL PENAL NR..........
pentru urmatoarele motive:
 ​În fapt:  ...........
Ca urmare a celor expuse mai sus vă rog să dispuneti masurile legale care se impun in vederea urgentarii pronuntarii si a  comunicarii solutiei din dosarul penal nr................
În drept: art. 20, 21 din Constituţia României; art. 6, primul paragraf, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi libertăţilor fundamentale; art. 275 si 277 din Cod Procedura penala.

DOMNULUI PRIM PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECÃTORIA SECTORULUI ........

Dar parerea mea este ca initial ar trebui sa incercati cu o cerere in care solicitati sa va comunice stadiul dosarului , este mai putin agresiva si poate va fi privita cu mai multa intelegere.

Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Buna ziua,as avea și eu o întrebare în legătură cu un dosar care a împlinit 7ani care prima data a fost încadrat în loviri și violare de domiciliu apoi după 4 ani sa încadrat în tentativa de omor,cum pot urgenta soluționa urgentarea lui...că tot se muta de la un procuror la altul...ce cerere,petiție as putea sa mai fac la Prim Procuror sau cui să mă adresez? Macar sa aflu în ce stagiu se află dosarul ...va mulțumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresat si batut de cagulati MateiCostel MateiCostel Buna ziua . O intrebare si un sfat totodata as dori de la Dumneavoastra. Anul trecut pe data de 17 Martie 2012, am fost agresat si batut de catre cagulati., am ... (vezi toată discuția)
Daca parchetul de pe langa judecatorie nu imi raspunde in termenul legal de 20 zile la plangerea introdusa ce trebuie sa fac Gion_71 Gion_71 M-am adresat cu o Plangere catre Parchet si nu a-m primit nici un raspuns,ce procedura trebuie sa urmez in aceasta situatie...., pot sa deschid actiune penala ... (vezi toată discuția)
Doresc un model de plangere prim-procurorului pt distrugere ,violare domicili free13driver free13driver in urma plingerii la politie din sept 2008 mi s-a comunicat rezolutia parchetului pe 14 07 2010: neincep urmarii penale a celui care mi-a distus bunurile si ... (vezi toată discuția)