avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce drepturi am in conditiile in care angajatorul ma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce drepturi am in conditiile in care angajatorul ma forteaza sa demisionez?

Compania la care lucrez ne-a anuntat de curand ca pe fondul crizei financiare acute doreste sa-si reduca cheltuielile prin reducerea de personal. Ni s-a comunicat ca in aproximativ 2 saptamani ne inceteaza contractele de munca (asta in conditiile in care suntem angajati pe perioada nedeterminata). Metoda de incetare fiind : acordul partilor si cu acordarea unui salariu compensatoriu. Bineinteles ca am refuzat si in acel moment am fost amenintati cu concedierea sau cu suspendarea posturilor.
Cum ar trebui sa procedam intr-o astfel de situatie?
Ce drepturi avem si cat de legala este aceasta "reducere de personal" ?
Putem fi concediati doar datorita crizei economice a firmei? (criza care nici nu prea exista de altfel si nu este facuta publica sub nici o forma)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:34, 13 Noiembrie 2008
Pentru a recurge la concedieri colective angajatorul trebuie sa respecte obligatiile prevazute de art. 69-72 din Codul muncii in sensul informarii salariatiilor, a sindicatului cu cel putin 30 de zile inainte, sa stabileasca un plan de masuri pemtru aceasta situatie, plati compensatorii etc. In acest caz trebuie sa primiti preaviz. Reducerea de personal trebuie sa aiba o cauza reala si sa fie serioasa, nu folositra pentru a indeparta un salariat din functie, altfel va puteti adresa instantei de judecata pentru reintegrarea in functie daca vi se desface contractul de munca pe acest motiv
Da, puteti fi concediat datorita crizei economice prin care trece firma. Patronul firmei stie mai bine decat dvs. daca firma merge sau nu.
O firma poate face concedieri (colective sau individuale) din motive reale si serioase care afecteaza bunul mers al activitatii sale (inclusiv criza mondiala), dar cu respectarea legii.
Problema la dvs. este ca nu e legal sa ceri salariatului sa plece el, de buna voie.
Daca intr-adevar are probleme economico-financiare in companie va poate concedia cu art.65(1) din Codul muncii si va poate da si salarii compensatorii (asa cum zice CCMUNN). Si, in acelasi timp, beneficiati si de indemnizatie de somaj.
Dintre atatea posibilitati legale de concediere, angajatorul dvs. a ales una care este pe langa lege. Oare de ce?
Va puteti adresa cu o sesizare la Corpul de control al ITM.
gigi19 a scris:

Compania la care lucrez ne-a anuntat de curand ca pe fondul crizei financiare acute doreste sa-si reduca cheltuielile prin reducerea de personal. Ni s-a comunicat ca in aproximativ 2 saptamani ne inceteaza contractele de munca (asta in conditiile in care suntem angajati pe perioada nedeterminata). Metoda de incetare fiind : acordul partilor si cu acordarea unui salariu compensatoriu. Bineinteles ca am refuzat si in acel moment am fost amenintati cu concedierea sau cu suspendarea posturilor.
Cum ar trebui sa procedam intr-o astfel de situatie?
Ce drepturi avem si cat de legala este aceasta "reducere de personal" ?
Putem fi concediati doar datorita crizei economice a firmei? (criza care nici nu prea exista de altfel si nu este facuta publica sub nici o forma)

Multumesc

Daca demisionati sau cereti incetarea CIM cu acordul partilor pierdeti dreptul la somaj .
Sa va concedieze ca urmare a desfintarii postului ocupat motivat de criza in care se afla societatea, Si in acest caz veti primi un salariu compensatoriu in special ca la concediere este obligat sa vi-l acorde in timp ce la acordul partilor se poate face ca uita, legea nu-l obliga. Nu semnati nici o cerere si veti vedea ca multe amenintari nici nu le va putea pune in practica.
Posibil sa nu fi platit contributiile datorate la somaj si astfel va lipseste de dreptul de somaj si crede ca nu veti afla ca nu are obligatiile datorate statului platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nr maxim de salarii compensatorii in cazul demisiei usedtobeNemesh usedtobeNemesh Buna ziua. Tocmai am sosit de la locul de munca unde am fost instiintat cum ca firma nu mai are nevoie de serviciile mele argumentandu-se ca bugetul alocat ... (vezi toată discuția)
Concedierea individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului Andreea Catalina Andreea Catalina Buna ziua! Pe scurt: in decursul zilei de ieri am fost pusa in fata semnarii unui preaviz de concediere individuala, impreuna cu alti 4 colegi. In baza ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)