avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Stopaj la sursa ca infractiune
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Stopaj la sursa ca infractiune

Rog definiti stopajul la sursa daca o interpretati altfel ( s-a retinut si nu s-a platit catre stat)

Speta in cauza:

In 2004 societatea prin hotatrare AGA repartizeaza dividende
Din cauza schimbarilor pe piata societatea intra intr-un blocaj financiar neavand bani pentru plata impozitelor pe dividende pana la finele anului 2005 /chiar neridicate/
Totodata nici dividendele nu au fost ridicate / neavand firma bani/
Dupa 3 ani in 2007 firma s-a cesionat cu " preluarea activelor si pasivelor" - cesiune inregistrata la Reg Com.

In 2008 noiembrie finantele fac plangere penala impotriva fostului administrator pentru recuperarea impozitelor pe dividende care trebuiau platite cu titlu de stopaj la sursa.

Consider ca dat fiind faptul ca nu s-au ridicat dividendele nu s-a realizat infractiunea de "stopaj la sursa nevirat in termen de 30 zile la buget"
Nu neg existenta ca datorie fiscala a cuantumului impozitului pe dividende /chiar nerapartizate/
Dar aceasta este un debit ca oricare altul ( TVA, taxe locale etc) si nu intra in sfera stopajului la sursa ca la impozite retinute de la salariati, asociati si nevirate la timp care e considerat infractiune


In acest caz consider ca finantele ar trebui sa demonstreze faptul ca s-au ridicat dividendele si nu s-a platit impozitul aferent.
(prezumtia de nevinovatie)

Problema mai e ca nedetinand societatea nu putem demonstra nimic cu acte contabile deoarece acestea au fost date noului proprietar de firma care dupa ce s-a convins ca nici lui nu-i merge afacerea a plecat din tara si e de negasit.



Rog interpretari/sfaturi de aparare
Cel mai recent răspuns: Kolaxxx , utilizator 13:02, 15 Noiembrie 2008
Pt ca inregistrarile contabile necesare distribuirii dividendelor au fost facute impozitul trebuia platit.
Copy-paste (taxeimpozite.ro):
Alaturi de alte categorii de venituri, dividendele sunt supuse impozitului pe venit. Modalitatea speciala de plata a acestui impozit catre stat este insa prin retinere la sursa. Obligatia de a plati revine societatii la al carei capital social este participant beneficiarul in cauza. Operatiunea poarta numele de “retinere la sursa” sau “stopaj la sursa”.
Indiferent daca beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice sau juridice, impozitul care trebuie reţinut se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 31 decembrie a anului respectiv.
In cazul nerespectarii acestei prevederi legale cu privire la retinerea la sursa, obligatia de plata nu isi schimba titularul. Impozitul ramane in continuare datorat tot de catre cel care a efectuat plata dividendelor in mod gresit, acestuia calculandu-i-se si penalitati de intarziere.
trope_doi a scris:

In cazul nerespectarii acestei prevederi legale cu privire la retinerea la sursa, obligatia de plata nu isi schimba titularul. Impozitul ramane in continuare datorat tot de catre cel care a efectuat plata dividendelor in mod gresit, acestuia calculandu-i-se si penalitati de intarziere.



Tocmai aceasta e ca se afirma " cel care a efectuat plata dividendelor in mod gresit"
Iar in acest caz pot sa aduc dovada ca nu s-a efectuat nici o plata!!

Adica mai exact intr-un an s-au emis facturi pe baza carora a iesit un profit pe care l-am repartizat ca dividende.
In anii urmatori facturile emise nu s-au mai incasat, firma neavand in mod real acest profit (chiar s-au geerat pierderi prin neincasarea acestor facturi).

Stopaj in acceptiunea mea inseamna ca am achitat cuiva ceva ( salariu, dividend etc) si cea ce am retinut de la el/ea nu l-am virat mai departe.

Cred ca cazul e similar cu cel privind impozitul pe salarii: adica daca nu l-ai platit oamenilor salariul ci doar s-au emis statele de plata datorezi impozitele dar este contraventie, transformandu-se in infractiune doar daca LE PLATESTI EFECTIV SALARIUL si NU VIREZI IMPOZITELE STOPATE

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stopaj la sursa ever4ever ever4ever Buna seara, Detin o firma iar in anul 2009 nu am obtinut venituri din incasari, n-am avut nici profit, am platit salariile din aport propriu pentru ca din ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa ! vinovatulfaravina vinovatulfaravina BUNA ZIUA, DORESC SA INTREB DACA STOPAJ LA SURSA INSEAMNA DOAR SUMELE DATORATE PRIN DEPUNEREA DECLARATIILOR SAU SI PENALITATILE AFERENTE ACUMULATE ULTERIOR ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa asistent asistent Este sau nu infractiune? Plata se poate esalona? (vezi toată discuția)