avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CASS pt PFA nou infiintata
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CASS pt PFA nou infiintata

din cate am inteles, este obligatorie plata cass si pt veniturile obtinute ca PFA, chiar daca sunt salariat la alta firma. concret, cum se plateste aceasta contributie? trimestrial, anual, in conditiile in care nu am obtinut inca nici un venit, si nici nu se va intampla asta prea curand?
exista vreun termen in care e obligatorie depunerea unei declaratii la Casa de asigurari de sanatate (cum ca s-a infiintat PFA la data de..) sau vreo sanctiune pt nerespectarea acestei obligatii (daca ea exista)?
multumesc
Cel mai recent răspuns: mariana_en , utilizator 21:24, 28 Februarie 2012
V-ati inregistrat la Finante cu declaratia 220(estimativa).In baza acestei declaratii se emite o decizie de plati anticipate. Cu acea decizie va duceti la Casa de asigurari de sanatate si nu numai.Treceti pe la fisc sa va dea adeverinta de venit pe ultimii 5 ani si de la Registru ca nu ati mai avut si alt PFA sau SRL.
ideea e urmatoarea: sunt de acord sa platesc cass pt veniturile pe care urmeaza sa le obtin ca pfa; asta-i legea, nu comentez. am estimat un venit cu 220, o sa platesc cass pe baza a ceea ce am estimat.
problema e alta: nu vad de ce trebuie sa ma duc la casa de asigurari de sanatate cu veniturile din ultimii 5 ani; am avut perioade in care am fost salariat si am platit, am avut perioade in care nu am avut venituri si nu am platit. Dar nici nu am beneficiat. Legea asig de sanatate spune ca perioada de prescriptie a obligatiilor se calculeaza in functie de data cand soliciti aceste servicii. Pai eu nu solicit nimic. Eu vreau sa-mi platesc acei 5,5% de acum incolo. Daca nu exista o dispozitie legala care sa-mi spuna ca trebuie sa ma inregistrez la casa de asig de sanatate (ca asta nu stiu), sa fie ei sanatosi. Eu deja sunt asigurat.
Concret, cum se face plata?
Eu va spun ce se cere cand te duci la ei, nu si ca sunt de acord cu ce cer ei. La finele anului trecut am fost in aceeasi situatie si m-am plimbat cu decizia si banii ca sa mi-i ia o luna, am intrat si in majorari de intarziere, pana nu am adus ce mi s-a cerut nu mi-a luat banii si nu mi-a calculat nimic.
multumesc
o gramada de lume ii injura
o sa incerc o abordare diferita, sa vad ce iese. probabil penalitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa la cas si cass scorus69 scorus69 Buna seara va rog frumos sa mi spune ti daca un PFA acum infiintat declara pe declaratia 220 ca venit estimat un venit mai mic decat 700 lei este ... (vezi toată discuția)