lubitorii de Dumnezeu şi de mântuirea sufletelor omeneşti,îngerii - istoriseşte Sfânta Teodora - pe când mă ţineau inmâinile lor, mulţime de draci întunecaţi si nemilostivi m-au înconjurat, strigând: „Sufletul acesta are mulţime de păcate,deci, trebuie să ne răspundeţi nouă la acestea". Aşa strigând,arătau păcatele mele. îngerii atunci căutau în cărţile lor faptelemele cele bune şi aflau cu Darul lui Dumnezeu câte cu ajutorul Lui făcusem şi eu în viată, de pildă: de am dat cândvamilostenie la săraci, de am hrănit pe flămânzi, de am adăpat peînsetaţi, de am îmbrăcat pe cei goi, de am găzduit pe cei fără de adăpost şi pe străini odihnindu-i, de am slujit Sfinţilor, deam cercetat pe bolnavi şi pe cei întemniţaţi, de am urmat regulat şi cu pietate la Sfânta Biserică, de m-am rugat lui Dumnezeu cu umilinţă şi cu lacrimi pentru iertarea păcatelor,de am ascultat slujbele Sfintei Biserici cu luare-aminte, de amadus lumânări, untdelemn, tămâie, vin şi prescuri curate,liturghii pentru vii şi pentru repauzaţi, de am cinstit SfântaCruce. Sfintele Icoane şi toate cele Sfinte cu evlavie, de am postit după rânduiala Ortodoxiei Creştine, de am lucrat bineleşi m-am ferit de răutăţi, de mi-am păzit gura a nu vorbi deşertăciuni, de a nu pâr,. a nu grăi ponegriri, clevetiri, hule,minciuni, năpăstuiri şi alte felurite păcate ale limbii, şi amfăcut în schimb cele bune, spre Slava lui Dumnezeu şi zidireaaproapelui meu, de am întors ochii mei de la deşertăciuni lumeşti... ªi orice alte fapte bune aflau scrise în cărţile lor. leaduceau la cumpănă împotriva păcatelor mele. Atunci arapii aceia văzând faptele mele cele bune, scrâşneau cu dinţii lor asupra mea, vrând să mă
răpească din mâinile Sfinţilor îngeri şi samă arunce în fundul iadului lor. Dar s-a arătat fără de veste Cuviosul Părintele nostru Vasile, vorbind oarece cu îngerii lui Dumnezeu
Detaliat pe link-ul:
[ link extern ]