avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza

Am achitat un avans de 20.000 lei pentru cumpararea unui imobil vanzatorului care, ulterior s-a razgandit si a retras de la notariat actele, fara sa mai perfectam vanzarea si fara sa-mi restituie avansul.
Vreau sa-l dau in judecata pentru restituirea sumei insa nu stiu daca e plata nedatorata (art.1341 cod civil) sau imbogatire fara justa cauza (art.1345 cod civil).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: horni , utilizator 19:54, 28 Februarie 2012
In cauza nu e nici una nici alta , este vorba de raspunderea contractuala .Precontractul in care s-a mentionat suma data ca avans are valoare de contract intre parti si trebuie respectat .Cititi cu atentie precontractul daca nu cumva ati mentionat ca in caz ca se razgandesate va restitui avansul dublu.
Nu avem precontract.Am avut doar promisiunea verbala de vanzare a imobilului, apoi mi-a dat o procura sa ma ocup de perfectarea tuturor actelor in vedea vanzarii (dar nu se precizeaza catre mine sa se faca vanzarea) si pacalirea mea sa-i aduc la notariat cand am fixat data pt. perfectarea vanzarii, avansul de 20.000 lei, avans pe care i l-am dat in camera secretariatului, fara martori.Martori am insa care m-au vazut plecand de acasa cu banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in plus geopop3 geopop3 O societate a fost actionata in judecata pentru neplata unei datorii si bineinteles ca a pierdut si a fost obligata de catre instanta la plata unei sume de ... (vezi toată discuția)
Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)
Înșelăciune privind executarea unei amenajări interioare: ,,meșterul'' a încasat avansul, dar n-a făcut lucrarea. avem șanse să recuperăm banii? mariuss2 mariuss2 In urma cautarilor pentru un mester care sa execute niste lucrari pentru imbracarea unei scari interioare, parintii mei au gasit un individ din alt oras pe ... (vezi toată discuția)