Colaborez cu conventie civila (contract de prestari servicii in baza art 969-970 Cod Civil) la stat de 2 ani de zile si mi se platesc contributiile sociale.
In cazul in care doresc sa raman insarcinata, in ce masura am dreptul la pre- si postnatal platite de institutie si la plata in continuare a contributiilor pana la intrarea in concediul de crestere a copilului?
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
2. Pentru indemnizatia de maternitate , stagiul minim de cotizare pentru acordarea acesteia este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul
medical.
3. Baza de calcul a indemnizaţiei se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Multumesc pentru raspuns. Stiu ca pentru indemnizatia de crestere a copilului nu are relevanta plata contributiilor de asigurari sociale, ci numai veniturile impozabile obtinute.
Am facut aceasta mentiune in ideea ca poate este relevanta pentru intocmirea unui raspuns legat de zilele de concediu pre si postnatal.
Referitor la pre si postnatal (cele 126 zile) nu am gasit nici o informatie nicaieri, cu atat mai mult cu cat, repet, nu lucrez cu contract individual de munca, ci cu contract de prestari servicii in baza Codului Civil, practica inca acceptata in unele institutii de stat. Poate ma puteti ajuta sa clarific acest aspect. Cu siguranta nu voi putea lucra insarcinata in luna a 9-a.
OUG nr.158/2005 prevede:
art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
....
art. 12. - Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia; b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).
Concediu maternal
Mari20
Buna seara, am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.. sotia mea a nascut acum o luna, ea are dreptul la concediul maternal 126 de zile ... (vezi toată discuția)