Numele meu este Claudius Tiberiu Iacob si va cer ajutorul intr-o problema care ma implica pe mine, angajatorul meu si Inspectoratul Teritorial de Munca.
Eu am absolvit Universitatea de Muzica Bucuresti, in anul 2005, formatia mea fiind de Licentiat in Arte. Contrar formatiei mele dobandite in scoala, si multumita hobby-ului meu in ale informaticii, m-am angajat fara probleme ca si "Consultant in Informatica", profesie pe care am practicat-o incepand de la data de 4.10.2005. In prezent, am aproximativ 3 ani de vechime in Cartea de Munca in profesarea acestei meserii, si multe cresteri salariale. Ultimul angajator de pe cartea mea de munca este macro-corporatia Adobe Systems Romania.
In aceasta vara am decis din motive subiective sa schimb angajatorii. Noul meu angajator se plange ca ii este refuzata incadrarea mea in munca de catre ITM in aceasta profesie. Inspectorul de la ITM ii conditioneaza acest lucru de prezentarea a unor diplome care sa ateste absolvirea de catre mine a unei unitati de invatamant superior din domeniul informaticii.
Mentionez ca in aceasta vara am obtinut fara probleme de la Registrul Comertului certificatul de autorizare pentru a functiona ca PFA pe activitatea principala cod CAEN 6201 (Activitati de realizare a soft-ului la comanda). Mi s-a si explicat ca sunt suficiente documente care atesta fie pregatirea in acest domeniu, fie experienta.
Intrebarile mele sunt: Care este cadrul juridic pentru situatia mea, si ce lege reglementeaza sau acopera situatia de fata? Este ceva ce imi scapa? Ce ar trebui sa fac acum?
Din punctul de vedere al ITM este corect. Au nevoie de dovada de studii in acest sens.Trebuie sa verificati cum s-a facut incadrarea anterioara si daca ati fost intr-adevar incadrat asa.Poate da, dar prin "omitere".In mod normal nu ar fi trebuit sa va fi angajat sau poate s-a luat dupa vechiul COR sau cand nu exista cor. Nu stim exact, deci nu ne putem pronunta punctual.
sorry
In cazul dvs. ITM greseste. Cel care trebuie sa accepte sau nu pregatirea dvs.profesionala si sa va ceara documentele de pregatire este angajatorul si nu ITM. In aceste cazuri, ITM face exces de zel.
Daca angajatorul v-a supus la proba practica si ati corespuns nu vad de ce se opune ITM. Nu are aceasta calitate.
Daca va angajati la o institutie de stat s-ar putea sa va ceara si acte de calificare in profesia respectiva, dar o face, deci, angajatorul si nu ITM.
Faceti o sesizare la Inspectia Muncii, forul tutelar al ITM-urilor.
Am mai discutat pe forum aceasta problema si nu toti avem aceeasi opinie. Daca ar fi vorba de o meserie care ar pune in pericol pe ceilalti (instalator gaze naturale, pilot avioane, inginer costructor etc.) sunt de acord ca nu se poate fara o dovada de calificare sau specializare. Dar pentru "consultant in informatica", daca nu va pricepeti riscul este al angajatorului. Asta nu vor sa priceapa unii de la ITM.
Insistati asupra dreptului dvs. si veti castiga! Succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Studii medii
luminita29
Buna ziua. Am o nelamurire....Am un salariat angajat pe functia de lacatus mecanic.cod COR 721410 (nivel pregatire 2 - studii medii) .Are 8 clase si o ... (vezi toată discuția)