avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accesiune imobiliara - statul comunist e considerat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accesiune imobiliara - statul comunist e considerat constructor de rea - credinta ?

In baza legii112/1995 ni s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren preluata abuziv de regimul comunist ( prin 1997 ).
Pe aceasta suprafata de teren statul a construit 2 anexe de zidarie prin anul 1965 . Aceste anexe cred ca sunt in proprietatea primariei sau a fostului SA in care se transformase CAP-ul . Oricum as dori sa ii oblig pe actualii proprietari sa -si darame constructiile . Dar pentru asta ar trebui sa demonstrez ca statul a fost un constructor de rea credinta .Poate fi considerat statul constructor de rea-credinta ? in sensul de a fi construit stiind ca terenul nu ii apartine ? Aveti cumva spete prin care statul sa fie considreat constructor de rea credinta in astfel de circumstante ?
Precizez ca strabunicii au fost expropriati in baza decr. 83/1949 .
Cel mai recent răspuns: Bonix , utilizator 14:26, 21 Noiembrie 2008
aca terenulk v-a fost restituit este evident ca Statul nu na fost proprietar ci detentor precar si ca atare nu se pune problema bunei credinte la edificarea acelor constructii ci dimpotriva a relei credinte asa ca puteti solicita obligarea la demolarea lor.
Va multumesc pt. raspuns . As vrea sa va intreb - este posibil ca statul prin primarie sa fi vandul acele anexe si sa isi fi obtinut in vreun fel ( in baza l 112/ 1995 sau a l. 18 nu stiu exact ) un titlu de proprietate pe terenul aferent anexelor . Astfel terenul aferent si el sa fie vandut acum . Este posibil ca toate acestea sa se fi petrecut fara ca eu - cel care am act pe terenul pe care sunt ridicate anexele ( practic acestea sunt in curtea casei mele ) - sa fiu vreodata instiintat . Mi se aplica cumva art 3 alin. final al l112/1995 ?`` ART. 3
Prin apartament, in sensul prezentei legi, se intelege locuinta compusa din una sau mai multe camere, cu dependintele, garajele si anexele gospodaresti aferente, inclusiv camere de serviciu, poduri, pivnite, magazii si altele asemenea, indiferent daca sint situate la acelasi nivel sau la niveluri diferite si care, la data trecerii in proprietatea statului, constituia o singura unitate locativa de sine statatoare, asa cum a fost determinata prin constructie.
Apartamentul, astfel cum a fost definit in alin. 1, ramine considerat ca atare, indiferent daca, ulterior trecerii in proprietatea statului, s-au efectuat modificari constructive interioare ori a fost luat in evidenta ca reprezentind doua sau mai multe apartamente.
Pentru adaugarile, supraetajarile, dotarile, utilitatile si orice alte constructii, care exced apartamentul trecut in proprietatea statului, cit si pentru pierderile de valoare, imputabile, se aplica prevederile art. 13``
art 13 :`` Valoarea despagubirilor care se acorda fostilor proprietari si mostenitorilor acestora, pentru apartamentele nerestituite in natura, precum si pretul de vinzare, dupa caz, se stabilesc pe baza prevederilor Decretului nr. 93/1977, ale Decretului-lege nr. 61/1990 si ale Legii nr. 85/1992, republicata, iar valoarea terenurilor aferente, pe baza Criteriilor privind stabilirea si evaluarea terenurilor aflate in patrimoniul societatilor comerciale cu capital de stat nr. 2.665 din 28 februarie 1992, elaborate de Ministerul Finantelor si Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, cu completarile ulterioare. La valorile astfel calculate se vor aplica coeficientii de actualizare, care nu vor fi mai mici decit coeficientul de crestere a veniturilor salariale medii pe economie (...)
Chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un sfat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta sunt al treilea proprietar al unei case cu legea 112,dar care nu s-a revendicat,va rog sa imi spuneti daca cu terenul aferent casei in suprafata de 66 mp,pe ... (vezi toată discuția)
Proprietar sau nu? In 1968, o familie a ocupat abuziv o suprafata de teren, proprietatea statului, pe care a edificat ulterior o constructie. In acelasi an, i s-a incheiat un ... (vezi toată discuția)